Σφαγή, ερείπια, πόνος, νεκροί, μίσος, απόγνωση: Χρονίζει η φωτιά που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή-Οι σημαντικότερες σελίδες του «μαύρου» ημερολογίου [videos]

Eρείπα στη Γάζα via youtube




Δέκα σημαντικές στιγμές στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023 που εξαπέλυσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 41.400 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη στρατιωτική επιχείρηση που γίνεται σε αντίποινα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου 2023, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς διεισδύουν στο Ισραήλ και προκαλούν μακελειό σε κοινότητες που βρίσκονται στα σύνορα και σε ένα φεστιβάλ μουσικής.

Εκείνη την ημέρα, 251 άνθρωποι απήχθησαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 1.205 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους νεκρούς ομήρους ή αυτούς που σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, 97 συνεχίζουν να κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος, εκ των οποίων οι 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίζεται να εξαλείψει τη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη χώρα του, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ύστερα από εκστρατεία βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ολοκληρωτική πολιορκία, το Ισραήλ καλεί στις 13 Οκτωβρίου στους κατοίκους στην Πόλη της Γάζας (βόρεια) να την εγκαταλείψουν και να κινηθούν προς τον νότο. Η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατ. κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας θα εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκινά από τις 27 Οκτωβρίου χερσαία εκστρατεία. Στις 15 Νοεμβρίου, εισέρχεται στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, η οποία το αρνείται.

Στις 24 Νοεμβρίου ξεκινά μια εκεχειρία μίας εβδομάδας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Η συμφωνία επιτρέπει την απελευθέρωση 80 ομήρων, Ισραηλινών ή με διπλή υπηκοότητα, με αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίους που κρατούνταν από το Ισραήλ.

Ελεύθεροι αφέθηκαν επίσης 25 αλλοδαποί ή άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα, κυρίως Ταϊλανδοί που εργάζονταν στον αγροτικό τομέα.

Η εκεχειρία επιτρέπει την είσοδο, από την Αίγυπτο, μεγαλύτερων αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστικές προμήθειες, οι οποίες ωστόσο συνεχίζουν να μην επαρκούν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Με την επανέναρξη των εχθροπραξιών, ο ισραηλινός στρατός εισβάλλει με τεθωρακισμένα στις 4 Δεκεμβρίου στη νότια Γάζα, όπου πραγματοποιεί πολλές αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες μάχες.

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024, 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με τη Χαμάς, κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το πλήθος όρμησε στην αυτοκινητοπομπή πλήθος και ότι στρατιώτες «πυροβόλησαν συγκεκριμένα κατά αρκετών υπόπτων».

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, αρχίζουν από τις αρχές Μαρτίου να κάνουν αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία απειλείται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το πρώτο σκάφος που μεταφέρει βοήθεια και που ξεκίνησε από την Κύπρο φθάνει στις 15 Μαρτίου.

Επτά εργαζόμενοι της αμερικανικής μκο World Central Kitchen σκοτώνονται την 1η Απριλίου σε πλήγμα στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να παραδέχεται «ένα σοβαρό λάθος».

Το Ιράν, που στηρίζει τη Χαμάς, ξεκινά στις 13 Απριλίου μια άνευ προηγουμένου επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος, σε αντίποινα για πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκινά από τις 7 Μαΐου «στοχευμένες» διεισδύσεις στη ανατολική Ράφα, αποκτά τον έλεγχο συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο και στη συνέχεια στοχοθετεί καταυλισμό προσφύγων και αρκετά σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους.

Πλήγματα στις 13 Ιουλίου κοντά στη Χαν Γιούνις έχουν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Μοχάμεντ Ντέιφ, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Στις 20 Ιουλίου, το Ισραήλ βομβαρδίζει το στρατηγικό λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη, σε αντίποινα για φονικό πλήγμα με drone στο Τελ Αβίβ από τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Στα ισραηλινολιβανικά σύνορα, οι ανταλλαγές πυρές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμιστικής λιβανικής –φιλοϊρανικής– οργάνωσης Χεζμπολάχ εντείνονται.

Στις 27 Ιουλίου, επίθεση με ρουκέτα σκοτώνει 12 παιδιά 10-16 ετών στο Ματζντάλ Σαμς, χωριό Δρούζων στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν που έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι είναι υπεύθυνη για αυτό.

Ισραηλινό πλήγμα, σε αντίποινα, σκοτώνει στις 30 Ιουλίου τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ κοντά στη Βηρυτό.

Την επομένη, επίθεση στην Τεχεράνη, που αποδίδεται στο Ισραήλ, σκοτώνει τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Η Χαμάς ορίζει τον Γιαχία Σινουάρ αντικαταστάτη του.

Ύστερα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, η Ουάσινγκτον παρουσιάζει στις 16 Αυγούστου μια πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης πυρός, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από τη Χαμάς. Οι συζητήσεις ξαναρχίζουν στις 22 Αυγούστου στο Κάιρο και στη συνέχεια διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση αλληλοκατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν συμφωνία.

Στις 25 Αυγούστου, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι απέτρεψε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ χάρη σε προληπτικά πλήγματα, ενώ η λιβανική οργάνωση δηλώνει ότι εξαπέλυσε «με επιτυχία» εκατοντάδες drones και ρουκέτες προς το Ισραήλ για να εκδικηθεί τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ.

Στις 28 Αύγουστου, το Ισραήλ ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά ενόπλων οργανώσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο ΟΗΕ ζητά τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης αυτής.

Μετά τον εντοπισμό από τον στρατό έξι νεκρών ομήρων σε σήραγγα, αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ για να επιτύχει την απελευθέρωσή τους. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει αμετακίνητος.

Δύο κύματα εκρήξεων σε παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους, που χρησιμοποιούνται από μέλη της Χεζμπολάχ, προκάλεσαν 37 νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίες στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στον Λίβανο.

Οι επιθέσεις, που αποδίδονται στο Ισραήλ, το οποίο δεν τις σχολιάζει, εντείνουν τους φόβους για πόλεμο μεγάλης κλίμακας ενώ ο ισραηλινός στρατός διευρύνει τους στόχους τους πολέμου στο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ υπόσχεται «τρομερά» αντίποινα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γαλλία Παρίσι 

«Εγκαταλείψτε το συντομότερο το Ισραήλ»: Ταξιδιωτική οδηγία από την Κινεζική κυβέρνηση μετά την κλιμάκωση στον Λίβανο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: