Η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είναι πιό δύσκολη από την πρώτη: Κρίσιμα ζητήματα ζητούν λύσεις σε ένα αποσταθεροποιημένο ευρωπαϊκό περιβάλλον

epaselect epa11485343 Ursula von der Leyen reacts after being re-elected as European Commission President during a plenary session of the European Parliament in Strasbourg, France, 18 July 2024. EPA/RONALD WITTEK




H επερχόμενη δεύτερη θητεία της Ursula von der Leyen ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη, όπου είχε να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως η πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει η πολιτική ανάλυση των Barbara Moens και Jacopo Barigazzi στο Politico.

Το γεωπολιτικό τοπίο γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκο, με συνεχή ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πιθανότητα να είναι ο Donald Trump νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις διατλαντικές σχέσεις. Επιπλέον, η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη προσθέτει περαιτέρω αστάθεια σε ένα ήδη κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Η Von der Leyen θα πρέπει να κινηθεί σε ένα πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον εντός της ΕΕ, όπου οι παραδοσιακοί σύμμαχοι όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι και όπου προκύπτουν νέες προκλήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λόγω αλλαγών ηγεσίας μεταξύ των βασικών κρατών-μελών. Η πιθανότητα σύγκρουσης με τους εθνικούς ηγέτες, σε συνδυασμό με την ανάγκη αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων όπως οι αμυντικές δαπάνες, οι κλιματικοί στόχοι και η διεύρυνση της ΕΕ, θα δοκιμάσουν τις ηγετικές της ικανότητες στο έπακρο.

Ένα από τα πιο αποθαρρυντικά καθήκοντα θα είναι η διαχείριση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ιδίως υπό την πίεση για χρηματοδότηση τόσο της πράσινης μετάβασης όσο και των αμυντικών δαπανών, επισημαίνει η ανάλυση. Οι πρωτεύουσες είναι βαθιά διχασμένες ως προς το ποια πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητά τους: ενίσχυση της βιομηχανίας όπλων τους απέναντι σε μια ολοένα πιο πολεμική Ρωσία, κλιμάκωση των πράσινων επενδύσεων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων ή παροχή δυνατότητας στη βιομηχανία να διατηρήσει ανταγωνιστική εν μέσω πίεσης από την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Περίπου τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της ΕΕ δαπανώνται για την επιδότηση της γεωργικής βιομηχανίας και έργων υποδομής στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Η αλλαγή αυτού θα ήταν «σαν να ανοίγει το κουτί της Πανδώρας», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολες από ποτέ, δεδομένης της ανάγκης να προετοιμαστεί η ΕΕ για τη διεύρυνση, με πιθανή προσθήκη εννέα νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον. Τώρα, η ελπίδα που δόθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να μετατραπεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για χρήματα, μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα — και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η πολιτική ανάλυση υπογραμμίζει ότι η ικανότητα της Von der Leyen να κατευθύνει την ΕΕ μέσα από αυτές τις προκλήσεις όχι μόνο θα καθορίσει τη δεύτερη θητεία της, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μελλοντική κατεύθυνση της ίδιας της ΕΕ.

Politico [Von der Leyen’s second term from hell]

Σήμα συναγερμού από τον Μπορέλ: Η Λιβύη στα χέρια Ρωσίας και Τουρκίας – Η αυξανόμενη επιρροή τους στην Βόρεια Αφρική έχει εκτροχιάσει την ισορροπία στην Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: