Η παύση «σπρώχνει» τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην πολιτική! Η απόφαση των δικαστών έχει καταστήσει ήρωα τον πρώην Γενικό Ελεγκτή, γνωστό πολέμιο της διαφθοράς

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και δραματικά το πολιτικό-κομματικό σκηνικό. Ενδέχεται να διαμορφωθούν νέα δεδομένα, που θα αφήσουν έντονα αποτυπώματα στις δυο επόμενες εκλογές, τις βουλευτικές και τις προεδρικές. Πολλά, ωστόσο, θα κριθούν από το πώς ο απόηχος της απόφασης θα διατηρηθεί στο χρόνο.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας έντονης αντίδρασης των πολιτών στην παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και αυτό συνέβαλε και το σκεπτικό της απόφασης, που χαρακτηρίσθηκε ισοπεδωτικό και απόλυτο. Αυτό ενίσχυσε την απαξίωση περισσότερο στο ήδη απαξιωμένο πολιτικό σύστημα.

Από την περασμένη Τετάρτη ενισχύεται η αντι-συστημική τάση και το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτή θα εκφρασθεί πολιτικά και εκλογικά. Με ένα πολιτικό σύστημα με προβλήματα, που έχει να αντιμετωπίσει, την απαξίωση, την αποχή και την ανάδειξη φαινομένων Φειδία, οι πολίτες αναζητούν διεξόδους.

  • Μέσα σε αυτά τα δεδομένα τίθεται το ερώτημα για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο ίδιος, αισθανόμενος προφανώς το κοινωνικό ρεύμα υποστήριξης του, που προϋπήρχε της δικαστικής απόφασης, αλλά τώρα ενισχύεται, δεν αναμένεται ότι θα αποσυρθεί σπίτι του.

Η τάση στην κοινωνία καταγράφεται στη έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ιστοσελίδα philenews σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Prime Market Research & Consulting και δημοσιοποιήθηκε χθες. Είναι η πιο φρέσκα απεικόνιση της τάσης.

Ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης, έξω από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, λίγη ώρα μετά την απόφαση, είχε προαναγγείλει ότι η επόμενη ημέρα τον βρίσκει ταγμένο στον αγώνα για πάταξη της «γάγγραινας που λέγεται διαφθορά».  Δεν αναφέρθηκε στο πώς θα εμπλακεί είπε, ωστόσο, ότι «τον τρόπο θα τον βρούμε». Συνεπώς δήλωσε παρών.

Εάν και εφόσον θα επιλέξει να εισέλθει στην ενεργό πολιτική τι επιλογές έχει; Μια επιλογή είναι να ιδρύσει κόμμα. Αυτό φαντάζει απομακρυσμένο καθώς θα τον ταυτίσει με τους υπόλοιπους απέναντι στους οποίους κατά καιρούς βρέθηκε. Άλλωστε θα χαλάσει ό,τι έκτισε εάν γίνει κομματάρχης. Να κατέλθει μόνος του στις βουλευτικές εκλογές ως ανεξάρτητος;

Το εκλογικό μέτρο δεν είναι απαγορευτικό. Το κατάφερε ο Φειδίας στις ευρωεκλογές, που δεν είχε θέσεις, άποψη και πολιτικό λόγο. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δεν είναι προφανώς Φειδίας. Έχει λόγο, αλλά δεν είναι πολιτικός (κι αυτό σήμερα στην εποχή της απαξίωσης μάλλον φαντάζει πλεονέκτημα).

Εάν εισέλθει στην ενεργό πολιτική θα πρέπει πλέον να εκφράσει απόψεις για όλα τα ζητήματα. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς μπορεί να είναι το κυρίαρχο ζήτημα, αλλά δεν είναι το μοναδικό θέμα. Ενδεχομένως η εμπλοκή του στις βουλευτικές του 2026, θα τον συντηρήσει στο προσκήνιο, εάν και εφόσον, βέβαια, ο στόχος του είναι οι προεδρικές.

Είναι σαφές πως η κοινωνία στέκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα και σε θεσμούς. Κάθε φορά που μια εξέλιξη ενισχύει την απαξίωση, όπως με το βίντεο του  «Αλ Τζαζίρα» για τα χρυσά διαβατήρια, τούτο εκφράζεται  και στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

  • Το βίντεο προβλήθηκε Οκτώβριο του 2020 και βουλευτικές εκλογές διενεργήθηκαν τον Μάιο του 2021 με τα γνωστά αποτελέσματα. Πόσο θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά η παύση Οδυσσέα είναι νωρίς να το συμπεράνει κανείς ενόψει του γεγονότος ότι οι επόμενες εκλογές τοποθετούνται χρονικά το Μάιο του 2026. Μια τάση, όμως, φαίνεται.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως είναι πολλοί εκείνοι, που θα προσπαθήσουν να σταθούν δίπλα στον παυθέντα Γενικό Ελεγκτή λόγω της δημοφιλίας του. Για να πάρουν κι αυτοί… μέρος της ψηλής αποδοχής του στην κοινωνία. Και τούτο ενδεχομένως να του δημιουργήσει προβλήματα.

Την ίδια ώρα, για ευνόητους λόγους τα κόμματα θα επιδιώξουν να τον προσεγγίσουν. Αν και είναι πολύ νωρίς για τις προεδρικές, η αυριανή διαδήλωση του ΑΚΕΛ έξω από το προεδρικό για το θέμα της παύσης του Γενικού Ελεγκτή, μπορεί και να παραπέμψει σε σενάρια για το 2028.

Προφανώς, με αυτή την εκδήλωση μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως το ΑΚΕΛ θέλει να κλείσει το μάτι στο ΔΗΚΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  ισχύει. Λέγεται πως το πολιτικό κομματικό σύστημα, μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, είναι υποψιασμένο, αλλά αυτό είναι αμφίβολο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και το “οξυγόνο” που δίνει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς: Στην Αθήνα θα συζητήσουν τις πολιτικές παραμέτρους του GSI

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: