Η Ιαπωνία θέλει ξανά τα πρωτεία στον πιο ισχυρό υπολογιστή του κόσμου σπάζοντας το φράγμα ταχύτητας 1 zetaFLOPS: Θα καταναλώνει όμως ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας

File Photo epa08487654 A television crew films Fugaku, Japan’s new supercomputer, is illuminated as it is unveiled to the media at Riken Center for Computational Science in Kobe, Japan, 16 June 2020. EPA/DAI KUROKAWA




Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει την κατασκευή του 1ου υπερυπολογιστή «zeta-class» το 2025, 1.000 φορές πιο ισχυρό από τα πιο γρήγορα μηχανήματα του σήμερα.

Ο νέος υπερσύγχρονος υπερυπολογιστής της Ιαπωνίας, του οποίου η κατασκευή αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως το 2030.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «zeta-class» το επόμενο έτος. Μόλις λειτουργήσει πλήρως, θα είναι 1.000 φορές ταχύτερος από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές του σήμερα.

Το υπερτροφοδοτούμενο μηχάνημα, του οποίου η κατασκευή θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 750 εκατομμύρια δολάρια, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με το ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αναμένεται να είναι πλήρως online μέχρι το 2030.

Τα σχέδια για το νέο μηχάνημα -που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις 28 Αυγούστου από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (MEXT)- αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν.

Οι πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο (FLOPS) χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα – όπου μια πράξη κινητής υποδιαστολής είναι ένας μόνος υπολογισμός. Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να κάνει ένα εξακισεκατομμύριο (1 ακολουθούμενο από 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί πιο ισχυροί υπερυπολογιστές μόλις έσπασαν το φράγμα του exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν λίγο περισσότερους από ένα πεμπτακισεκατομμύριο (1 ακολουθούμενο από 18 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Η απόφαση για την κατασκευή μιας τέτοιας υπερδύναμης μηχανής ελήφθη «για να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης», έγραψε ο ιαπωνικός ιστότοπος ειδήσεων Nikkei σε ένα μεταφρασμένο άρθρο .

  • Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής διαφημίζεται ως ο διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (0,44 exaFLOPS), ο οποίος προηγουμένως κατείχε τον τίτλο του ταχύτερου υπερυπολογιστή στον κόσμο έως ότου εκθρονίστηκε το 2022 από τον υπερυπολογιστή Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS) στο Oak Ridge National Laboratory στο Tenn . Ο Fugaku θεωρείται επί του παρόντος ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο .

Το νέο μηχάνημα, το οποίο επί του παρόντος αναφέρεται ως “Fugaku Next”, θα κατασκευαστεί από τις ιαπωνικές εταιρείες RIKEN και Fujitsu, οι οποίες συμμετείχαν και οι δύο στην κατασκευή του Fugaku. Για να επιτραπεί η διασταυρούμενη συμβατότητα μεταξύ του Fugaku και του Fugaku Next, πιθανότατα θα χρησιμοποιεί εξαρτήματα που έχουν σχεδιαστεί από τη Fujitsu, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων υπολογιστών Tom’s Hardware . Ωστόσο, λίγα άλλα είναι γνωστά για τα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν στο προτεινόμενο μηχάνημα.

  • Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί στην κατασκευή του νέου υπερυπολογιστή είναι να βρουν έναν τρόπο να τον κάνουν να λειτουργεί αποτελεσματικά. Το 2023, ειδικοί υπολογιστών προέβλεψαν ότι ένα μηχάνημα κλάσης ζέτα που κατασκευάστηκε με τις τρέχουσες τεχνολογίες υπερυπολογιστών θα απαιτούσε την ενέργεια ισοδύναμη με την παραγωγή 21 πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, όπως ανέφερε προηγουμένως ο ιστότοπος ειδήσεων υπολογιστών HPCwire .

Η MEXT έχει διαθέσει περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια για το πρώτο έτος του έργου, αλλά θα μπορούσε να διαθέσει έως και 761 εκατομμύρια δολάρια για όλο το έργο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2030, σύμφωνα με το Tom’s Hardware.

Εφόσον η κατασκευή πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο και κανένας άλλος δεν κατασκευάσει πρώτος μια μηχανή κατηγορίας zeta (κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο), τότε το Fugaku Next θα είναι πιθανότατα ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στη Γη.

Με πληροφορίες από livescience.com

Αποκαλυπτήρια για το Huawei Mate XT, στο πρώτο tri-fold κινητό στον κόσμο με πολλές τεχνολογικές καινοτομίες,* Θα καταφέρει να κοντράρει το νέο iPhone 16;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: