22 Σεπτεμβρίου, η αστρονομική αλλαγή εποχής, αρχίζει η φθινοπωρινή ισημερία, σιγά-σιγά η νύχτα θα κερδίζει έδαφος: Η θέση του Ηλιου και της Σελήνης* Ο μύθος της Περσεφόνης [videos]

Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια via youtube




Αντίο καλοκαίρι: στις 22 Σεπτεμβρίου, φτάνει η φθινοπωρινή ισημερία, που σηματοδοτεί την αστρονομική αρχή μιας νέας εποχής.

Η ημέρα της ισημερίας έχει την ίδια διάρκεια για τις ώρες φωτός και σκότους, με τον Ήλιο να ανατέλλει ακριβώς στην ανατολή και να δύει τέλεια στη δύσης.

Από εκείνη τη στιγμή το Βόρειο ημισφαίριο θα δει τη διάρκεια της ημέρας να μειώνεται συνεχώς προς όφελος αυτής της νύχτας, μέχρι την κορύφωση του χειμερινού ηλιοστασίου

Η εικόνα της Σελήνης

Φέτος, η ισημερία θα συνοδεύεται και από την εικόνα της Σελήνης, που από τις 21 Σεπτεμβρίου ξεκινά μια σειρά από συναντήσεις με τις Πλειάδες, ένα σύμπλεγμα αστεριών στον αστερισμό του Ταύρου, και τους πλανήτες Άρη και Δία.

Ακριβώς τη νύχτα μεταξύ 22 και 23 Σεπτεμβρίου, η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ των Πλειάδων, που περιέχουν πολλά αστέρια ορατά ακόμη και με γυμνό μάτι και του Δία, ενώ στις ακόλουθες νύχτες ο δορυφόρος μας θα είναι σε συνδυασμό πρώτα με τον αεριώδη γίγαντα και μετά με τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η λαϊκή κουλτούρα τοποθετεί τη φθινοπωρινή ισημερία στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά, λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ του ημερολογιακού και του αστρονομικού έτους, μπορεί να φέρει στην πραγματικότητα την ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου

Ο Ήλιος

Αστρονομικά, η θέση του Ήλιου στην ισημερία του Σεπτεμβρίου αντιστοιχεί στον λεγόμενο «Πρώτο Σημείο του Ζυγού». Στην αρχαιότητα, μάλιστα, κατά την ημερομηνία αυτή ο Ήλιος εισερχόταν στον αστερισμό του Ζυγού ενώ σήμερα το Πρώτο Σημείο βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου»

Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών, στην πολύ αργή κίνηση της Γης που μετατοπίζει τον προσανατολισμό του άξονα περιστροφής της, λίγο σαν μια περιστρεφόμενη κορυφή που πρόκειται να σταματήσει.

Με πληροφορίες από repubblica.it 

Στην Ελλάδα καταγράφηκε έκρηξη των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας: Διεθνές φαινόμενο που αποδεικνύει ότι το κινητό έχει μετατραπεί σε πολυεργαλείο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: