Ο Κασσελάκης θέλει να… σκοτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζει ένα νέο κόμμα, με νέο όνομα, νέο καταστατικό, νέες δομές και νέα μέλη – Όλες οι αλλαγές

FILE PHOTO Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης (Δ) ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα για την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Αθήνα Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε από την αρχή της εκλογής του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο μυαλό του αυτό που προτείνει σήμερα.

Σήμερα όμως και ενώ έχει μεσολαβήσει μια διάσπαση, μια εκλογική αναμέτρηση και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας διάσπασης εμφανίζεται αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα: από το καταστατικό, τις δομές και το όνομα έως την έδρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα στην αμφισβήτηση που δέχεται από μεγάλη μερίδα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Παύλο Πολάκη και δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα ηγεσίας για το επόμενο συνέδριο… αντεπιτίθεται. Μιλά για ένα νέο υπερσύγχρονο κόμμα κάτι το οποίο τα στελέχη τη εσωκομματικής του αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν αντιπερισπασμό και επικοινωνιακή εργαλειοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε πρόταση στην επιτροπή καταστατικού σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζεται σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς».

Σύμφωνα με τη νέα καταστατική δομή που προτείνει:

  • Καταργείται η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών και στη θέση της προτείνει την Εθνικό Συμβούλιο με 151 μέλη που θα εκλέγονται ανά περιφέρεια και στη οποία θα μετέχουν ex officio οι βουλευτές.
  • Δυο γενικούς γραμματείς και τέσσερις γραμματείς.
  • Εκτελεστική Επιτροπή με πρόσωπα που θα αποτελούν επιλογές και προτάσεις του προέδρου στη θέση του Εκτελεστικού Γραφείου.
  • Οι οργανώσεις μελών (ΟΜ) αντικαθίστανται από Λέσχες Μελών.
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές καταργούνται και στη θέση τους θα συγκροτούνται Περιφερειακές Επιτροπές Μελών στις οποίες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά.
  • Η Επιτροπή Δεοντολογίας σπάει σε δυο 5μελείς από Εκπρόσωπο του Προέδρου, τον Γεν. Γραμματέα, τον Γραμματέα Νεολαίας και έναν με κλήρωση και έναν που θα υποδεικνύει ο εγκαλούμενος από την Εθνική Επιτροπή Μελών.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, παράλληλα, στην εισήγηση του παρουσίασε μια σειρά από ασυμβίβαστα όπως ότι οι βουλευτές δεν θα μετέχουν στα κομματικά όργανα, το ανώτατο όριο θητειών για κάθε βουλευτή θα υπολογίζεται στις τρεις θητείες και μετά ο εκάστοτε βουλευτής θα αλλάζει εκλογική περιφέρεια.

Προτείνει επίσης οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές να μετέχουν σε ένα και μοναδικό κομματικό όργανο. Αυτό θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο.

Παράλληλα όποιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές και μετέχει σε όργανο του κόμματος, θα πρέπει 24 μήνες πριν να παραιτηθεί από αυτό.

Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες στις προθέσεις του είναι το νέο κόμμα να μετακομίσει από τα σημερινά ιδιόκτητα γραφεία της Κουμουνδούρου προφανώς θέλοντας να συμβολίσει την οριστική αποκοπή του από το παρελθόν.

«Κόμμα Κασσελάκη»

Το σχέδιο Κασσελάκη βρίσκει ήδη σφοδρές αντιδράσεις με τα στελέχη να επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην απόλυτη ρευστοποίηση καθώς μετατρέπεται σε ένα προσωποπαγές κόμμα με δομές που δεν θα έχουν λογοδοσία και από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος.

Βασικό σημείο σφοδρής κριτικής είναι και το γεγονός ότι ουσιαστικά σε περιφερειακό επίπεδο θα τοποθετούνται επαγγελματικά στελέχη με τη θεσμική εκπροσώπηση σχεδόν να εξαλείφεται.

Η πρώτη αντίδραση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που αντέδρασε ρίχνοντας νέα καρφιά στον Στέφανο Κασσελάκη για προσπάθεια ελέγχου του κόμματος που σήμερα δεν μπορεί να ελέγξει επιβεβαιώνοντας και το λόγο για τον οποίο τον αμφισβητεί.

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!»

ΣΥΡΙΖΑ τέλος: «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» το νέο όνομα που προτείνει ο Κασσελάκης * Σαρωτικές αλλαγές και «ασυμβίβαστο βουλευτών»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: