Μονάδα 8200: Οι επιθέσεις σε συσκευές τηλεειδοποίησης της Χεζμπολάχ «δείχνει» την μυστική μονάδα πρωτοπόρων επιλέκτων κυβερνοπολέμου του Ισραηλινού στρατού

FILE PHOTO: Νεαροί επίλεκτοι, απ’ τα πιο δυνατά μυαλά στις νέες τεχνολογικές εργάζονται για την Unit 8200. Photo via X@IDF




Η μαζική επίθεση σε βομβητές και γουόκι τόκι μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στη μυστική «Μονάδα 8200» του Ισραήλ , τη μονάδα πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων [IDF], η οποία σύμφωνα με δυτική πηγή ασφαλείας συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τηρούν σιγή για την τολμηρή και εντυπωσιακή επιχείρηση πληροφοριών που σκότωσε 12 ανθρώπους χθες Τρίτη και τραυμάτισε χιλιάδες στελέχη της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 9 άτομα σκοτώθηκαν επίσης σήμερα Τετάρτη όταν εξερράγησαν οι ασύρματοι χειρός που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου καθώς  και μια άλλη μη κατονομαζόμενη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, η Μοσάντ, είναι υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση εγκατάστασης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 τηλεειδοποιητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Μια δυτική πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ – μια επιχείρηση η οποία ετοιμαζόταν και βρισκόταν σε εξέλιξη πάνω από ένα χρόνο.

Η πηγή είπε ότι η μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής για το πώς θα μπορούσαν να εισαχθεί εκρηκτικό υλικό στη διαδικασία κατασκευής.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του πρωθυπουργού που έχει την επίβλεψη της Μοσάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Yossi Kuperwasser, πρώην αξιωματούχος των στρατιωτικών πληροφοριών και τώρα διευθυντής ερευνών στο Ισραηλινό Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα μέλη της Μονάδας 8200 είναι μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα στελέχη του ισραηλινού στρατού, που υπηρετούν σε μια μονάδα στον πυρήνα της αμυντικής ισχύος του Ισραήλ.

  • «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες, πολύ απαιτητικές και χρειαζόμαστε τους καλύτερους ανθρώπους για να εμπλακούν σε αυτό», είπε.Η μονάδα – και η λεγεώνα νεαρών, επιλέκτων στρατιωτών της – αναπτύσσει και χειρίζεται εργαλεία συλλογής πληροφοριών και συχνά παρομοιάζεται με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, ο IDF είπε το 2018 ότι βοήθησε στην αποτροπή αεροπορικής επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους σε δυτική χώρα. Εκείνη την εποχή, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της μονάδας εκτείνονταν από τη συλλογή πληροφοριών και την άμυνα στον κυβερνοχώρο έως τις «τεχνολογικές επιθέσεις».

Ενώ το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συμμετοχή του, η Μονάδα 8200 είχε κατονομαστεί για συμμετοχή σε μια σειρά επιχειρήσεων υψηλού προφίλ εκτός του Ισραήλ.

Nεαροί επίλεκτοι

Η μονάδα είναι ουσιαστικά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του Ισραήλ, και όπως και το υπόλοιπο κατεστημένο άμυνας και ασφάλειας, επωμίστηκε μέρος της ευθύνης για την αποτυχία εντοπισμού της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο διοικητής του την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι παραιτείται. Στην επιστολή παραίτησής του που μεταδόθηκε από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπε ότι δεν είχε εκπληρώσει την αποστολή του.

Η Μονάδα 8200 είναι διάσημη για την εργασιακή κουλτούρα της η οποία δίνει έμφαση στην εξωγενή σκέψη για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προηγουμένως δεν υπήρχε δυνατότητα να αντιμετωπίσει ή να φανταστεί κανείς. Αυτό βοήθησε ορισμένα μέλη της να χτίσουν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του.

“Είτε πρόκειται για πρόβλημα με αδυναμία λογισμικού, μαθηματικά, κρυπτογράφηση, πρόβλημα εισβολής σε κάτι… πρέπει να είσαι σε θέση να το κάνεις μόνος σου”, είπε ο Avi Shua, απόφοιτος της 8200, ο οποίος συνίδρυσε στην συνέχεια ην Orca Securities, εταιρία ασφάλειας cloud.

Η μονάδα έχει υψηλό ποσοστό κύκλου εργασιών νέων νεοσύλλεκτων που αντικαθιστούν βετεράνους, είπε ο Kobi Samboursky, άλλο πρώην μέλος thw 8200 και Διευθύνων Συνεργάτης της Glilot Capital Partners, μιας σταρτ απ εταιρίας, που επενδύει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η κουλτούρα του «can-do», όπου όλα είναι δυνατά», είπε ο Samboursky.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ξεκίνησε ο άνευ προηγουμένου “υβριδικός πόλεμος”; Δεύτερο κύμα εκρήξεων σε ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο: Εννέα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: