Στο τραπέζι τα 125 εκ. ευρώ για τις κατασκευαστικές εργασίες: Θρίλερ στη Λευκωσία, διαβουλεύσεις και έντονο παρασκήνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Ταμείων Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Μάκη Κεραυνού. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, Ανδρέας Λουκαίδης




Εν μέσω σοβαρών ενστάσεων και επιφυλάξεων οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης.

Της συνεδρίας προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες με το Υπουργικό μάλιστα να αλλάζει ώρα και από τις 10:30 που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρεται στις 4 το απόγευμα.

Ο Ανδρέας Παφίτης μετέδωσε στο Omega ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έβγαλε άσπρο καπνό με τη συζήτηση να συνεχίζεται αύριο. Προηγήθηκε θρίλερ διαβουλεύσεων μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι «Πέραν από τα νομικής φύσεως θέματα που αναδεικνύονται και έχουν να κάνουν και με την έγκριση της συμφωνίας από τη βουλή δεδομένες είναι και οι επιφυλάξεις του Υπουργού Οικονομικών».

«Βάσει της συμφωνίας που εγκρίθηκε τα 25εκ. θα αντλούνται από τους καταναλωτές με χρέωση τελών δικτύου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος την οποία θα έρχεται στη συνέχεια η κυβέρνηση να επιδοτεί ισόποσα μέσω του Ταμείου ΑΠΕ – ΕΞΕ. Η φόρμουλα αυτή υιοθετήθηκε για να ξεπεραστούν τυχόν ενστάσεις για κρατική ενίσχυση προς τον Great Sea Interconnector».

  • Σοβαρές επιφυλάξεις

Η συμφωνία φαίνεται να κλείνει εν μέσω σοβαρών επιφυλάξεων από αρκετούς φορείς. Η βουλή με επιστολή της χθες ζητούσε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και θέτει δύο ζητήματα υπόψιν του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρώτο την ανάγκη να δεσμευτεί ο ΑΔΜΗΕ ότι το κόστος του έργου δεν θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και δεύτερο τη διαβεβαίωση εκ μέρους του φορέα ότι η κατασκευή του έργου είναι τεχνικά εφικτή.

Εν κατακλείδι, η επιτροπή διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την κυβέρνηση για την καταβολή ποσού ύψους 25 εκ. ευρώ, ετησίως, το οποίο θα προέλθει από έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων των ρύπων [..] Η θέση της επιτροπής είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογουμένους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε:

«Στο μεταξύ ο Γιώργος Παπαναστασίου ενημέρωσε χθες και την ηγεσία του ΚΕΒΕ για τη συμφωνία που επετεύχθη με το επιμελητήριο να αναμένει από τους ειδικούς να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να λάβουν την ορθή απόφαση, σταθμίζοντας τα οφέλη και τις ανησυχίες. Τονίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται απόλυτα τα συμφέροντα της χώρας και δεύτερον ότι μέσα από αυτό το έργο επιτυγχάνεται σοβαρή μείωση του κόστους ενέργειας».

Ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε ότι:

«Ο Υπουργός παρουσίασε τα 125εκ ότι είναι μια θετική εξέλιξη για την Κύπρο με την έννοια ότι κλειδώνει το μέγιστο ποσό που είναι εκτεθειμένη η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου στα 125. Σε αντιπαραβολή είπε τα τελευταία χρόνια πληρώσαμε μόνο σε ρύπους 700».

Πάντως για οποιεσδήποτε αποδεσμεύσεις κονδυλίων χρειάζεται έγκριση από τη βουλή κάτι που στην παρούσα φάση μοιάζει αβέβαιο να συμβεί. Το ζήτημα παρακολουθεί στενά και η Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης.

Τα οφέλη του Great Sea Interconnector είναι σημαντικά και θα πρέπει να προωθηθεί, είναι μια σωστή επένδυση, εκτιμά ο ειδικός εμπειρογνώμονας Τσαρλς Έλληνας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: