Πρέπει να φοβάται η Κύπρος τις (νέες) σχέσεις της Αιγύπτου και της Τουρκίας; Η συνεργασία της Λευκωσίας και του Καϊρου είναι τόσο ισχυρή που δεν θα την σπάσει ο Ερντογάν…

epa11584649 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (L) pose for media after a press conference in Ankara, Turkey, 04 September 2024. EPA, NECATI SAVAS




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε προ ημερών να υποδεχθεί ο ίδιος στο αεροδρόμιο της Άγκυρας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για να δείξει προφανώς πως θέλει να σπάσει ο πάγος στις σχέσεις των δυο χωρών και των ιδίων προσωπικά.

Είναι σαφές πως οι δυο χώρες δεν τα βρήκαν σε όλα τα ζητήματα, ωστόσο, είναι ωστόσο προφανές ότι έχουν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι πρόδηλο ότι κάτι αλλάζει στις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασµένο Φεβρουάριο, πραγµατοποιώντας το πρώτο του ταξίδι εκεί µετά το 2012.

Σε ό,τι αφορά τον τον κ. Σίσι η προ ημερών επίσκεψή του είναι η πρώτη που πραγµατοποιεί στην Τουρκία ως Πρόεδρος. Είναι γνωστά τα προβλήματα που είχαν μεταξύ τους οι δυο χώρες. Προβλήματα που τους είχαν κρατήσει μακριά.

  • Επειδή, λοιπόν, τίποτε δεν είναι στατικό καθώς στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν δυναμικές, που μπορούν να ανατρέψουν παγιωμένα δεδομένα, βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον μια διαδικασίας αποκατάστασης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων.

Αα και ο δρόμος προς την πλήρη αποκατάσταση και την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων είναι μακρύς, τόσο η Άγκυρα όσο και το Κάιρο επιλέγουν να αναδεικνύουν ζητήματα στα οποία συμφωνούν.

Όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ενώ είναι σαφές πως έχουν τεθεί στόχοι για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών. Συναλλαγές, που ειρήσθω εν παρόδω δεν είχαν επηρεαστεί από τις κακές σχέσεις τους.

Η κατοχική Τουρκία προφανώς και θα ήθελε μια συμφωνία στα ενεργειακά. Ή έστω μια θετική αναφορά. Η Αίγυπτος δεν αναμένεται ότι θα πράξει οτιδήποτε που θα διαταράξει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. Με την Κύπρο, όπως είναι γνωστό, έχει συμφωνήσει οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) από το 2003.

Επίσης, είναι γνωστό ότι υπογράφηκε τµηµατική συµφωνία οριοθέτησης με την Ελλάδα το 2020. Αυτά είναι δεδομένα, που δεν ανατρέπονται. Και ούτε η Αίγυπτος θέλει να τα ανατρέψει. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Είναι σαφές πως τα νέα αυτά δεδομένα στην περιοχή με την επαναπροσέγγιση Άγκυρας και Καίρου, πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά και επισταμένα καθώς μας επηρεάζουν.

Η Λευκωσία θα αξιολογήσει και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στην Άγκυρα και θα συνεχίσει- όπως πράττει- να κρατά ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Αίγυπτο, που έχει αποδειχθεί διαχρονικά ισχυρή σύμμαχος.

Όπως και για την Αίγυπτο ήταν η Κύπρος σε δύσκολες για τη χώρα αυτή περιόδους. Ο κ. Αλ Σίσι προφανώς και θα θυμάται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το σκάνδαλο των “χρυσών διαβατηρίων” αμαύρωσε το όνομα της Κύπρου σε όλο τον κόσμο: Ένοχοι υπάρχουν και πρέπει να τιμωρηθούν, καμία ανοχή στη διαφθορά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: