Το Ισραήλ παίζει το …ανήξερο: Η Μοσάντ ενεργοποίησε τους βομβητές, που περιείχαν εκρηκτικά με ένα μήνυμα του …Νασράλα! Νεκροί δυο υιοί βουλευτών της Χεζμπολάχ (video)

epa11609416 Palestinian residents in Lebanon carry Palestinian flags during a protest outside the UNRWA headquarters organized by the Palestinian Joint Action Committee in Beirut, Lebanon, 17 September 2024. EPA, WAEL HAMZEH




Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 2.750 άλλοι τραυματίστηκαν στην έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ένα κοριτσάκι 10 χρονών σκοτώθηκε επίσης στον ανατολικό Λίβανο κατά την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της, σύμφωνα με την οικογένειά της και πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι βομβητές, ένα σύστημα τηλεειδοποίησης, εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου που αποτελούν προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Ο πρώτος απολογισμός του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και σχεδόν 2.750 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φιράς Αμπιάντ, τα περισσότερα από τα θύματα τραυματίστηκαν “στο πρόσωπο, στο χέρι, στο στομάχι, ακόμη και στα μάτια”.

Δεκατέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου δήλωσε ότι το Ισραήλ “φέρει ακέραια την ευθύνη” γι’ αυτές τις ταυτόχρονες εκρήξεις και διαβεβαίωσε ότι “θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του” μετά την “εγκληματική αυτή επίθεση”.

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχόλιο για τις εκρήξεις αυτές.΄

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών μελών της οργάνωσης στον Λίβανο, που προκάλεσε νεκρούς και τραυματίες.

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή, που δεν κατονομάζονται είπαν στο Reuters ότι η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Μοσάντ, τοποθέτησε μια μικρή ποσότητα εκρηκτικών μέσα σε 5.000 τηλεειδοποιητές κατασκευασμένα στην Ταϊβάν που παραγγέλθηκαν από τη λιβανική ομάδα Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης.

Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 beepers της Gold Apollo με έδρα την Ταϊβάν, τα οποία πολλές πηγές λένε ότι εισήχθησαν στη χώρα την άνοιξη.

Ωστόσο, η πηγή πρόσθεσε ότι οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ «σε επίπεδο παραγωγής».

“Η Μοσάντ εισήγαγε μια πλακέτα στο εσωτερικό της συσκευής που έχει εκρηκτικό υλικό που λαμβάνει έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να το ανιχνεύσει κανείς με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμη και με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή”, είπε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι 3.000 από τους τηλεειδοποιητές εξερράγησαν όταν τους στάλθηκε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους νέους τηλεειδοποιητές και δεν είχαν εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ για μήνες.

  • Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ!

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση, οι τηλεειδοποιητές και άλλες συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη εισήχθησαν από την Ταϊβάν και ήταν εξοπλισμένες με εκρηκτικά, μετέδωσε η εφημερίδα New York Times.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι τηλεειδοποιητές κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Gold Apollo και παραποιήθηκαν πριν καν φτάσουν στον Λίβανο. Οι περισσότερες από τις συσκευές που εξερράγησαν ήταν το μοντέλο AP924 της εταιρείας, σύμφωνα με την έκθεση, αν και άλλα τρία μοντέλα Gold Apollo συμπεριλήφθηκαν επίσης στην αποστολή.

Οι πηγές ανέφεραν ότι τα εκρηκτικά ζύγιζαν από 28 έως 56 γραμμάρια και εμφυτεύτηκαν κοντά στην μπαταρία των συσκευών. Πρόσθεσαν ότι κάθε συσκευή είχε έναν ειδικό διακόπτη που μπορούσε να λειτουργήσει εξ αποστάσεως και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πυροδότηση των συσκευών.

Σύμφωνα με τις πηγές, στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα, εστάλη ένα μήνυμα στις συσκευές που φαινόταν ότι προέρχονταν από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, αλλά το οποίο προκάλεσε την έκρηξη των συσκευών.

  • Η Ουάσινγκτον “δεν εμπλέκεται” και “δεν γνώριζε εκ των προτέρων”, λέει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν πληροφορίες για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών σε όλον τον Λίβανο, από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και άλλοι 2.750 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και ιατρικό προσωπικό.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.

Ο Μίλερ τόνισε ότι οι πολίτες δεν είναι «νόμιμοι στόχοι» για οποιαδήποτε επιχείρηση, όμως απέφυγε να σχολιάσει το συμβάν. Παράλληλα, έκανε έκκληση στην Τεχεράνη να μην εκμεταλλευτεί το επεισόδιο αυτό για να πυροδοτήσει την αστάθεια και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κρίνει κανείς πώς η επίθεση αυτή στον Λίβανο θα μπορούσε να επηρεάσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Λωρίδα της Γάζας.

  • Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως η σύγκρουση Ισραήλ-Χεζμπολάχ απαιτεί διπλωματική λύση

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου προανήγγειλε αντίποινα, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 2.800, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της οργάνωσης και του ιρανού πρεσβευτή στη Βηρυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διπλωματική λύση» σε αυτήν τη σύγκρουση, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βηρυτός, Lebanon

Ομάδες γιατρών στέλνει στον Λίβανο το Ιράκ το οποίο καταδικάζει την Ισραηλινή κυβερνοεπίθεση και ζητεί παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: