Εκατόμβη νεκρών από ισραηλινό αεροπορικό σφυροκόπημα στον Λίβανο: Για εκτεταμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και στη Βηρυτό μιλά ο IDF * «Χτυπάμε σπίτια οπλοστάσια» – «Φύγετε!»

epa11620324 Smoke rises after an Israeli airstrike that targeted a Lebanese village, as seen from the Upper Galilee, northern Israel, 23 September 2024. The Israeli military said that The IDF is currently conducting strikes on targets belonging to the Hezbollah organization in southern Lebanon and urged civilians in areas where Hezbollah operates in Lebanon to leave, saying that they are conducting ‘extensive airstrikes.’ EPA/ATEF SAFADI




Τουλάχιστον 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν – ανάμεσά τους 24 παιδιά και 42 γυναίκες – από τις σημερινές ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο, αναφέρει νεότερος απολογισμός του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας. Άλλοι 1.246 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  • Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

  • Λίγες ώρες αργότερα, λίγο πριν τις 7μμ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως βομβαρδίζει τη Βηρυτό, με μια πηγή ασφαλείας να αναφέρει ισραηλινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι η επιδρομή στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, αρχηγό της νότιας διοίκησης της λιβανέζικης οργάνωσης.

Αργά το βράδυ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι “είναι καλά” και “βρίσκεται σε ασφαλές μέρος”.

Από το πρωί τα τύμπανα του πολέμου

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα το πρωί το πιο εκτεταμένο κύμα αεροπορικών πληγμάτων εναντίον εκατοντάδων στόχων της Χεζμπολάχ και προειδοποίησε τους κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές όπου όπως είπε η ένοπλη οργάνωση αποθηκεύει όπλα.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε πως το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον ανατολικό Λίβανο, σε συνέχεια μιας μέρας εντατικών βομβαρδισμών που ήδη από το πρωί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 274 ανθρώπους – τη φονικότερη μέρα στον Λίβανο από τον εμφύλιο πόλεμο – έχουν τραυματίσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, έχουν εκτοπίσει χιλιάδες οικογένειες, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους.

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο νωρίς το βράδυ.

Κρύβει όπλα η Χεζμπολάχ μέσα σε σπίτια που χτυπιούνται

«Οι εικόνες τώρα από το νότιο Λίβανο είναι δευτερογενείς εκρήξεις όπλων της Χεζμπολάχ, που εκρήγνυνται μέσα σε σπίτια. Σε κάθε σπίτι στο οποίο επιτιθέμεθα υπάρχουν όπλα. Ρουκέτες, πύραυλοι, drones που προορίζονταν να σκοτώσουν Ισραηλινούς αμάχους, είχε δηλώσει το μεσημέρι σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάριμ αφότου ο ισραηλινός στρατός έθεσε στο στόχαστρο την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα και σε βόρεια περιοχή κοντά στη Συρία.

«Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους που ζουν σε χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια ειδική προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά!». τόνισε ο εκρόσωπος των IDF.

  • Σε ένα μήνυμα στα αραβικά προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου, ο συνταγματάρχης αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραέ, δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν διορία δύο ώρες να φύγουν πριν ο στρατός ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές του εκεί.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού  ανέφερε επίσης  πως μέχρι τώρα, τουλάχιστον 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί.

Απαντώντας, η Χεζμπολάχ δήλωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Ο Ιμάντ Κρεϊντίεχ, επικεφαλής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως τουλάχιστον 80.000 αυτόματες κλήσεις που καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή του εντοπίστηκαν στο δίκτυο. Δεν απαντήθηκαν όλες.

Οι κλήσεις αυτές είναι «ψυχολογικός πόλεμος για να προκαλέσουν χάος», πρόσθεσε.

Νετανιάχου: Αλλάζουμε την ισορροπία δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» καθώς το Ισραήλ εντείνει σήμερα τα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία.

«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξαμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε μήνυμά έπειτα από αξιολόγηση της κατάστασης στο στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ.

Πρόσθεσε ότι ότι το Ισραήλ «αναμένει απειλές» μετά τα πλήγματα στο Λίβανο.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Σφαγή, ερείπια, πόνος, νεκροί, μίσος, απόγνωση: Χρονίζει η φωτιά που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή-Οι σημαντικότερες σελίδες του «μαύρου» ημερολογίου [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: