Σύμφωνο για το μέλλον με 56 δράσεις υιοθέτησε ο η γενική συνέλευση του ΟΗΕ: Δέσμευση να μεταρρυθμιστεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας

FILE PHOTO: Γενική άποψη της ΓΣ του ΟΗΕ. EPA/MIGUEL RODRIGUEZ




Στην έναρξη της διήμερης «Συνόδου για το Μέλλον», που συνεχίζεται σήμερα, η ΓΣ ΟΗΕ υιοθέτησε ένα «Σύμφωνο για το Μέλλον» με 56 δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κλιμακούμενες συγκρούσεις και η αυξανόμενη ανισότητα και φτώχεια.

«Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε την πολυμερή συνεργασία από το χείλος της καταστροφής… Τώρα είναι η κοινή μας μοίρα να προχωρήσουμε. Αυτό απαιτεί όχι μόνο συμφωνία, αλλά και δράση.» είπε ο ΓΓ ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Όταν άρχισε η συνεδρίαση της συνέλευσης την Κυριακή, ήταν αβέβαιο ότι το σύμφωνο θα υιοθετηθεί, καθώς ο Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ Sergey Vershinin ξεκίνησε με την πρόταση μίας τροπολογίας που θα αποδυνάμωνε σημαντικά το σύμφωνο. Τα 54 έθνη της Αφρικής αντιτάχθηκαν στις τροπολογίες της Ρωσίας και μιλώντας εκ μέρους τους, η Δημοκρατία του Κονγκό αντέτεινε με μία πρόταση να μην τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία. Το Μεξικό υποστήριξε τους Αφρικανούς και στην ψηφοφορία για την πρότασή τους, οι Αφρικανοί εξασφάλισαν την υποστήριξη 143 χωρών, ενώ μόνο έξι χώρες υποστήριξαν τη Ρωσία -Ιράν, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Νικαράγουα, Σουδάν και Συρία. Δεκαπέντε χώρες απείχαν.

Η Ρωσία έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην Αφρική — σε χώρες όπως το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία- και η απόρριψη των τροπολογιών της από την αφρικανική ήπειρο, μαζί με το Μεξικό, μια μεγάλη δύναμη της Λατινικής Αμερικής, θεωρήθηκε από ορισμένους διπλωμάτες και παρατηρητές ως πλήγμα για τη Μόσχα.

Ο Guterres, στη συνέχεια προκάλεσε τους ηγέτες: Να υλοποιήσουν το σύμφωνο. Να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Να τερματίσουν τους «πολέμους που καταστρέφουν τον κόσμο μας» από τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία και το Σουδάν.

Να μεταρρυθμίσουν το πανίσχυρο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να ενισχύσουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Να ακούσουν τους νέους και να τους συμπεριλάβουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το Σύμφωνο για το Μέλλον κάνει λόγο για «μια εποχή βαθιάς παγκόσμιας μεταμόρφωσης» και προειδοποιεί για «αυξανόμενους καταστροφικούς και υπαρξιακούς κινδύνους» που θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ανθρώπους παντού «σε ένα μέλλον μόνιμης κρίσης και κατάρρευσης.»

Το σύμφωνο δεσμεύει επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες να μεταρρυθμίσουν το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, να «αποκαταστήσουν την ιστορική αδικία κατά της Αφρικής», η οποία δεν έχει μόνιμη έδρα, και να αντιμετωπίσουν την υποεκπροσώπηση της Ασίας-Ειρηνικού και της Λατινικής Αμερικής.

«Αντιπροσωπεύει επίσης την πρώτη συμφωνημένη πολυμερή υποστήριξη για πυρηνικό αφοπλισμό σε περισσότερο από μια δεκαετία» και “δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μια κούρσα εξοπλισμών στο διάστημα”, είπε ο Guterres.

Associated Press [At the UN, world leaders try to lay out a vision for the future — and actually make it happen]

Σφαγή, ερείπια, πόνος, νεκροί, μίσος, απόγνωση: Χρονίζει η φωτιά που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή-Οι σημαντικότερες σελίδες του «μαύρου» ημερολογίου [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: