Ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες του ELN η κυβέρνηση της Κολομβίας: Μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση

epa11610869 A handout photo made available by the Colombian Air Force’s communications office shows injured soldiers arriving in Bogota after an attack on Puerto Jordan military base by National Liberation Army (ELN) guerrillas, Colombia, 17 September 2024. EPA, Colombian Air Force HANDOUT




Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση ανταρτών της άκρας αριστεράς Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της στις συνομιλίες χθες Τετάρτη, μετά την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης προχθές Τρίτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο επαγγελματίες στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλα 25 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο φιλόδοξο εγχείρημα του προέδρου Γουστάβο Πέτρο για να αποκατασταθεί «απόλυτη ειρήνη» στη χώρα μέσω ειρηνευτικών συμφωνιών, ώστε το κράτος των Άνδεων να γυρίσει τη σελίδα του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται για πάνω από έξι δεκαετίες.

«Σήμερα, η ειρηνευτική διαδικασία τίθεται σε αναμονή. Η βιωσιμότητά της έχει μειωθεί δραματικά και η συνέχισή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αδιαμφισβήτητη επίδειξη της βούλησης του ELN για ειρήνη», ανέφερε η κυβερνητική αντιπροσωπεία μέσω X.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Πέτρο ξανάρχισε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση ανταρτών στα τέλη του 2022· έκτοτε διεξήχθησαν έξι κύκλοι συνομιλιών, στο Μεξικό, στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

Η επίθεση της Τρίτης, εξαιτίας της οποίας ανεστάλη η διαδικασία, έγινε στην Αράουκα, περιοχή που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα.

Οι συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε κρίση για μήνες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει και να αρχίσει χωριστές διαπραγματεύσεις με επιμέρους «μέτωπο» (μονάδα) του ELN, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, ωθώντας την οργάνωση να μην ανανεώσει τη συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός και να ξαναρχίσει να διαπράττει απαγωγές.

Μετά το τέλος της εκεχειρίας, στοιχεία του ELN ξανάρχισαν τις επιθέσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας και τις βομβιστικές ενέργειες στο δίκτυο πετρελαιαγωγών της Κολομβίας.

Τον Αύγουστο, ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Ιβάν Βελάσκες ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις περνούν πλέον ξανά στην επίθεση εναντίον του ELN.

Η απόφαση να ανασταλούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις συνεπάγεται εξάλλου πως θα εκδοθούν ξανά τα εντάλματα σύλληψης κορυφαίων στελεχών του ELN, που βρίσκονται στη Βενεζουέλα και στην Κούβα.

Η οργάνωση ανταρτών δεν έχει σχολιάσει ως αυτό το στάδιο.

Κατά την υπηρεσία πληροφοριών του κολομβιανού στρατού, ο ELN, που ιδρύθηκε το 1964, μετρά σήμερα κάπου 5.800 μαχητές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μπογοτά, Colombia

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν και …”τρέμουν” γμία μεγάλη καταστροφή: Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο στην Ελ Φάσερ λόγω του φονικού πολέμου στο Σουδάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: