Το ευοίωνο μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι: Το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες πρέπει να τον… ακούσουν πριν είναι πολύ αργά

epa11594263 European Commission President Ursula Von der Leyen (R) and former Italian prime minister Mario Draghi attend a joint press conference to present the final report on the future of EU competitiveness in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Τους κινδύνους για την Ευρώπη από την επιστροφή σε μια σκληρή δημoσιονομική πολιτική επισημαίνει ο Guardian στο κύριο άρθρο του με αφορμή την έκθεση Draghi.

Όπως ειδικότερα γράφει η εφημερίδα, στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της Ευρώπης που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Mario Draghi δεν μάσησε τα λόγια του,. Ελλείψει ετήσιων επενδύσεων τρεις φορές μεγαλύτερων από αυτές που παρείχε το μεταπολεμικό σχέδιο Μάρσαλ, προέβλεψε ο Draghi, η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε μια «βασανιστική αγωνία», καθώς οι οικονομίες της έχουν αποτύχει να συμβαδίσουν με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καθώς η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen ξεκινά τη δεύτερη θητεία της, αυτή και άλλοι ηγέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτή την αυστηρή προειδοποίηση, παρατηρεί η εφημερίδα. Την Τρίτη, η von der Leyen παρουσίασε τη νέα της ομάδα επιτρόπων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Καθώς προετοιμάζονται να αναλάβουν τις θέσεις τους, με την επιφύλαξη της έγκρισης των ευρωβουλευτών, τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από τον ουρανό της Ευρώπης είναι σκοτεινά και απειλητικά.

Πολιτικά και οικονομικά, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Όπως φάνηκε και στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές, η εθνικιστική ακροδεξιά σημειώνει σημαντικά κέρδη στο πλαίσιο της ετοιμοθάνατης ανάπτυξης, της κρίσης του κόστους ζωής και της συνεχιζόμενης δυσφορίας στις μεταβιομηχανικές και αγροτικές περιοχές. Ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – και οι σχετικές εκκλήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών στα κράτη μέλη της ΕΕ – πιέζουν τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Κίνα και οι ΗΠΑ επενδύουν μαζικά – και επιδοτούν – την πράσινη οικονομία του μέλλοντος, αφήνοντας τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς γίγαντες να αγωνίζονται για να ακολουθήσουν. Η δραματική είδηση ότι η Volkswagen, κάποτε η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, σχεδιάζει να κλείσει ορισμένα από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα καμπανάκι.

Το σχέδιο του Draghi για αναμόρφωση περιλαμβάνει μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση και μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία και δεξιότητες, μετά από δεκαετίες σχετικής παραμέλησης. Τονίζει τα πιθανά οφέλη μιας ένωσης κεφαλαιαγορών που θα ταιριάζει με την ενιαία αγορά αγαθών της ΕΕ. Αλλά το πιο σημαντικό βήμα είναι η έκκληση για κοινό δανεισμό της ΕΕ, σε μεγάλη κλίμακα, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε μια μετασχηματιστική βιομηχανική στρατηγική.

Το να λάβουμε υπόψη τη συμβουλή του Draghi θα σήμαινε ότι πρέπει να αφιερώνουμε καθυστερημένα χρόνο στη κοντόφθαλμη, αυτοκαταστροφική οικονομία της λιτότητας που έχει πλήξει την ευρωπαϊκή φιλοδοξία, ιδιαίτερα μετά το κραχ του 2008. Η εξισορρόπηση των βιβλίων σε βάρος των πολιορκημένων περιοχών και των λιγότερο εύπορων έχει συμβάλει στην άνοδο του αντιμεταναστευτικού εθνικισμού σε ολόκληρη την ήπειρο. Το προηγούμενο του ταμείου ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προσφέρει μια αντίθετη ματιά στη δημοσιονομική ισχύ και την αλληλεγγύη που μπορεί να κινητοποιήσει η ΕΕ εάν υπάρχει η πολιτική βούληση. Καθώς η παγκόσμια οικονομία περνά σε μια νέα, προκλητική εποχή, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τα διδάγματα αυτής της επιτυχίας.

Δυστυχώς, τα σημάδια είναι ότι μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Στη Γερμανία, παρά την ανησυχητική άνοδο του Alternative für Deutschland (AfD) και τα πολλαπλά καμπανάκια, η επεκτατική στρατηγική του Draghi απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το «γεράκι» της λιτότητας, τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner. Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή της Von der Leyen έχει δεσμευτεί να επιβάλει την επιστροφή σε αυστηρότερους κανόνες για τα επίπεδα ελλείμματος και χρέους, μετά τη χαλάρωση τους κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.

Σε μια εποχή βαθιάς κοινωνικής ανασφάλειας και οξέων οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε περαιτέρω στασιμότητα και χαμηλή ανάπτυξη. Αυτό, με τη σειρά του, θα δώσει στην ακροδεξιά περισσότερο περιθώριο να στοχοποιήσει τα πράσινα μέτρα ως μη εφαρμόσιμα και να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα. Απαιτείται λοιπόν επειγόντως μια αλλαγή παραδείγματος. Έχοντας πάρει την πρωτοβουλία για την έκθεση του Draghi, η von der Leyen θα πρέπει να λάβει υπόψη της το μήνυμά της, καταλήγει η εφημερίδα.

The Guardian [The Guardian view on Europe’s future: spend big or risk the consequences]

Αρνητικές οι επιπτώσεις του Brexit ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις: «Ναι στη βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, όχι όμως και επιστροφή» διαμηνύει η κυβέρνηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: