Απευθείας γραμμή επικοινωνίας της Λευκωσίας με τη Χεζμπολάχ: Ο διευθυντής της κυπριακής ΚΥΠ “άνοιξε κανάλια” στη Βηρυτό μετά τις απειλές του Νασράλα

Ο αρχηγός της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος




Περίπου δυόμισι μήνες αφότου ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Sayyed Hassan Nasrallah, απείλησε την Κύπρο πως εάν οι αρχές του νησιού επέτρεπαν στις εχθρικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις και τα αεροδρόμιά της σε οποιαδήποτε επίθεση θα ήταν στόχος, οι κυπριακές αρχές άνοιξαν απευθείας γραμμή με τη Χεζμπολάχ.

Αυτά αναφέρει η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημειώνοντας ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και Διευθυντής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τάσος Τζιωνής, επισκέφθηκε τη Βηρυτό τις προηγούμενες ημέρες συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Ανάλυσης Παναγιώτη Κούμνα και τους βοηθούς τους για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα και των επιπτώσεών του στην περιοχή.

Συναντήθηκε με τον επικεφαλής του «Πίστη στην Αντίσταση», βουλευτή Mohammad Raad.

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι «ο Τζιωνής τόνισε στον Ραάντ τη δύναμη της λιβανο-κυπριακής σχέσης και την ιστορία που συνδέει τον λιβανικό και τον κυπριακό λαό», τονίζοντας «την επιθυμία της χώρας του να διατηρήσει αυτή τη σχέση».

Ο Κύπριος αξιωματούχος τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει εχθρικές προθέσεις και δεν μπορεί να είναι μέρος οποιασδήποτε επίθεσης που στοχεύει τον Λίβανο σε περίπτωση μεγάλου πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νασράλα είχε επισημάνει σε ομιλία του τον περασμένο Ιούνιο ότι «ο εχθρός διεξάγει κινήσεις σε κυπριακές περιοχές και αεροδρόμια» και προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι «το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι έχει γίνει μέρος του πολέμου, και θα τον αντιμετωπίσουμε ανάλογα».

Μετά την απειλή, η κυπριακή κυβέρνηση ενεργοποίησε την επικοινωνία μέσω διπλωματικών δυνάμεων και έστειλε μηνύματα επιβεβαιώνοντας ότι το νησί δεν είναι μέρος του πολέμου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η χώρα του «δεν έχει εμπλακεί σε καμία στρατιωτική σύγκρουση και παρουσιάζεται ως μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της χώρας του ως «ανθρωπιστικού διευκολυντή παγκοσμίως, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε επίσης ότι η Λευκωσία «δεν θα επιτρέψει σε καμία χώρα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι δεν εμπλέκεται σε καμία σύγκρουση».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις Βρετανικές βάσεις και στο ρόλο τους εκφράζοντας ανησυχία.

Σημειώνει, επίσης, ότι η επίσκεψη του Διευθυντή της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών έρχεται μετά από παρόμοια συνάντηση του αναπληρωτή διευθυντή της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Uli Dial, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ.

Φαίνεται, αναφέρει το δημοσίευμα,  ότι η Κύπρος, όπως και η Γερμανία, είναι πρόθυμες να χτίσουν άμεσες γέφυρες επικοινωνίας με τη Χεζμπολάχ χωρίς μεσάζοντες για να είναι πιο αποτελεσματική στη διευκρίνιση των θέσεων και στην εξάλειψη των ανησυχιών και στις δύο πλευρές.

Η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία συναντήθηκε επίσης στη Βηρυτό με τον πρώην βουλευτή Walid Jumblatt, τον Διευθυντή Πληροφοριών του Λιβανικού Στρατού, τον Ταξίαρχο Tony Kahwaji, τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Γενικής Ασφάλειας, Υποστράτηγο Elias Al-Bissari, και άλλους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή Προέδρου της Βουλής Ηλίας Μπου Σάαμπ, στη συνέχεια μετέβη στη Δαμασκό.

Είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, Υποστράτηγο Χουσάμ Λούκα. Συζήτησαν το μεταναστευτικό και το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

Σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ: Υπέγραψαν οδικό χάρτη για κοινούς στόχους ασφάλειας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: