Η Ευρώπη θέλει να εκμεταλλευθεί τα μεγάλα αποθέματά της σε λίθιο, αλλά φοβάται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Όμως αυτό θα κρίνει τη «μάχη» με την Κίνα

Protestors march during a rally against plans to start mining lithium in Serbia, in Belgrade, Serbia, 10 August 2024. EPA/ANDREJ CUKIC




Στην κρίσιμη σημασία του λιθίου για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, ιδίως για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, αναφέρεται σχόλιο του Andreas Mihm στη Frankfurter Allgemeine Zeitung,

Σημειώνει ότι, παρά τα σημαντικά αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, υπήρξε περιορισμένη εκμετάλλευση των πόρων αυτών. Ενώ εταιρείες όπως η AMG Lithium αρχίζουν να ανοίγουν διυλιστήρια λιθίου στη Γερμανία και η Rock Tech Lithium σχεδιάζει να επεξεργαστεί χιλιάδες τόνους στο Βρανδεμβούργο, μεγάλο μέρος του λιθίου της Ευρώπης παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Το λίθιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή μπαταριών και η διαθεσιμότητά του είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, ιδίως έναντι της Κίνας, η οποία καταναλώνει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου λιθίου και κυριαρχεί στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες περιπλέκουν επίσης την εξόρυξη λιθίου στην Ευρώπη. Παρά τα σαφή οφέλη για την πράσινη ενέργεια, υπάρχουν φόβοι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης λιθίου. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίσταση των τοπικών κοινοτήτων, παρόμοια με την αντίσταση κατά της εξόρυξης άνθρακα.

  • Για παράδειγμα, η Σερβία, όπου βρίσκονται μερικά από τα πλουσιότερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη, αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις, με διαμαρτυρίες που χρησιμοποιούνται για να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος της χώρας, Aleksandar Vučić.

Παρόλο που ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έχει υπογράψει συμφωνίες για τη διασφάλιση φιλικής προς το περιβάλλον εξόρυξης λιθίου, οι ανησυχίες παραμένουν μεγάλες.

Το μέλλον της παραγωγής λιθίου στην Ευρώπη είναι αβέβαιο, με τα περιβαλλοντικά και πολιτικά προσκόμματα να εμποδίζουν την πρόοδο, παρά την αυξανόμενη ζήτηση για τον συγκεκριμένο πόρο στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Frankfurter Allgemeine Zeitung [China dominiert den Markt:- Wird Lithium Europas nächstes großes Problem?]

Διαδήλωση διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίου της Audi στις Βρυξέλλες: Για «αυξημένο κόστος παραγωγής» κάνει λόγο η διεύθυνση – Στον «αέρα» 3.000 θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: