Ξεκίνησε ο άνευ προηγουμένου “υβριδικός πόλεμος”; Δεύτερο κύμα εκρήξεων σε ασυρμάτους μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο: 14 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες [videos]

epa11610034 An ambulance arrives at the American University of Beirut Medical Center (AUBMC) after an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Beirut, Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Hundreds of people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH




Εκρήξεις που στόχευαν ασυρμάτους  που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις του Λιβάνου σήμερα το απόγευμα, μόλις μια ημέρα μετά από την ευρεία επίθεση κατά την οποία εξερράγησαν βομβητές τηλεειδοποίησαν που χρησιμοποιούνταν κυρίως από μέλη της Χεζμπολάχ , τραυματίζοντας πάνω από 2.800 ανθρώπους και σκοτώνοντας 12.

Από τις σημερινές εκρήξεις και βάσει των ανακοινώσεων του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, οι νεκροί ανέρχονται σε 14  και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 450.

Οι ασύρματοι πομποδεκτές εξερράγησαν την ίδια ώρα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από την έκρηξη βομβητών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα και διασώστες.

  • Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.

Την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση η Χεζμπολάχ την επέδωσε στο Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο ούτε για τη χθεσινή, ούτε για τη σημερινή επίθεση

Και οι νέες, σημερινές εκρήξεις προκάλεσαν πανικό, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που κάλυπτε τις κηδείες των τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του γιου ενός βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Άλλες εκρήξεις αναφέρθηκαν στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά), όπου τραυματίστηκαν 15 άνθρωποι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νοσοκομειακή πηγή.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Χ, έχουν ξεσπάσει φωτιές σε διαμερίσματα και αυτοκίνητα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένα κύμα εκρήξεων ασύρματων πομποδεκτών (γουόκι-τόκι)».

  • Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

“Ασύρματοι πομποδέκτες (γουόκι-τόκι) που χρησιμοποιούσαν μέλη Χεζμπολάχ εξερράγησαν σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς και στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Λιβάνου”, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές που πρόσκεινται στο λιβανέζικο κίνημα και το (κρατικό) πρακτορείο ειδήσεων.

  • Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπεκαά.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στο Λίβανο, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters

Η πηγή ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ασύρματοι πομποδέκτες εξερράγησαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου γίνονταν οι κηδείες μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσε το κίνημα εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν εκρήξεις στη Σάιντα (νότια) και στο Μπάαλμπεκ (ανατολικά).

Δημοσιογράφοι του Reuters δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον δύο περιορισμένης έντασης εκρήξεις σήμερα σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι οι συσκευές διαφέρουν από τους βομβητές που εξερράγησαν χθες ενώ σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, που μίλησε στο Reuters, οι συσκευές αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, την ίδια χρονική περίοδο με τους βομβητές.

 

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP The Guardian

 

Ουγγρική εταιρία δείχνει ως κατασκευαστή των βομβητών η Gold Apollo από την Ταϊβάν: Σοκαρισμένη η Χεζμπολάχ από την επίθεση του Ισραήλ – Αύριο με ομιλία η αντίδραση Νασράλα [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: