Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και το “οξυγόνο” που δίνει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς: Στην Αθήνα θα συζητήσουν τις πολιτικές παραμέτρους του GSI

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης (Δ). Φωτογραφία από βίντεο, via Omega Channel




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Μόλις διαφάνηκε πως προχωρούν οι συνεννοήσεις για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, η κατοχική πλευρά έσπευσε να επαναφέρει στο προσκήνιο την γνωστή εξαγγελία για μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το προηγούμενο της μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς ενώ εξαγγέλθηκε και το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Χθες, λοιπόν, ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” Ουνάλ Ουστέλ, δήλωσε ότι εργάζονται (σ.σ. η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς) για να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια από τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία» μέσω καλωδίου και σχεδιάζουν να λύσουν πλήρως το πρόβλημα που αφορά την ηλεκτρική ενέργεια στα κατεχόμενα  μέχρι το 2029».

Έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου ραδιοσταθμού των κατεχομένων, Bayrak, όπου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για τη ριζική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

  • Όντως στα κατεχόμενα έχουν πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα και όπως είναι γνωστό, συχνά-πυκνά αναγκάζονται να αγοράσουν ενέργεια από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, παρόλο που υπάρχει ανάγκη και επείγουσα και  το μεγαλεπήβολο έργο μεταφοράς νερού εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε, αυτό του ηλεκτρισμού καθυστερεί. Έμεινε στα χαρτιά και κατά καιρούς επανεμφανίζεται στη δημόσια σφαίρα και σημειώνεται κινητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2023, η τουρκική εταιρεία ΑΚSA, η οποία δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα εδώ και 20 χρόνια,  έχει υπογράψει συμφωνία με την παράνομη «τουρκοκυπριακή αρχή ηλεκτρισμού».

Όπως αναφέρθηκε τότε στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Τουρκίας και με τα κατεχόμενα με ένα διασυνδεδεμένο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη σκοπιμότητας τώρα θα γίνει, παρότι το έργο εξαγγέλθηκε εδώ και πολλά χρόνια  ενώ δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Είναι πρόδηλο ότι τόσο το έργο μεταφοράς νερού με υποθαλάσσιο αγωγό, όσο  και το υπό σχεδιασμό έργο για τον ηλεκτρισμό, αποτελούν κινήσεις, που ενισχύουν και εδραιώνουν την εξάρτηση των κατεχομένων από την κατοχική Τουρκία. Αμφότερα τα έργα δημιουργούν μια σχέση- οξυγόνου των κατεχομένων από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα, σήμερα στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων τους το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου- Κρήτης.

Μετά και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να ανάψει το πράσινο φως, σήμερα στην Αθήνα θα συζητήσουν κάποια ζητήματα, που αφορούν τις πολιτικές παραμέτρους του έργου. Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα, υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες αλλά αυτές απασχολούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο και από τις ρυθμιστικές αρχές των δυο κρατών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν αντέχει την αλήθεια ο Αταμάν: Θα είναι αφελής να θεωρούσε ότι ερχόμενος στην Κύπρο, θα γινόταν… μοντάζ για να εξαφανιστεί η κατοχική σημαία από τον Πενταδάκτυλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: