Μάχη για γερά νεύρα! Σε οκτώ Πολιτείες, η διαφορά εμπίπτει στο περιθώριο στατιστικού λάθους. Μέχρι στιγμής, οι δυο μονομάχοι εξασφαλίζουν σχεδόν ίσους εκλέκτορες

epa11574472 Former US President and current Republican presidential nominee Donald Trump departs after speaking at a campaign rally in Johnstown, Pennsylvania, USA, 30 August 2024. EPA, JIM LO SCALZO




Κείμενο-Ανάλυση του
ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ-Νέα Υόρκη

Λίγες μέρες πριν το μεγάλο debate μεταξύ των δυο υποψηφίων για το προεδρικό χρήσμα στις ΗΠΑ, το τοπίο φαίνεται να είναι ρευστό, μιας και η διαφορά φαίνεται ότι «σχοινοβατεί».

Ο ιστότοπος «270toWin» εμφανίζει τον τρέχοντα μέσο όρο ψηφοφορίας των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, για κάθε πολιτεία. Η μέση μεθοδολογία συνοψίζεται σε πίνακες και ανανεώνεται συστηματικά. Εδώ ο σχετικός σύνδεσμος».

Παρ’ολη την μικρή διαφορά του 2% στο σύνολο των ψήφων (υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου) και αφ’ ότου μπήκε στην κούρσα η Δημοκρατική Καμάλα Χάρις, πρέπει να τονιστεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται από την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, αλλά από τους Εκλέκτορες της κάθε πολιτείας, αριθμός που καθορίζεται με βάση κυρίως τον πληθυσμό.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 538 εκλέκτορες από όλες τις πολιτείες, ο νικητής χρειάζεται να λάβει την πλειοψηφία, δηλαδή την ψήφο των 270 εκλεκτόρων (τουλάχιστον). Γι’ αυτό και ο ιστότοπος «270toWin» μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα των πιθανοτήτων εκλογής, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση ανά Πολιτεία.

  • Σύμφωνα με την «270toWin», μέχρι στιγμής, η Χάρις προηγείται στο σύνολο των ψήφων κατά 2%, κάτι που εμπίπτει στο περιθώριο στατιστικού λάθους και που δεν έχει ουσιαστική σημασία (όπως εξηγήθηκε πιο πάνω).

Όσο αφορά ανά Πολιτεία (στις παρενθέσεις παρατίθενται οι εκλέκτορες που εξασφαλίζονται ανά Πολιτεία), η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται σε Vermont (3), Maryland (10), Maine District 1 (1), California (54), Maine (2), Νέα Υόρκη (28), Washington (12), Maine District 2 (1), Minnesota (10), Nebraska District 2 (1), New Mexico (5), Oregon (8), Wisconsin (10), New Hampshire (4), Michigan (15), Nevada (6), Pennsylvania (19), Georgia (16), και Virginia (13).

Σε σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι έχει προβάδισμα σε North Carolina (16), Arizona (11), Texas (40), Florida (30), Ohio (17), Montana (4), Utah (6).

  • Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε οκτώ Πολιτείες η διαφορά κυμαίνεται από 0% μέχρι 2.8% (υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου), ποσοστά που εμπίπτουν στο περιθώριο στατιστικού λάθους. Στην Georgia, οι δυο υποψήφιοι εξασφαλίζουν από 48% (0% διαφορά).

Πιο αναλυτικά, σε North Carolina προηγείται ο Τραμπ με +0.4%, στη Nevada προηγείται η Χάρις με 0.6%, στην Pennsylvania επίσης η Χάρις με 0.8%, στην Arizona ο Τραμπ με 1.2%, στο Michigan η Χάρις με 1.4% και στο Wisconsin, επίσης η Χάρις με 2.8%).

Όπως γίνεται αντιληπτό, δυο μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές των ΗΠΑ, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, η μάχη έχει μετατραπεί σε θρίλερ με το αποτέλεσμα να είναι ρευστό.

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τι συμβαίνει με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ; Νέα Δημοσκόπηση δείχνει (ξανά) τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται της Καμάλα Χάρις με δυο ποσοστιαίες μονάδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: