Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή του Οικονόμου και του Παυλόπουλου, στον Σκάι: Ο εκβιασμός του Ερντογάν με τους Brics, ο θυμός του Μπάιντεν με τον “Μπίμπι” (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Μιχάλης Ιγνατίου με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από glomex, SKAI News




Δεν έχουμε ακόμα επίσημο σχόλιο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την είδηση που μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg το οποίο αποκάλυψε ότι εδώ και μήνες η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στους στους BRICS.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανάλυση του, στον Σκάι, ανέφερε ότι οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός συνασπισμός που δημιούργησαν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Πήρε το όνομα του από τα αρχικά των χωρών. Βεβαίως έχουν προστεθεί και άλλες χώρες.

Η Τουρκία υπέβαλε την αίτηση και την δικαιολόγησε ότι το έπραξε λόγω της απογοήτευσής της για την έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε τα τουρκικά σχέδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνεί με την τουρκική ενέργεια, καθώς η Δύση, εκτός της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα εχθρικές χώρες.

Μιλήσαμε με διπλωμάτη που παρακολουθεί στενά τις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες παρομοίασε με ασανσέρ, ο οποίος μας είπε πως θεωρεί πρωτόγνωρο μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να συνεργάζεται με τη Μόσχα και το Πεκίνο, ιδιαίτερα τώρα που παρατηρείται ένας άνευ προηγουμένου ανταγωνισμός της Αμερικής με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο διπλωμάτης είναι βέβαιος ότι η Τουρκία έχει ήδη πουλήσει στους Αμερικανούς, την αίτηση της για ένταξη στους Brics, ως δική της διείσδυση στον πολιτικό συνασπισμό. Δεν γνωρίζουμε αν οι Αμερικανοί θα αγοράσουν την τουρκική δικαιολογία.

Κατά τη γνώμη μου, με την κίνηση αυτή η Τουρκία επιχειρεί εκβιασμό στους δυτικούς και ειδικά στους Ευρωπαίους, για να πιέσει ώστε να ξεπαγώσει η ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, υποβάλαμε ερώτηση για το φρικτό περιστατικό στη Σμύρνη -αναφέρομαι στην απόπειρα απαγωγής μέλους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο εκπρόσωπος μας είπε ότι “μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές ότι τα μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που ανήκουν στο πολεμικό πλοίο USS Wasp έπεσαν θύματα επίθεσης στη Σμύρνη σήμερα και είναι πλέον ασφαλή».

Πιστεύω ότι στις σημερινές ενημερώσεις θα έχουμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε τη δημόσια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και για τα δύο θέματα. Βασικά θα πληροφορηθούμε πως θα χωνέψουν και αν θα χωνέψουν αυτή τη νέα σχέση του Ερντογάν με τους αυταρχικούς προέδρου της Ρωσίας και της Κίνας.




Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε σε μία νέα εξέλιξη που δείχνει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης του Αμερικανού Προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ:

Ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας στο Λευκό Οίκο. Να σημειώσω ότι είχε έρθει νωρίς το πρωι, είχε λάβει μέρος στην υψηλού επιπέδου συνάντηση με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που προσπαθούν να επιτύχουν την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Χαμάς και του Ισραήλ.

Όπως έκανε το πρωί, έτσι και το βράδυ πλησίασε το χώρο όπου περιμένουμε οι δημοσιογράφοι, στο Λευκό Οίκο.

Ερωτηθείς, αν έχει σχέδια να μιλήσει με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Μπάιντεν απάντησε “κάποια στιγμή”.

Ρωτήθηκε αν θα του μιλήσει αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη, απάντησε “κάποια στιγμή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη, στον Σκάι: Ο Λευκός Οίκος πήρε “φωτιά”, ο Μπάιντεν “βράζει” εναντίον του Νετανιάχου (video)

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων με την Σία Κοσιώνη, στον Σκάι: Ο Λευκός Οίκος πήρε “φωτιά”, ο Μπάιντεν “βράζει” εναντίον του Νετανιάχου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: