Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Τρίτωνας 2024» στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού: Σενάριο τρομοκρατικού κτυπήματος και αντιμετώπισης πυρκαγιάς

Ασκηση σε λιμενική εγκατάσταση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού. Photo via cna.org.cy




Άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος και αντιμετώπισης πυρκαγιάς με την επωνυμία «Τρίτωνας 2024», πραγματοποιήθηκε το πρωί σε λιμενική εγκατάσταση του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού με στόχο να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στον χώρο.

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι την άσκηση διοργάνωσε η Αρχή Λιμένων Κύπρου ως η αρμόδια αρχή ασφάλειας για τη Λιμενική περιοχή Ζυγίου σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα «ISPS», στα πλαίσια της περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας του Ενεργειακού Κέντρου.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της Αρχής Λιμένων, της Αστυνομίας Kύπρου, (AΔΕ Λάρνακας, Μ.Μ.Α.Δ. και Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Στόχος πραγματοποίησης της άσκησης ήταν «να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας, ανταπόκρισης, αλλά και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού».

Ακόμα, προστίθεται, «η άσκηση συμβάλει στα μέγιστα για την εφαρμογή των διαδικασιών από πλευράς των τμημάτων της Αστυνομίας αλλά ταυτόχρονα να διαφανεί και η συνεργασία της Αστυνομίας με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες / οργανισμούς καθώς επίσης και η συνεργασία με τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ενεργειακού Κέντρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ανάγκη διεξαγωγής της άσκησης πηγάζει από τον Διεθνή Κώδικα Ασφαλείας σε Πλοία και Λιμενικές Εγκαταστάσεις (ISPS) και σύμφωνα με το Σχέδιο Ασφαλείας του Λιμένα Ζυγίου, μία φορά το χρόνο πρέπει να πραγματοποιείται άσκηση σε συνεργασία με τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι Ζυγίου (Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού).

Επίσης, αναφέρεται, «μέσω της άσκησης και εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων και των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης των Λιμενικών Εγκαταστάσεων, διαφαίνεται η ετοιμότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κράτους αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται κατά πόσο χρειάζεται η ανάγκη για αναθεώρησης τους».

Η Αστυνομία, προστίθεται, «λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της περιοχής έχει θέσει σε εφαρμογή σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Μνημόνιο Ενεργειών «ΤΡΙΤΩΝΑΣ», που σκοπό έχει την άμεση και ορθή εφαρμογή των βασικών επιχειρησιακών διαδικασιών των Τμημάτων της Αστυνομίας και Αρχής Λιμένων, με στόχο την ασφαλή φύλαξη του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, για την προστασία και ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαϊκών προϊόντων, πετρελαιοειδών και υγραερίου στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, τόσο από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, έκρηξη, τσουνάμι, σεισμό κ.τ.λ.), όσο και από ανθρωπογενείς καταστροφές (τρομοκρατική επίθεση, εμπρησμός, κ.τ.λ.), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η διεξαγωγή της άσκησης στόχευε «στο να διαφανεί η αποτελεσματικότητα του Μνημονίου Ενεργειών «ΤΡΙΤΩΝΑΣ», ο χρόνος και ο τρόπος σταδιακής ανταπόκρισης της Αστυνομίας (Α΄ Ανταπόκριση από τα περίπολα που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο, Σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ» κ.λ.π.)».

Ακόμα, όπως αναφέρεται, «στόχος ήταν να διαφανούν οι ενέργειες των άλλων εμπλεκόμενων φορέων όπως η Αρχή Λιμένων Κύπρου, καθώς επίσης και οι ενέργειες του προσωπικού της Λιμενικής Εγκατάστασης SKYRA VASSA και άλλων Λιμενικών Εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας ή/και πυρκαγιάς εντός της περιοχής του Ενεργειακού Κέντρου».

Σημειώνεται ότι «οι αντικειμενικοί στόχοι διεξαγωγής της άσκησης έιναι η ετοιμότητα και ανταπόκριση των εμπλεκομένων φορέων/ υπηρεσιών, η συνεργασία μεταξύ τους, ο τρόπος ενημέρωσης της Αστυνομίας και των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ο τρόπος ενημέρωσης των εργαζομένων από τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις, οι ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων/ υπηρεσιών, σε τρομοκρατική επίθεση και η εφαρμογή των σχεδίων της Αστυνομίας που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις».

Επίσης, στους αντικειμενικούς στόχους της άσκησης «είναι η εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της Αρχής Λιμένων, η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της Λιμενικής Εγκατάστασης SKYRA VASSAS και η εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης άλλων Λιμενικών Εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στο Ενεργειακό Κέντρο».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης άγνωστο σκάφος με επιβαίνοντες τρείς (3) τρομοκράτες, προσεγγίζει την προβλήτα της Λιμενικής Εγκατάστασης SKYRA VASSA στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού. Οι τρομοκράτες ανοίγουν πυρ εναντίον της προβλήτας όπου βρίσκονταν για εργασίες υπάλληλοι της εν λόγω Λιμενικής Εγκατάστασης και καταφέρνουν να τραυματίσουν και πάρουν ως όμηρο, ένα εργαζόμενο ενώ με την χρήση πιστολιού οι τρομοκράτες ρίχνουν ναυτική φωτοβολίδα εντός της Λιμενικής Εγκατάστασης της Τσιμεντοποιοίας Βασιλικού, όπου προκαλείται πυρκαγιά σε αποθηκευμένη καύσιμη ύλη.

Εκκένωση

Άμεσα ενημερώθηκε «η Αρχή Λιμένων Ζυγίου και οι Αρχές Ασφαλείας για το περιστατικό και εν συνεχεία όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς του Κράτους. Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, τίθενται άμεσα σε ισχύ τα σχετικά Σχέδια Επιχειρήσεων εκάστης Υπηρεσίας και Λιμενικής Εγκατάστασης, για αντιμετώπιση των περιστατικών και επιχειρούν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρχές ασφαλείας των Λιμενικών Εγκαταστάσεων, για επαναφορά της ομαλότητας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού».

Από την έκταση της πυρκαγιάς «χρήζει η εκκένωση τόσο των λιμενικών εγκαταστάσεων, όσο και των κοινοτήτων Μαρί και Ζυγίου και ως εκ τούτου εφαρμόζεται το σχετικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Άμυνα (επί χάρτου)».

Η άσκηση, αναφέρουν ακόμα οι διοργανωτές “εντάσσεται στα πλαίσια της χρονιαίας άσκησης, σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα «ISPS» που αφορά την Ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων (International Ship and Port Facility Security Code ‒ ISPS) και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αξιολογηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης των Λιμενικών Εγκαταστλασεων”.

Στην άσκηση συμμετείχαν το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, η Αρχή Λιμένων (Υπηρεσία Ασφάλειας Αρχής Λιμένων Ζυγίου), η Αστυνομία, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, η ΜΜΑΔ, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, οι Λιμενικές Εγκαταστάσεις SKYRA VASSAS, Τσιμεντοποιοία Βασιλικού, ΑΗΚ, VTT Vasiliko, Oil Storage Terminal και άλλες εγκαταστάσεις του Ενεργειακού Κέντρου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Λάρνακα, Κύπρος

Συνεχίζονται στην Κύπρο οι διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, ενδεχομένως να τεθεί και ενώπιον του σημερινού Υπουργικού το ζήτημα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: