Τέλη Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα η μεγάλη Νατοϊκή άσκηση «Ramstein Flag 2024»: Το ερωτηματικό με τη συμμετοχή της Τουρκίας και οι ταυτόχρονες πτήσεις 140 μαχητικών

Η Ramstein Flag 2024 που πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα, θα φιλοξενεί και μαχητικά 5ης γενιάς F-35. Πηγή: Χ NATO Air Command




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα
Μετά την Ινδία και την άσκηση «Tarang Shakti 24», όπου η 336 Μοίρα «Όλυμπος» τράβηξε όλα τα βλέμματα των συμμετεχόντων, το ενδιαφέρον της πολεμικής αεροπορίας στρέφεται στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση, την διαλειτουργική άσκηση της Συμμαχίας «Ramstein Flag 2024», με την Ελλάδα να είναι φέτος η φιλοξενούσα χώρα.

Δεκατρείς χώρες του ΝΑΤΟ δίνουν ραντεβού στα τέλη Σεπτεμβρίου στις αεροπορικές βάσεις,Ανδραβίδας και Αράξου καθώς για τ’ αεροσκάφη και τις αποστολές που πρόκειται να συγκεντρωθούν, δεν αρκεί μόνο η 117 Πτέρυγα Μάχης.

Στον σχεδιασμό αναμένεται η ενεργοποίηση για φιλοξενία κι άλλων βάσεων, όπως αυτή της Λάρισας η οποία πέραν των αμερικανικών Μη Επανδρωμένων, ενδεχομένως να υποδεχτεί και αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού Συμμάχων κρατών που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.

Το λεγόμενο «Χplan» φαίνεται να έχει σχεδόν κλειδώσει, αν κι αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετές ημέρες πριν διότι υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τρέξει τόσο η Συμμαχία, όσο και η φιλοξενούσα χώρα, δηλαδή η Ελλάδα.

Για το «Xplan» έχουν ενημέρωση η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, με τους επιτελείς να επιχειρούν να καθορίσουν λεπτομέρειες της άσκησης.

Σ’ ότι αφορά την γείτονα που προς το παρόν παραμένει ερωτηματικό η συμμετοχή της, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι σε ανώτατο επίπεδο έχει εκφραστεί η βούληση, η Τουρκία ναλάβει μέρος στη Νατοϊκή άσκηση.

Πάντως σε υπηρεσιακό επίπεδο οι Έλληνες αξιωματικοί παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς γνωρίζουν καλά ότι η γραφειοκρατία της γείτονος εργάζεται διαρκώς ώστε να κατοχυρώσει την αποδοχή πάγιων θέσεων που εκφράζει, τόσο σε Νατοϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο και παρά την διαφαινόμενη «θετική» διάθεση.

Το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το αεροπορικό επιτελείο είχε συνεχείς επαφές με τους Επιτελείς της Συμμαχίας, κυρίως με τον SAUCER (σ.σ. Ανώτατο στρατιωτικό διοικητή) και τον AIRCOM του ΝΑΤΟ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ποιες περιοχές θα εκτυλιχθούν τα σενάρια της άσκησης, εάν θα υποβληθούν- όπως ζητά παγίως η Ελλάδα- σχέδια πτήσης εντός του FIR Αθηνών, εάν θα γίνει σεβαστό το όριο των δέκα ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η άσκηση είναι Νατοϊκή, όπου η Συμμαχία έχει το γενικό πρόσταγμα, όμως η πλειονότητα των μετεχουσών χωρών στο «Xplan» έχουν δεχτεί τους κανόνες που θέτει η φιλοξενούσα χώρα.

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να δημιουργηθούν προστριβές με την γείτονα, ειδικά γι’ αυτή τη σημαντική Συμμαχική άσκηση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα κάνει και υποχωρήσεις που ενδεχομένως θα θελήσει η γείτονα να εκμεταλλευτεί στο μέλλον και σε άλλα επίπεδα.

140 μαχητικά ταυτόχρονα στον αέρα…

Δυο μεγάλες εξόδους αναμένεται να έχει η «Ramstein Flag 2024», πρωί και βράδυ κι όλες τις ημέρες που διεξάγεται.

Στόχος είναι οι μαζικές απογειώσεις και η κοινή εκπαίδευση μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, την ώρα μάλιστα που τα σενάρια θα εναλλάσσονται εν μέσω της αποστολής.

Η μεγάλη αεροπορική άσκηση έχει σχεδιαστεί ύστερα από πολύτιμα συμπεράσματα που έχουν βγει από το ουκρανικό μέτωπο, το οποίο παραμένει ενεργό και η Δύση δεν στρέφει το βλέμμα της από την ρωσική απειλή.

Η κοινή δράση της Συμμαχίας έναντι ενός υπαρκτού κινδύνου επιτυγχάνεται μέσω της διαλειτουργικότητας που μπορεί να επιτευχθεί από τις κοινές ασκήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Ένα από τα βασικά σενάρια που αναμένεται να εκτυλιχθεί και να εκτελεστεί με διαφορετικούς τρόπους κάθε μέρα, ύστερα από τις απογειώσεις των μαχητικών 4,5 και 5 ης γενιάς, είναι η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας.

Οι ρωσικοί S-400 δεν θεωρείται, αλλά θα είναι ένας «hot» στόχος στο ακραίο σενάριο στρατιωτικής σύγκρουσης. Και αυτό το προηγμένο ρωσικό σύστημα θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν ιπτάμενοι από 13 χώρες της Συμμαχίας κατά την άσκηση «Ramstein Flag 2024».

Σε εθνικό επίπεδο, οι γνώσεις που αποκομίζουν οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας μέσα από την εκτέλεση ενός τέτοιου σεναρίου είναι πολλές, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι απέναντί τους έχουν τουρκικούς S-400…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Drones «φονιάδες» στα χέρια των Ειδικών Επιχειρήσεων: Πώς σχεδιάζεται η χρήση τους και σε άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίστροφη μέτρηση για τους Spike NLOS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: