Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και οι αντιδράσεις για την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων

File Photo Τίτλοι των εφημερίδων της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, οι αντιδράσεις στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η κίνηση του ΑΚΕΛ να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και η αντιπαράθεση του κόμματος με τον ΔΗΣΥ για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στον σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρώτα μέτοχοι και μετά μελέτες» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεσμεύτηκε για την είσοδο της Κύπρου στην GSI. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για “πολιτική εκμετάλλευση” της απόφασης για παύση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αναφέρεται επίσης αλλού στο διάγγελμα του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά τις επιθέσεις στον Λίβανο “που προσπάθησαν να σκοτώσουν 4.000 ανθρώπους”.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Επικίνδυνη η στοχοποίηση και δαιμονοποίηση της Δικαιοσύνης» και γράφει ότι ο παροξυσμός στις αντιδράσεις που ακολούθησαν την απόφαση για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη οδηγεί σε αποδόμηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και σε στοχοποίηση ολόκληρου του συστήματος Δικαιοσύνης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανέρχονται στις 20 οι καταγγελίες που υπέβαλε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς για κατ’ ισχυρισμόν διαφθορά. Αλλού αναφέρει ότι κάμερες σε σχολεία «έπιασαν» τους πρώτους παραβάτες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος γι’ αλλαγές» γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ριζικών αλλαγών στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Γράφει αλλού ότι το ΑΚΕΛ σπεύδει να ηγηθεί της κοινωνικής αντίδρασης για την παύση του Γενικού Ελεγκτή, με τον ΔΗΣΥ να εξαπολύει πυρά για πολιτική εκμετάλλευση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ισραήλ προκαλεί τη Χεζμπολάχ να μπει στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αποφασιστικά απέναντι στο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς» γράφει στο κύριό της θέμα ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 16:00 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστου Δαμιανού, ότι οι ΕΟΑ είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις επικίνδυνες οικοδομές. Η «Χ» γράφει σε άλλο θέμα ότι ο κλάδος παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει απόφαση-ορόσημο» γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο συμπεριφοράς των θεσμών και των αξιωματούχων. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου να αναβάλει τη χθεσινή της συνεδρία σε ένδειξη συμπαράστασης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κατώτατος μισθός στα κατεχόμενα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

H εβδομαδιαία «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Η Δημοκρατία στο ”απόσπασμα”!» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι βαθαίνει η κρίση θεσμών με την πρωτοφανή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παύσει από τη θέση του τον Γενικό Ελεγκτή με ηθικο-πολιτική επιχειρηματολογία και όχι νομική τεκμηρίωση. Σε άλλο θέμα γράφει για την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού αναφέρεται στα επεισόδια στον αγώνα Απόλλωνα-ΑΕΛ και κάνει λόγο για “στημένη παράσταση για να επιβάλουν τον αποκλεισμό των φιλάθλων”.

Η εβδομαδιαία «Το κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Η πολιτική, έρμαιο του λαϊκισμού» και γράφει ότι ο λαϊκισμός είναι πλέον η κυριαρχούσα τάση στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Γράφει αλλού ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν έχει πόσιμο νερό. Δημοσιεύει επίσης έρευνα, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050 θα σημειωθούν περισσότεροι από 39 εκατ. θάνατοι από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Το απόγευμα η κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2025 στην Κύπρο: Σε ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου* Στο 3,3% εκτιμάται το δημοσιονομικό πλεόνασμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: