Η «EUNOMIA 24» στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής: Η τετραμερής άσκηση των Ευρωπαϊκών κρατών με το ιδιαίτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα (Photos)

Ο ελληνισμός μαζί, Ελλαδίτες και Κύπριοι Commandos μετά από την εκτέλεση fast rope σε φρεγάτα, στο πλαίσιο της άσκησης “EUNOMIA 23”. Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Την στιγμή που τελεί εν εξελίξει το μορατόριουμ για τις ασκήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την πολιτική των «ήρεμων νερών» να διατηρείται, η Αθήνα συναντά στη Μεσόγειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο τρεις συμμάχους χώρες στο πλαίσιο της άσκησης «EUNOMIA 24».

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία, δίνουν το ετήσιο πλέον ραντεβού τους στα ζεστά, αλλά πάντοτε ταραγμένα νερά, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, εκεί που το Αρχιπέλαγος συναντά τη Μεσόγειο, νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, όπου το FIR Αθηνών, συναντά το FIR Λευκωσίας.

Νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου, όπου τα βλέμματα έχουν στραφεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα λόγω της παρουσίας του ιταλικού ερευνητικού, το οποίο συνοδεύει ελληνική μονάδα και παρακολουθείται από τουρκική φρεγάτα, η πολυεθνική αρμάδα θα κάνει σε δυο σημεία αεροναυτικά γυμνάσια.

Πλέοντας οι συμμαχικές μονάδες ως τη Μεγαλόνησο, υπάρχουν σχεδιασμένα κι άλλα σενάρια που θα εκτυλιχθούν σε περιοχές δυνητικής ελληνικής ή κυπριακής υφαλοκρηπίδας, όπου η ευθύνη έκδοσης navtex ανήκουν είτε στην Αθήνα, είτε στη Λευκωσία.

Η συγκέντρωση των δυνάμεων είναι προγραμματισμένη στις 12 Σεπτεμβρίου, με την «EUNOMIA» να κρατά έως τις 18 του μήνα.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Τα στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική δύναμη αποτελούνται από φρεγάτα με οργανικό ελικόπτερο, υποβρύχιο, αεροσκάφη, αλλά και τμήμα ειδικών επιχειρήσεων, την ώρα μάλιστα που εξελίσσεται και η επίσης πολυεθνική άσκηση «Ωρίων 24».

Ήδη από το 2023 ένα εκ των σεναρίων στα οποία ασκούνται οι δυνάμεις είναι η εκκένωση αμάχων από μια περιοχή που έχει ξεσπάσει κρίση. Και θεωρείται ιδιαίτερα σημειολογικό ως σενάριο αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει στα παράκτια από την Ανατολική Μεσόγειο κράτη.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Σημαντικό για τις δυνάμεις που ασκούνται, θεωρείται η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών, F-16 & Rafale σε σενάρια αντιμετώπισης εναέριων απειλών από τις ναυτικές μονάδες, αλλά κι εκείνα που έχουν να κάνουν με την κρούση επιφανείας.

Επιπλέον η έρευνα και διάσωση θεωρείται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο το οποίο δεν αφορά μόνο την εξέλιξη του σεναρίου, αλλά την άσκηση της αρμοδιότητας της πράξης, γεγονός που αποστέλλει μήνυμα σε όποιον αμφισβητεί το αναγνωρισμένο δικαίωμα SAR στην περιοχή.

Το τετραμερές γεωπολιτικό μήνυμα.

Η τετραμερής αυτή άσκηση στη Μεσόγειο, είναι για το ελληνικό επιτελείο αλλά και το υπουργείο Εθνικής άμυνας μια συνεκπαίδευση με ιδιαίτερα έντονο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι η άσκηση EUNOMIA «γεννήθηκε» εν τω μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης το 2020 κι από τότε τα συμμαχικά κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο, επιδιώκουν να στέλνουν κάθε φορά το μήνυμα κατά οποιουδήποτε ταραξία στην περιοχή.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

«Η Άσκηση ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την άσκηση.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

Η «EUNOMIA» εντάσσεται στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών ναυτικών και αεροπορικών μονάδων, καθώς και στην ανάπτυξη της ικανότητάς τους να διεξάγουν και να συντονίζουν αεροναυτικές επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Rafale F4: Το game changer της Αεροπορίας θεωρείται επένδυση ισχύος από το Επιτελείο * Η συνάντηση με τους Γάλλους, οι συμπτώσεις, οι 24 «ριπές ανέμου» και το μέλλον τους

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: