Όχλος Τούρκων εθνικιστών επιτέθηκε σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Σμύρνη: Περνώντας πλαστικές σακούλες στα κεφάλια τους φώναζαν «Γιάνκηδες γυρίστε σπίτι σας» [video]

Οι Τούρκοι εξτρεμιστές επιτίθενται στον Αμερικανό ναύτη με στόχο την απαγωγή του. Η στιγμή που του φορούν κουκούλα. Φωτογραφία από βίντεο via Babak Taghvaee – The Crisis Watch, @BabakTaghvaee1




Νεαροί Τούρκοι εν εξάλλω επιτέθηκαν σήμερα σε Αμερικανούς στρατιώτες φωνάζοντάς τους να φύγουν και “να πάνε σπίτια τους”, ενώ σε τουλάχιστον μια περίπτωση πέρασαν πλαστική σακούλα στο κεφάλι ενός εκ των θυμάτων τους.

Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ενώ την επίθεση επιβεβαίωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Στην ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρεται: Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αναφορές ότι μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που επιβαίνουν στο USS Wasp ήταν θύματα επίθεσης στη Σμύρνη σήμερα και είναι πλέον ασφαλή. Ευχαριστούμε τις τουρκικές αρχές για την ταχεία ανταπόκρισή τους και τη συνεχιζόμενη έρευνα.

Η επίθεση έλαβε χώρα αφότου στη Σμύρνη αγκυροβόλησε το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων WASP.
Εκεί μέλη της Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας, νέοι του της Πατρίδας, στρίμωξαν τους Αμερικανούς στρατιώτες και ακολούθησαν επεισόδια.

Ανακοίνωση για την επίθεση έβγαλε η νομαρχία Σμύρνης στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι έγιναν 15 συλλήψεις για το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας, οι επιτιθέμενοι είναι μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας (TGB), οργάνωση νέων του Κόμματος Πατρίδας (Vatan), κόμμα του εθνικοπατριωτικού χώρου και ευρασιατικού προσανατολισμού.

Η TGB δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X που δείχνει μια ομάδα να κρατάει έναν άνδρα στον δρόμο και να του βάζει μια λευκή κουκούλα στο κεφάλι, ενώ φωνάζει συνθήματα, καθώς ένας άλλος άντρας κρατούσε ένα πανό που είχε επάνω του τα αρχικά TGB της οργάνωσης και το πορτραίτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες που φέρουν στα χέρια τους το αίμα των στρατιωτών μας και χιλιάδων Παλαιστινίων δεν μπορούν να λερώνουν τη χώρα μας. Κάθε φορά που πατάτε το πόδι σας σε αυτά τα εδάφη, θα σας υποδεχόμαστε με τον τρόπο που σας αξίζει», αναφέρει η TGB σε ανάρτησή της στο Χ.

Οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες που δέχθηκαν την επίθεση είναι μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πολεμικού πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Wasp, το οποίο πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι της Σμύρνης.

  • Οι δύο Αμερικανοί κυκλοφορούσαν στην περιοχή της Πούντας στη Σμύρνη με πολιτική ενδυμασία, ενώ όταν δέχθηκαν την επίθεση έσπευσαν προς βοήθειά τους άλλοι πέντε Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή.

Η επίθεση με την κουκούλα παραπέμπει στο γνωστό στην Τουρκία επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 4 Ιουλίου του 2003 στην πόλη Σουλεϊμανίγια του βορείου Ιράκ, όταν Αμερικανοί στρατιώτες ακινητοποίησαν Τούρκους στρατιώτες, περνώντας στο κεφάλι τους τσουβάλια, τους οποίους κράτησαν επί 60 ώρες και τους ανέκριναν. Το επεισόδιο αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη της γειτονικής χώρας ως το «τσουβάλιασμα».

Όπως καταγράφεται και στο βίντεο, οι Τούρκοι κάλυψαν το κεφάλι του ενός με σακούλα και φώναζαν  «γυρίστε σπίτι σας»

Από 12 έως 17 Αυγούστου το πλοίο WASP πραγματοποίησε κοινή άσκηση με το τουρκικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το USS Wasp, ένα από τα πιο επιθετικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης χθες Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο επιχειρεί στην περιοχή ως μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποτρέψουν πιθανές απειλές κατά του Ισραήλ, ιδιαίτερα από τη Χεζμπολάχ και άλλες μαχητικές ομάδες.

Η επίσκεψη του USS Wasp στην Τουρκία ακολουθεί τη συμμετοχή του σε κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Τουρκικό Ναυτικό από τις 13-17 Αυγούστου, κατά τις οποίες πραγματοποίησε διάφορες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις μαζί με το τουρκικό TCG Anadolu, το πρώτο αμφίβιο πολεμικό πλοίο της χώρας, και τη φρεγάτα TCG Gökova, αναφέρει ο ιστότοπος Turkish Minute.

Ο Νετανιάχου δεν πράττει αρκετά για να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, λέει ο Μπάιντεν: Καζάνι που βράζει το Ισραήλ – Χιλιάδες στους δρόμους για «συμφωνία τώρα» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: