Το σκάνδαλο των “χρυσών διαβατηρίων” αμαύρωσε το όνομα της Κύπρου σε όλο τον κόσμο: Ένοχοι υπάρχουν και πρέπει να τιμωρηθούν, καμία ανοχή στη διαφθορά

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η Θέση του «Φ»

Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τις υποθέσεις, που θα παρουσιασθούν ενώπιον των Δικαστηρίων για τα γνωστά «χρυσά διαβατήρια». Αφορούν τις υποθέσεις πολιτογράφηση ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τόπο.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι είναι πρόδηλο ότι υπάρχει θέμα, υπήρξαν παρανομίες, δεν σπεύδουμε να αποφανθούμε εκ των προτέρων για το αποτέλεσμα. Για το ποιος είναι ένοχος ή αθώος.

Την ίδια, όμως, ώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Γιατί ένοχοι υπάρχουν.

Γιατί υπήρξαν παρανομίες. Γιατί το Πρόγραμμα Πολιτογράφησης αξιοποιήθηκε από κάποιους για να προωθήσουν υποθέσεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια, τα οποία καθορίσθηκαν. Γιατί κάποιοι θεώρησαν πως ήταν η ευκαιρία τους για να κερδίσουν χρήματα, να πλουτίσουν περισσότερο. Να κερδίσουν με παράνομο τρόπο.

  • Αυτά είναι, που πρέπει να ελεγχθούν. Όλες οι παρανομίες. Και γιατί παρακάμφθηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία που είχε καθοριστεί, αλλά και επειδή φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις παραχωρήθηκε υπηκοότητα σε πρόσωπα, τα οποία καταζητούνταν! Ήταν φυγόδικοι.

Έχει, όπως φαίνεται, μπει το νερό στο αυλάκι. Έχουν καταχωρηθεί ενώπιον των Δικαστηρίων τέσσερις υποθέσεις. Εάν η Αστυνομία έχει «δέσει» καλά τις υποθέσεις με στοιχεία τότε προφανώς και η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει.

Οφείλουμε να είμαστε σαφείς: Είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις για να χάνονται στα διαδικαστικά και στην ελλιπή στοιχειοθέτηση.

Η ανοχή σε ζητήματα διαφθοράς θα πρέπει να είναι μηδενική. Καμία παράκαμψη κυρώσεων δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό άλλωστε γίνεται. Να σταματήσουν κάποιοι να θέτουν το δικό τους συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας. Να σταματήσει η Κύπρος να βρίσκεται στο στόχαστρο. Να μην δίνονται αφορμές.

Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Προτεραιότητα όλων θα πρέπει να είναι η προστασία της αξιοπιστίας και της φήμης της Κύπρου. Αυτό μπορεί να γίνει με συλλογική προσπάθεια.

Υπάρχουν μηχανισμοί αποτροπής και τιμωρίας. Επαναλαμβάνουμε: Έχουν γίνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση αποκατάστασης της φήμης της χώρας. Δεν αρκούν. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί. Άλλωστε το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Όπως είχε αναφέρει και ο Πρόεδρος της Κύπρου «κανείς μα κανείς δεν είναι υπεράνω του ονόματος της χώρας μας». Ως εκ τούτου όποιοι παρανομούν πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Kενάν του Κουρδιστάν και της Κύπρου: Μίλησε για την τουρκική κατοχή, τις γενοκτονίες του τουρκικού κράτους εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων, των Ελλήνων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: