Η επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη: Ποιοι είναι οι σίγουροι διεκδικητές για την προεδρία και ποιοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους [video]

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Είναι σαφές πλέον ότι ο ασκός του Αίολου άνοιξε για τα καλά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη που στέλνει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές εκλογές.

Τα 163 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν «ναι» στην πρόταση μομφής έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σαφές πως η εσωκομματική αντιπολίτευση κέρδισε και τώρα όλοι περιμένουν να δουν ποια στρατόπεδα και ποιες συμμαχίες θα σχηματιστούν εντός της Κουμουνδούρου και πόσες δυνάμεις θα συγκεντρώσουν ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης. Φυσικά το παρόν έδωσαν και κάποιοι από εκείνους που θα θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία αν και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ότι να ριχτούν και άλλοι στην εσωκομματική αρένα.





Embed code

Ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς δεν άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ούτε ξεκαθάρισε αν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του. Μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και προχώρησε σε δήλωση – επίθεση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κουκούλες» και πολιτικές ξένες στην Αριστερά, ενώ ξεκαθάρισε πως θα λογοδοτήσει μόνο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη του δήλωση μετά την μομφή στον Κασσελάκη κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμβάλλουν στην προσπάθειά του. Δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος θα είναι -εκτός απροόπτου- ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος σε δήλωσή του στο MEGA ανέφερε πως «το σκέφτομαι πολύ σοβαρά» όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο υποψηφιότητας.Το “παρών” του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και Απόστολος Γκλέτσος, το βράδυ της Κυριακής λέγοντας “Δηλώνω παρών στη διαδικασία για την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μεγάλη συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, για την αριστερά και την Πατρίδα”.

Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άμεσα και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 μέρες, ώστε να αποφασίσει τον οδικό χάρτη από τούδε και στο εξής. Την συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Παράλληλα αποφασίστηκε ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε την έγκριση της πρότασης μομφής ο Νίκος Σκορίνης από την πλευρά του επικαλέστηκε το καταστατικό και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Την ίδια άποψη διατύπωσε ο Πάνος Ρήγας, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να γίνει ξανά το ίδιο λάθος με τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Επίσης μένει να ξεκαθαριστεί το τι σκέφτονται να κάνουν ο γνωστός για την ενωτική του στάση Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προσφάτως «καρατομήθηκε» από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το απόγευμα της Κυριακής δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα με Πολιτική Πρόταση», αλλά αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές.
Τι είπαν μετά την πρόταση μομφής

Πάυλος Πολάκης:
«Δήλωσα διαθέσιμος για την επόμενη ημέρα – Καλώ τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν»
Κάλεσμα στα μέλη τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο Παύλος Πολάκης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να «ρίξει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτακη. Καλώ όλα τα μέλη. Καλώ φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν», είπε χαρακτηριστικά. Ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι παρά τις σκληρές εκφράσεις, που ακούστηκαν μπορούν να συνεχίσουν μαζί. «Χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Κασσελακης) να είναι υποψήφιος γιατί όχι».

Νίκος Παππάς
Να ρίξει του τόνους επιχείρησε ο Νίκος Παππάς στις πρώτες δηλώσεις του. Ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι η Κ.Ε. θα συγκληθεί ξανά σε δύο εβδομάδες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιο ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ανοίγει η διαδικασία. Η ΚΕ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες από τώρα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Στον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις.

Σ. Φάμελλος: Τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση». «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πέρασε με άνεση η πρόταση μομφής κατά Στέφανου Κασσελάκη: «Είμαι λυτρωμένος» θα μιλήσω στα μέλη αντεπιτίθεται – Ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στις κάλπες για εκλογή νέου αρχηγού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: