Εξαιρετική εξέλιξη, αποδίδουν οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον των κατακτητών: Πωλούν άρον-άρον και φεύγουν ξένοι σφετεριστές από τα κατεχόμενα

Ο ισλαμο-εθνικιστής κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με “αξιωματούχους” του ψευδοκράτους και στρατιωτικούς του κατοχικού καθεστώτος. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος, Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Φιλελεύθερος

Ξένοι υπήκοοι, σφετεριστές, πωλούν τις περιουσίες και φεύγουν από τα κατεχόμενα. Η τάση φυγής είναι αποτέλεσμα της επενδυτικής ανασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τις διώξεις σφετεριστών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δυο εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, ένας Τουρκοεβραίος επιχειρηματίας και μια Γερμανίδα, έχουν συλληφθεί για σφετερισμό από την κυπριακή Αστυνομία και θα δικαστούν. Αναμένονται δε κι άλλες συλλήψεις σφετεριστών.

Είναι σαφές πως αυτή η ανασφάλεια και η ανησυχία που έχει προκληθεί δημιουργούν νέα δεδομένα, που επηρεάζουν την οικονομία των κατεχομένων, που δέχεται πιέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτοί που φεύγουν είναι, κατά κύριο λόγο, Ρώσοι και Ουκρανοί καθώς και Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μεγάλες επενδύσεις.

Οι πωλήσεις γίνονται σε Τούρκους και τούτο δεν είναι τυχαίο. Περαιτέρω προκύπτει ότι οι σφετεριστές σπεύδουν αμέσως να πωλήσουν για να κρατηθούν όσο πιο ψηλά γίνεται οι τιμές.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Άγκυρα παροτρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα κατεχόμενα αγοράζοντας από ξένους ελληνοκυπριακές περιουσίες. Η «λύση» αυτή είναι, όπως συνάγεται, πιο γρήγορη και εύκολη.

Ενδέχεται δε να εξυπηρετεί την κατοχική πλευρά καθώς οι περιουσίες περνούν σε τουρκικά χέρια. Είναι, ωστόσο, σαφές πως η όποια εξέλιξη και «λύση» δεν διαφοροποιεί την εικόνα και δεν αλλάζει το δεδομένο με τέτοιες κινήσεις. Δεν αίρεται η παρανομία και ο σφετερισμός συνεχίζεται. Απλά υπάρχει μια κινητικότητα μεταξύ παρανομούντων.

Σημειώνεται ότι μια εξέλιξη που αφορά τη φυγή μεγάλων επενδυτών είναι και η περίπτωση της μαρίνας στην κατεχόμενη Καρπασία («Karpaz Gate»),  η οποία παραχωρήθηκε με μακροπρόθεσμη συμφωνία διαχείρισης σε Τούρκο επιχειρηματία, της γνωστής εταιρείας «Arkın Group». Σημειώνεται ότι η μαρίνα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών.

Η εταιρεία αυτή, ο όμιλος του Arkın, διαθέτει, μεταξύ άλλων και πέραν των ξενοδοχείων και «πανεπιστήμιο» στην κατεχόμενη Κερύνεια. Μέρος του κτιρίου αυτού φαίνεται ότι  κτίσθηκε σε περιουσία της γνωστής Κερυνιώτισσας, Τιτίνας Λοϊζίδου.

Στους μεγάλους επενδυτές, ίσως και ο μεγαλύτερος, είναι ο σφετεριστής Σίμον Αϊκούτ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση. Ο τουρκοεβραίος επιχειρηματίας επικεφαλής του ομίλου εταιρειών Αφίκ, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, με πιο σοβαρή αυτή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο όμιλος του σφετεριστή, που έχει σχεδιάσει μεγάλα έργα, φαίνεται να έχει, σε κάποιο βαθμό, παγώσει τις εργασίες του στα κατεχόμενα, μετά και τη σύλληψή του. Σημειώνεται ότι οι γιοί του επιχειρηματία εξακολουθούν να καταζητούνται. Πρόκειται για τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ.

  • Τουρκικές κινήσεις αποτροπής

Το κατοχικό καθεστώς αλλά και η Άγκυρα ανησυχούν με το θέμα που δημιουργείται με τις διώξεις σφετεριστών. Το θέμα διαχειρίζεται ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος ενημερώνει τον Ερντογάν ενώ την επί του εδάφους το όλο ζήτημα  έχει αναλάβει ο λεγόμενος πρέσβης της κατοχικής δύναμης στα κατεχόμενα, Γιασίν Εκρέμ Σερίμ.

Ο τελευταίος έχει και προσωπικό ενδιαφέρον επειδή οι οικογενειακές του επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, αξιοποιώντας παρανόμως και ελληνοκυπριακές περιουσίες.

Από την πλευρά του, το κατοχικό καθεστώς αισθάνεται την πίεση των οργανωμένων συμφερόντων, όπως είναι οι εργολάβοι ενώ και διάφορες ομάδες πολιτών κατηγορούν την αποσχιστική οντότητας ότι «τους αφήνει απροστάτευτους».

Εκείνο που φαίνεται να εξετάζει η κατοχική πλευρά, ως αντίποινο στις διώξεις σφετεριστών  είναι η λειτουργία κτιρίων εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται κινητικότητα, αλλά όπως έγινε γνωστό, ο  τουρκικός κατοχικός στρατός έχει επιτρέψει την ανακαίνιση τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή για να τα αξιοποιήσει Τούρκος επιχειρηματίας.

  • Σπρώχνουν την «Επιτροπή»

Με εντολές της Άγκυρας και συγκεκριμένα του Τούρκου Αντιπροέδρου, έχουν δοθεί εντολές στο κατοχικό καθεστώς όπως η λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας εξετάσει όλες τις αιτήσεις, που έγιναν μέχρι το 2020 και να τις διεκπεραιώσει.

Για να γίνει δε τούτο εφικτό η Τουρκία έχει εμβάσει λεφτά στο «υπουργείο» Οικονομικών της αποσχιστικής οντότητας, το οποίο και τα έδωσε υπό μορφή δανείου στην «Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας»  στα κατεχόμενα,  Νοβμπέρ Φερίτ Βεχτσί προ ημερών δήλωσε ότι μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν συνολικά 7,734 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 1.840 ολοκληρώθηκαν και αποφασίστηκε αποζημίωση ύψους 467 εκατομμυρίων 60  χιλιάδων 546 στερλινών.

Ανέφερε δε πως η «Επιτροπή» έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει να αποζημιώσει τους αιτούντες με το ποσό των 467εκατομμυρίων 60 χιλιάδων 546 λιρών. Επιπλέον, για 15 αιτήσεις έγινε επιστροφή, για 2 αιτήσεις ανταλλαγή και αποζημίωση και για 1 αίτηση έγινε ανταλλαγή…»

Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα πιέζει ώστε να διεκπεραιώνονται υποθέσεις γιατί τούτο την εξυπηρετεί, ωστόσο είναι προφανές πως η όλη διαδικασία δεν προχωρά στο βαθμό που θέλει η κατοχική δύναμη. Σημειώνεται, πάντως, ότι συνολικά ο αριθμός  όσων έχουν προσφύγει  δεν είναι μεγάλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ‘Επεσαν επιτέλους οι υπογραφές, προχωράει κανονικά η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης: Τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν ο Χριστοδουλίδης και ο Μακρόν

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η παύση «σπρώχνει» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική! Η απόφαση των δικαστών έχει καταστήσει ήρωα τον πρώην Γενικό Ελεγκτή, γνωστό πολέμιο της διαφθοράς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: