Τηλεφωνική συνομιλία υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του: Για διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις

Photo: Cyprus MFA




Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Badr Abdelatty συνομίλησε τηλεφωνικώς την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε πτυχές των διμερών σχέσεων και σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Η συνομιλία έγινε στο πλαίσιο του στενού συντονισμού τους, αναφέρει ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην πλατφόρμα Χ.

Η συζήτηση, αναφέρεται επικεντρώθηκε σε πτυχές των διμερών σχέσεων και σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

«Και οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχύ και τη δυναμική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η ανάρτηση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος αναφορικά με πρόσφατη επίσκεψη εκτοπισμένων κατοίκων της κατεχόμενης Κάτω Δερύνειας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη.

«Μέσω της διπλωματικής οδού, πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές τις προκλήσεις», σημείωσε σε δηλώσεις πριν από την τέλεση των εγκαινίων αίθουσας που θα στεγάζει τον Πολιτιστικό Όμιλο, τον Κυνηγετικό Σύλλογο και την Αθλητική Ένωση Αετού Αγγλισίδων.

Στις 31 Αυγούστου ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος μετέβη για επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Δερύνειας Νίκο Λίλη, μέλη της Επιτροπής «Αδούλωτη Κάτω Δερύνεια» και πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια, με το κατοχικό καθεστώς να τους κατηγορεί για κατασκοπεία και να μην επιτρέπει ξανά την είσοδό τους στα κατεχόμενα.

  • Απαγορεύει και επιτρέπει τις επισκέψεις πολιτών στα κατεχόμενα το ψευδοκράτος, ανάλογα με τις ορέξεις του Τατάρ

Η μπότα του κατακτητή απαγόρευσε στον κοινοτάρχη της Άσσιας, να επισκεφθεί την κατεχόμενη γενέτειρά του, τον προηγούμενο μήνα.

Φαίνεται μάλιστα ότι έχει μπει σε κατάλογο με πρόσωπα που δεν τους επιτρέπουν την είσοδο, μάλλον λόγο των απόψεών του.

Ο ψευδοαστυνομικός του υπέδειξε προκλητικά ότι στα κατεχόμενα θα περνούν μόνο αυτοί που θέλει το κατοχικό καθεστώς.

Ο Χριστόφορος Σκαρπάρης διηγήθηκε στην κάμερα του Σίγμα το περιστατικό που έζησε στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου κατά το πρόσφατο και καθιερωμένο προσκύνημα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Άσσιας στον κατεχόμενο τόπο τους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «με αναζήτησε ένας αξιωματικός της λεγόμενης Αστυνομίας του ψευδοκράτους. Και με διέταξε να κατέβω από το λεωφορείο και να αποχωρήσω από τα εδάφη της ούτω καλουμένης «τδβκ”.

Ζήτησα τρεις φορές τον λόγο που απαίτησαν τον διωγμό μου και δυστυχώς δεν πήρα απάντηση παρά μόνο στην τελευταία μου ερώτηση. Έγινε ακόμη πιο βλοσυρός και αμείλικτος στη φωνή του και στο ύφος του ο αστυνομικός του ψευδοκράτους και μου απάντησε ότι η κυβέρνηση τους δε με θέλει».

Ο Κοινοτάρχης της Άσσιας κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το περιστατικό στην Αστυνομία αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει αναλάβει να διερευνήσει το ζήτημα. Σημειώνει ότι «η αρθρογραφία μου και ενδεχομένως και οι αναρτήσεις μου στο Facebook να τράβηξαν την προσοχή τους αφού εξελέγην κοινοτάρχης και μετά, γιατί ως πριν 13-14 μήνες τουλάχιστον που πήγα τελευταία φορά στα κατεχόμενα δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα».

Το περιστατικό φαίνεται να αποδεικνύει ότι όσοι καταγγέλλουν τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας, την κατοχή και τις παράνομες πρακτικές του ψευδοκράτους, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας.

Ο Χριστόφορος Σκαρπάρης συμπλήρωσε ότι «ένας κοινοτάρχης και ιδιαίτερα ο κοινοτάρχης της πολύπαθέστερης των εκτοπισμένων κοινοτήτων, της Άσσιας, δεν μπορεί να δέχεται αυτή την μεταχείριση και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μας να μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό είναι απαράδεκτο εντελώς απαράδεκτο».

Ο κ. Σκαρπάρης δήλωσε ότι αναμένει και από τους υπόλοιπους εκτοπισμένους κοινοτάρχες να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την πρακτική, ενώ έστειλε και σαφές μήνυμα προς όσους σιωπούν μπροστά στον κατακτητή για χάρη του διαλόγου…

«Δε θα κλείσουμε τα στόματα μας. Η κατοχή είναι κατοχή και πρέπει να την ονομάζουμε κατοχή. Η Εθνοκάθαρση είναι εθνοκάθαρση κι αυτό που συντελείται εδώ και 50 χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από εθνοκάθαρση. Και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν και οι κυβερνήσεις μας και η λοιπή πολιτεία όταν κάθεται και συζητά μαζί με τους ηγέτες του παράνομου καθεστώτος και ενδεχομένως μαζί με την Τουρκία».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΚ και Σίγμα

Ξεσήκωσε θύελλα η επιστολή της Αννίτας για το καλώδιο: «Εμπλοκή» στον ΔΗΣΥ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: