Στο στόχαστρο της Κομισιόν η… μυστηριώδης και εν πολλοίς αόρατη δεξαμενή σκέψης Eurofi: Ελέγχεται για αδιαφανείς πρακτικές και οικονομική επιρροή

Leaders arrive at a European People’s Party (EPP) leaders meeting in Brussels, Belgium, 17 June 2024. EPA/OLIVIER MATTHYS




Εκτενές δημοσίευμα της Hannah Bren ton στο Politico αναφέρει ότι το Eurofi, μία αυτοαποκαλούμενη δεξαμενή σκέψης που δραστηριοποιείται στην ΕΕ, έχει τεθεί υπό έλεγχο για τις αδιαφανείς πρακτικές και τη σημαντική οικονομική επιρροή της, ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παρά το γεγονός ότι έχει μόνο τρεις υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και κανέναν δημόσιο λογαριασμό, η Eurofi έχει συγκεντρώσει σχεδόν 6 εκ. ευρώ σε αμοιβές από κολοσσούς του κλάδου όπως η BlackRock, η Goldman Sachs και η American Express.

Αυτός ο σημαντικός προϋπολογισμός τοποθετεί το Eurofi μεταξύ των μεγαλύτερων οντοτήτων λόμπι στις Βρυξέλλες, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια των λειτουργιών του και τη δυνατότητά του να εξαγοράζει επιρροή.

Η κύρια δραστηριότητα του Eurofi περιστρέφεται γύρω από τη διοργάνωση αποκλειστικών, κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεων δύο φορές το χρόνο, που θα συμπίπτουν με τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι συναντήσεις αυτές προσελκύουν υψηλού προφίλ ευρωπαίους αξιωματούχους, κεντρικούς τραπεζίτες και εμπειρογνώμονες του κλάδου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για σημαντικές δραστηριότητες λόμπι. Ωστόσο, ο οργανισμός επιμένει ότι δεν εκπροσωπεί εμπορικά συμφέροντα αλλά μάλλον διευκολύνει τις συζητήσεις για τη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η οργάνωση του Eurofi και η ουσιαστική οικονομική υποστήριξη από μεγάλες εταιρείες δημιουργούν ένα περιβάλλον κατάλληλο για αδικαιολόγητη επιρροή. Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις δραστηριότητές του, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να διασφαλίζει την πρόσβαση σε κορυφαίους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες σχετικά με τη φύση του lobbying στις Βρυξέλλες. Οι υψηλές αμοιβές του ομίλου και η αποκλειστικότητα των εκδηλώσεών του έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία, με ορισμένους παράγοντες του κλάδου να αισθάνονται πιέσεις να συμμετάσχουν παρά τις επιφυλάξεις σχετικά με το κόστος και τον ιδιωτικό χαρακτήρα των συναντήσεων.

Η προέλευση και η ηγεσία του Eurofi τού προσδίδουν έναν βαθμό αξιοπιστίας, αλλά η μυστικότητα που περιβάλλει τις δραστηριότητές της και ο ρόλος της στον επηρεασμό της χρηματοοικονομικής ρύθμισης στην ΕΕ έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια. Παρά τις επικρίσεις αυτές, αξιωματούχοι της ΕΕ συνεχίζουν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Eurofi, με ορισμένους μάλιστα να καλύπτουν από τον οργανισμό τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τους στενούς δεσμούς μεταξύ του Eurofi και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Politico [The secretive €6M EU lobby group paying for lawmakers to stay in fancy hotels]

Σε όνομα έκπληξη φέρεται να καταλήγει ο Μακρόν για την πρωθυπουργία στη Γαλλία: Ο… άγνωστος Τιερί Μποντέ του εξασφαλίζει περιθώρια ελιγμών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: