Την ετοιμότητα αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό θα επαναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Secretary-General António Guterres (right) meets with Nikos Christodoulides, President of the Republic of Cyprus.  Credit UN Photo, Evan Schneider




Την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, θα επαναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Νέου Χωριού Κυθρέας, που έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.

Ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι «επιδίωξή μας είναι η αναζήτηση μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό κράτος χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα. Ένα κράτος που θα προσφέρει στους νόμιμους κατοίκους του συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας»

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, «επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας και παρά την αρνητική στάση της άλλης πλευράς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για απευθείας διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με αφετηρία το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα το 2017, που θα λαμβάνει υπόψη το διαπραγματευτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί αύριο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο θα επαναλάβει την ετοιμότητα για στήριξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κινείται προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας «δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε αλλά την ίδια ώρα δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθεια».

Πρόσθεσε ότι με τη στήριξη της Ελλάδας και τη συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων, καθώς και άλλων χωρών και θεσμών, «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων για σπάσιμο του αδιεξόδου».

«Είναι μέσα από δικές μας ενέργειες που έγινε ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Στηρίζουμε τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, επενδύουμε στην πρωτοβουλία του, και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπηρετεί προσεγγίσεις που έχουν ως στόχο τη λύση του Κυπριακού και όχι τη διάλυση της προοπτικής για μια επανενωμένη Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε.

«Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λύση δύο κρατών», τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Μιλώντας για τους πεσόντες, τους εκτελεσθέντες και τους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής, ο κ. Αντωνίου είπε ότι τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών το Νέο Χωριό Κυθρέας διατηρεί ίσως το θλιβερό προνόμιο να έχει τα περισσότερα θύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. «Εξήντα έξι κάτοικοι του χωριού, άνδρες και γυναίκες, ηλικιωμένοι οι πιο πολλοί από αυτούς, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, άλλοι οκτώ έπεσαν στο πεδίο της μάχης, ενώ μερικά χρόνια μετά, ένας φαντάρος έπεσε νεκρός εν ώρα υπηρεσίας. Αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται», ανέφερε.

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι τα ονόματα των πεσόντων, των εν ψυχρώ δολοφονηθέντων και των αγνοουμένων, είναι ανεξίτηλα χαραγμένα στις σελίδες της ιστορίας, στα μνήματα, στα μνημεία, στις στήλες και στα ηρώα, που αποτελούν το θεμέλιο του αγώνα για ελευθερία, επισημαίνοντας ότι «έχουμε υποχρέωση έναντί τους, αλλά κυρίως έναντι της νέας γενιάς, να προσπαθήσουμε ώστε να φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο μας».

Με πληροφορίες μέσω ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Με ομογενείς συναντάται ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης στη Νέα Υόρκη: Θα παραστεί και σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Οργανώσεων Αμερικής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: