Η Κομισιόν έβαλε στο αρχείο καταγγελία περιβαλλοντικών ΜΚΟ κατά της Ελλάδας: Για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κρήτη

File Photo: Το γεωτρύπανο Stena IceMax της Exxon Mobil. Photo via PIO, ΧΡ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Στο Europe Express newsletter των Financial Times επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα προχωρήσει την καταγγελία περιβαλλοντικών ΜΚΟ κατά της Ελλάδας για εγκρίσεις γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο φάλαινες, δελφίνια και χελώνες καρέτα-καρέτα.

Η ClientEarth, η WWF και η Greenpeace είχαν υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, καλώντας τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση κατά της Ελλάδας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα προς όφελος υπεράκτιων γεωτρήσεων.

Σε μια επίσημη απάντηση που είδαν οι Financial Times, η Επιτροπή είπε ότι δεν θα παρέμβει. Η Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά κρατών μελών που παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι σε μεμονωμένες περιπτώσεις παραβάσεων, εναπόκειτο στις εθνικές αρχές να δράσουν. «Η απάντησή της υποδηλώνει απροθυμία να εμπλακούν», δήλωσε ο δικηγόρος του ClientEarth, Francesco Maletto. «Είναι σαφές, στην παρούσα υπόθεση, το εθνικό δικαστήριο δεν προστατεύει το δίκαιο της ΕΕ, αλλά επιδοκιμάζει μια κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεών του», πρόσθεσε σε σχέση με προηγούμενη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Οι κανόνες της ΕΕ για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου απαιτούν από τις εθνικές αρχές, προτού εγκρίνουν τέτοια έργα, να αξιολογούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή σε προστατευόμενες περιοχές, γνωστές ως τοποθεσίες Natura 2000. Σύμφωνα με ακτιβιστές για το κλίμα, η Ελλάδα έχει δώσει παραχωρήσεις σε τουλάχιστον έξι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παραχωρήσεις για επιζήμιες δραστηριότητες στην Ελληνική Τάφρο, μια αναγνωρισμένη υποθαλάσσια περιοχή βιοποικιλότητας.

Η WWF Ελλάς έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι υπεράκτιες γεωτρήσεις θα μπορούσαν να βλάψουν ορισμένους από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κρήτης.

Financial Times [FT Europe goes to UNGA fretting over Ukraine and climate progress]

Το έντονο ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο GSI επαναβεβαίωσε η TAQA προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας * Συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης και επιτάχυνσης της συνεργασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: