Αμύνεται ο Κύπριος πρώην υπουργός τις κατηγορίες για τα “χρυσά διαβατήρια”: Στην αντεπίθεση το δικηγορικό γραφείο Δημητριάδη αν και φαίνεται πως υπάρχουν αποδείξεις για το σκάνδαλο

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης. Φωτογραφία από το ΚΥΠΕ




Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων» καθώς ενώπιον δικαστηρίου οδηγείται για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο πρώην υπουργός ενώπιον δικαστηρίου.

Ο λόγος για τον πρώην υπουργό μεταφορών της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, Μάριο Δημητριάδη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ αναφέρεται:

Στο Δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ ΔΕΠΕ, στην πάνω από μισό αιώνα επαγγελματική διαδρομή του, είμαστε προσηλωμένοι στην παροχή αξιόπιστων νομικών συμβουλών σε ενδιαφερόμενους διεθνείς επενδυτές, στον τομέα ακινήτων, στην Κύπρο. Συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Η ποιότητα υπηρεσιών, η συνέπεια και η υπευθυνότητα, είναι τα χαρακτηριστικά που έχουν οικοδομήσει με τους πελάτες μας ισχυρές σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η έναρξη της νομικής διαδικασίας θα μας δώσει τη δυνατότητα, με θέσεις και επιχειρήματα, να αναδείξουμε την πραγματικότητα των γεγονότων, απέναντι σε ψευδείς και καθοδηγούμενες μαρτυρίες, αστήρικτες υποθέσεις, σαθρές εκτιμήσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Η επιδίωξη είναι ξεκάθαρη: μια πρωτοφανής, άνευ ορίων, στοχοποίηση μας, που υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Σκοπός είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την εσφαλμένη εφαρμογή, τις ατέλειες και τα εγγενή -εκ σχεδιασμού- προβλήματα του προγράμματος πολιτογράφησης. Κάποιοι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα. Δεν πρόκειται να γίνουμε θυσία στο βωμό αλλότριων συμφερόντων.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Η νομική διαδικασία, είναι ο μόνος θεσμικός δρόμος που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας. Για όλα και για όλους.

Αποσαφηνίζεται σταδιακά το σκηνικό για την υπόθεση πολιτογραφήσεων που από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και αφορά τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, καθώς και τον πατέρα και τα δύο αδέρφια του που έχουν εταιρική συμμετοχή στο δικηγορικό γραφείο της οικογενείας.

Το κατηγορητήριο που από προχθές άρχισε να επιδίδεται ρίχνει φως στο ανακριτικό έργο που έγινε και την υπόθεση που έκτισε το ΤΑΕ Αρχηγείου, ενώ φανερώνει τις διαστάσεις και την υφή της.

  • Το κατηγορητήριο

Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο Μάριος Δημητριάδης είναι πρώτος στο κατηγορητήριο, ενώ με αριθμό κατηγοριών του καταλογίζεται ότι επενέβη σε διαδικασία έγκρισης πολιτογραφήσεων. Τα όσα προσάπτονται και τα οποία θα κριθούν στο Δικαστήριο περιλαμβάνουν και ταξίδι του κ. Δημητριάδη στην Κίνα, ως στέλεχος της κυβέρνησης.

Στον πίνακα μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνονται 86 πρόσωπα, ενώ οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται σ’ αυτό είναι συνολικά 59. Αφορούν αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, συνωμοσίας προς καταδολίευση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ακόμη, για πρώτη φορά ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με τις οντότητες που είναι αντιμέτωπες με τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Πρόκειται για 10 πρόσωπα, οκτώ φυσικά και δύο νομικά.

Τα παρουσιάζουμε (με τη σειρά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο): Μάριος Δημητριάδης, Ανδρέας Δημητριάδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Δημητριάδης, Ελένη Σιμιλλίδη, Jing Wang, Josef Friedrich Santin, Βασιλική Γεωργίου-Santin, Andreas Demetriades @ Co LLC kai Delsk (Cyprus) Business Services Ltd.

  • Η υπόθεση

Όπως συνάγεται από τις έρευνες για την υπόθεση, η Αστυνομία έχει λόγους να πιστεύει ότι προέκυψαν αδικήματα σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις 19 επενδυτών από την Ασία. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι ανακριτές, για την προσέλκυση ενδιαφερομένων διαδραμάτιζε καταλυτικό ρόλο άνδρας που είναι παντρεμένος με υπάλληλο της Πρεσβείας της Κίνας στην Κύπρο.

Τα χρήματα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, καταβάλλονταν από τους ενδιαφερόμενους για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου και εν συνεχεία μέσω εταιρειών, μέρος των ποσών των επενδύσεων κατέληγαν σε τρίτο πρόσωπο. Οι εξεταστές της υπόθεσης φέρονται να κατέληξαν ότι κατά τη διαδικασία δίδονταν προμήθειες της τάξεως του 25% και τελέστηκαν αδικήματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλα ευρήματα σε σχέση με εικονικά τιμολόγια.

  • Ο Σάββας Κάκος

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης κατασκευαστικών εταιρειών, Σάββας Κάκος, είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση πολιτογραφήσεων που καταχωρίσθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ο κ. Κάκος περιλαμβάνεται στον πίνακα μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, αλλά και την ιδιότητα του γνωστού επιχειρηματία ανάπτυξης γης, η μαρτυρία του αναμένεται να βρεθεί στο κεντρικό σημείο του κάδρου, σε ό,τι αφορά την δίκη που πρόκειται να γίνει.

Όπως προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις για αιτήματα που τέθηκαν ενώπιον Ανωτάτου Δικαστηρίου στο παρελθόν ύποπτοι για την παρούσα υπόθεση, ο ρόλος του Σάββα Κάκου που φερόταν να είχε ανάμειξη σε κάποιες πολιτογραφήσεις ως επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, διερευνάτο από το ΤΑΕ Αρχηγείου. Προφανώς η μαρτυρία του και ο βαθμός της συνεργασίας του με τις Αρχές, οδήγησε στην απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

Να αναφερθεί ότι σε δύο αποφάσεις που οδηγήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και αφορούν ένδικα μέσα που είχαν λάβει σημερινοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση, γίνονται αναφορές σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Κάκου και συμμετοχή τους σε μεταφορά ποσών. Υπάρχουν ακόμη αναφορές που δείχνουν ότι ο κ. Κάκος είχε παραχωρήσει αλληλογραφία στους ανακριτές, με την οποία έπεσε φως για τον τρόπο συνεργασίας εταιρικών οντοτήτων στην υπόθεση.

Η μια απόφαση του Ανωτάτου εκδόθηκε στις 10 Μαρτίου του 2022, σε σχέση με αίτημα του δικηγορικού γραφείου «Ανδρέας Δημητριάδης & Σία ΔΕΠΕ» για έκδοση εντάλματος certiorari και/ή prohibition. Σε ό,τι αφορά την έτερη ετυμηγορία, στην οποία αναφερόμαστε είχε εκδοθεί στις 26 Οκτωβρίου του 2023 και αφορούσε αίτημα του Jing Wang (6ος κατηγορούμενος στο κατηγορητήριο που επιδόθηκε προχθές) στο Ανώτατο προκειμένου να ακυρωθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από τις κυπριακές διωκτικές Αρχές.

Η διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο ορίστηκε τον προσεχή Οκτώβριο.

  • Επιστολή Δημητριάδη στον Γενικό Εισαγγελέα για Σάββα Κάκο

Ο Μάριος Δημητριάδης πριν κινηθεί διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος του, είχε αποταθεί γραπτώς στον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ισχυριζόμενος ότι ο Σάββας Κάκος είχε δώσει μαρτυρία εναντίον του, η οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Όπως τόνιζε στην επιστολή ο πρώην υπουργός Μεταφορών, με αυτό το διάβημά του, δεν ήθελε να επηρεάσει αλλά να διασφαλίσει πως δικές του θέσεις και γεγονότα θα ληφθούν υπόψιν και θα γίνει αντικειμενική εξέταση των σε βάρος του μαρτυριών. Τελικά, λίγες μέρες αργότερα καταχωρίσθηκε η υπόθεση σε βάρος του, όπως και εναντίον των υπόλοιπων εννέα φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο Δημητριάδης στην υπό αναφορά επιστολή που είχε αποστείλει περί τα τέλη Αυγούστου στον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, πρόβαλλε τη θέση πως από ανακριτική κατάθεση που του ζήτησε το ΤΑΕ Αρχηγείου τον περασμένο Ιούλιο αντιλήφθηκε ότι ο Σάββας Κάκος του πρόσαψε διάφορες ενέργειες, οι οποίες όπως υποστηρίζει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης, στην επιστολή ισχυρίζεται ότι ο Σάββας Κάκος του καταλογίζει αξιόποινες συμπεριφορές σε σχέση με τρία κατ΄ ισχυρισμόν γεγονότα. Το ένα αφορά συνάντηση που είχε ως υπουργός Μεταφορών για το αεροπορικό δρομολόγιο Κύπρου – Κίνας στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Μεταφορών, το άλλο συνάντηση με τον αδερφό του Γιώργο Δημητριάδη στο υπουργικό του γραφείο και το τρίτο υπηρεσιακό του ταξίδι στην Κίνα.

Ο Μάριος Δημητριάδης με τις θέσεις του επιχειρεί να διαψεύσει τα όσα του καταλογίζονται, ενώ ειδικότερα για την πρώτη περίπτωση (συνάντηση για αεροπορική σύνδεση) αναφέρει πως τα επίσημα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Υπουργείο δείχνει ότι η σε βάρος του μαρτυρία δεν είναι αληθής. Για τη δεύτερη περίπτωση αναφέρει ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον αδερφό του στο Υπουργείο.

Ο πρώην υπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι ο κ. Κάκος έχει αποκομίσει κέρδη από τις πολιτογραφήσεις και πως μετατρέπεται σε «επαγγελματία μάρτυρα κατηγορίας», επικαλούμενος τον ρόλο που είχε σε άλλη υπόθεση πολιτογραφήσεων που καταχωρίσθηκε στο Δικαστήριο.

Ο «Φιλελεύθερος» επικοινώνησε με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, για το σχετικό θέμα. Δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, τονίζοντας ότι η υπόθεση εκκρεμεί στο Δικαστήριο. Παρέπεμψε στο τεκμήριο της αθωότητας, αναφέροντας πως όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

  • «Αλλότρια συμφέροντα»

Εξάλλου, χθες τοποθετήθηκε και η δικηγορική εταιρεία της οικογένειας Δημητριάδη μέσω ανακοίνωσης. Σ’ αυτήν γίνεται λόγος για πρωτοφανής και άνευ ορίων στοχοποίηση που εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Ανάμεσα σ’ άλλα, αναφέρεται: «(…) η έναρξη της νομικής διαδικασίας θα μας δώσει τη δυνατότητα, με θέσεις και επιχειρήματα, να αναδείξουμε την πραγματικότητα των γεγονότων, απέναντι σε ψευδείς και καθοδηγούμενες μαρτυρίες, αστήρικτες υποθέσεις, σαθρές εκτιμήσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα.

Η επιδίωξη είναι ξεκάθαρη: μια πρωτοφανής, άνευ ορίων, στοχοποίηση μας, που υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Σκοπός είναι να μετατεθούν οι ευθύνες για την εσφαλμένη εφαρμογή, τις ατέλειες και τα εγγενή -εκ σχεδιασμού- προβλήματα του προγράμματος πολιτογράφησης. Κάποιοι αναζητούν εξιλαστήρια θύματα. Δεν πρόκειται να γίνουμε θυσία στο βωμό αλλότριων συμφερόντων. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη».

Τα κυπριακά κόμματα χρωστούν στο κράτος πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ: Ούτε η Βουλή, ούτε το υπουργειο Οικονομικών προσπάθησαν να ανακτήσουν τα ποσά… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: