Λιγότερο παιχνίδι, περισσότερο διάβασμα και στο εκπαιδευτικό σύστημα-πρότυπο της Σουηδίας: Νωρίτερα στο δημοτικό τα παιδιά, παρά τις έρευνες που υποστηρίζουν το αντίθετο 

File Photo Γκράφιτι σε σχολείο via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Στα έξι τους χρόνια, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι σήμερα, θα αρχίσουν το σχολείο από το 2028 τα παιδιά στη Σουηδία σε μια αναθεώρηση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη διδασκαλία που βασίζεται στο παιχνίδι για τα μικρότερα παιδιά.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει ένα υποχρεωτικό έτος προσχολικής εκπαίδευσης για τα εξάχρονα, γνωστό ως förskoleklass, με ένα επιπλέον έτος στο grundskola (δημοτικό σχολείο).

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγούνται οι μετριοπαθείς και την οποία υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, ανακοίνωσε το σχέδιο πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025, η οποία αναμένεται την Πέμπτη. Το σχέδιο χρονολογείται από την προηγούμενη κυβέρνηση και υποστηρίζεται επίσης από τους αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.

Ο υπουργός Παιδείας, Γιόχαν Πέρσον, δήλωσε ότι «το σχολείο πρέπει να επιστρέψει στα βασικά» και πρόσθεσε ότι θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρώιμη εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης, καθώς και στα μαθηματικά. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στο να έχουν οι μαθητές καλύτερες ευκαιρίες να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες όπως η ανάγνωση, η γραφή και η αρίθμηση και να επιτύχουν τους στόχους στο σχολείο», δήλωσε.

Οι επικριτές λένε ότι το σχέδιο έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα που δείχνει ότι η ανάπτυξη των παιδιών υποστηρίζεται καλύτερα από περιβάλλοντα μάθησης που βασίζονται στο παιχνίδι, ενθαρρύνοντάς τα να εξερευνούν, να δημιουργούν και να αναπτύσσονται μέσω του παιχνιδιού, της περιέργειας και της καθοδηγούμενης ανακάλυψης. Επιπλέον, οι ηγεσίες των συνδικάτων φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θέσει πολλούς εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς προσχολικής εκπαίδευσης εκτός εργασίας.

Ο Christian Eidevald, επισκέπτης καθηγητής παιδαγωγικής στην προσχολική ηλικία στο Πανεπιστήμιο Södertörn, δήλωσε: «Σπρώχνοντας τα εξάχρονα σε ένα πιο τυπικό σχολικό περιβάλλον, κινδυνεύουμε να χάσουμε τις βασικές μεθόδους που βασίζονται στο παιχνίδι και οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι προωθούν την ανάπτυξη των παιδιών. Αυτό δεν είναι απλώς μια παιδαγωγική προτίμηση: μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το παιχνίδι είναι θεμελιώδες για την πρώιμη μάθηση και την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων, όπως η γλώσσα και η επίλυση προβλημάτων».

«Η ένταξη των εξάχρονων στο δημοτικό σχολείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες αναπτυξιακές τους ανάγκες και χωρίς να αξιοποιούνται οι μοναδικές ικανότητες των εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισότητα», έγραψαν. .

Με πληροφορίες από Guardian

Μεγαλώνει το μυστήριο: «Οι ασύρματοι που ανατινάχθηκαν στον Λίβανο δεν παράγονται εδώ και 10 χρόνια», λέει ο κατασκευαστής – Συνολικά 34 νεκροί και 3.250 τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: