Έκθεση του ΟΗΕ καταγγέλλει τα βασανιστήρια κρατουμένων στη Ρωσία: Σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτικής αντιπολίτευσης

File Photo epa11163107 A general view of a church (R) for the prisoners of the IK-3 penal colony, where Russian opposition leader Alexei Navalny served his jail term and where he died, in Kharp settlement near Salekhard, Yamal-Nenets Region EPA/ANATOLY MALTSEV




Στις σοβαρές κατηγορίες που απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη κατά της Ρωσίας σε πρόσφατη έκθεσή τους, υποστηρίζοντας εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel.

Σύμφωνα με την Mariana Katzarova, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Ρωσία, υπάρχει πλέον ένα σύστημα που υποστηρίζεται από το κράτος και έχει σχεδιαστεί για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και της πολιτικής αντιπολίτευσης. Οι επικριτές του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι αντιφρονούντες διώκονται όλο και περισσότερο, ενώ αναφέρονται τουλάχιστον 1.372 πολιτικοί κρατούμενοι.

  • Τα άτομα αυτά, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και επικριτών του πολέμου, αντιμετωπίζουν αμφίβολες κατηγορίες και σκληρές ποινές φυλάκισης, ενώ συχνά υφίστανται βασανιστήρια, απομόνωση ή αναγκαστική εισαγωγή σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τη χρήση του χαρακτηρισμού «ξένος πράκτορας», ο οποίος στοχεύει άτομα και οργανώσεις που θεωρείται ότι επηρεάζονται από ξένες οντότητες. Ο χαρακτηρισμός αυτός περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητά τους και έχει οδηγήσει πολλούς στην αναγκαστική παύση της λειτουργίας τους. Μέχρι τις 16 Αυγούστου, 846 άτομα και οργανώσεις είχαν χαρακτηριστεί ως ξένοι πράκτορες, με την πλειονότητα να έχει στοχοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Katharina Stasch, καυτηρίασε τη διαμορφωθείσα κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς του προέδρου Putin έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε φυλακή για τους ίδιους τους πολίτες της, και ζήτησε να σταματήσει η καταστολή των αντιπολιτευόμενων και των δημοσιογράφων.

Der Spiegel [Uno berichtet über Folter von Häftlingen in Russland]

Η Ευρώπη θέλει να εκμεταλλευθεί τα μεγάλα αποθέματά της σε λίθιο, αλλά φοβάται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Όμως αυτό θα κρίνει τη «μάχη» με την Κίνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: