Πικρό ποτήρι για τους Γάλλους οι κυβερνήσεις συνασπισμού: Νέα προσπάθεια Μακρόν να συμφωνηθεί ο νέος πρωθυπουργός μετά τις πρόωρες-Στα άκρα τραβάει ο Μελανσόν

FILE PHOTO French President Emmanuel Macron gestures as he delivers a speech on the occasion of the European Festival on Neumarkt square in Dresden, Germany, 27 May 2024. EPA/FILIP SINGER




Η Γαλλία έχει βυθιστεί σε περαιτέρω πολιτικό χάος, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να oρίσει έναν πρωθυπουργό από τον αριστερό συνασπισμό που κέρδισε τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες στις πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος ήλπιζε ότι οι διαβουλεύσεις θα έσπαζαν το πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε από τις εκλογές που άφησαν την Εθνική Συνέλευση χωρισμένη σε τρία περίπου ίσα μπλοκ – αριστερά, κέντρο και ακροδεξιά – κανένα από τα οποία δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών.

Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών με κομματικούς και κοινοβουλευτικούς ηγέτες για να σπάσει το αδιέξοδο και να του επιτραπεί να ορίσει έναν πρωθυπουργό με διακομματική υποστήριξη, η απόφαση του Μακρόν να μην επιλέξει τον υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου αντιμετωπίστηκε με οργή και απειλές για πρόταση μομφής.

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας, το Elysée περιέγραψε τις συζητήσεις την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της ημέρας ως «δίκαιες, ειλικρινείς και χρήσιμες», αλλά είπε ότι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια εφαρμόσιμη λύση.

Μια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από την αριστερή συμμαχία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) – που περιλαμβάνει το (LFI), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους Πράσινους (EELV) και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF) – θα οδηγούσε σε άμεση αρνητική ψήφο εμπιστοσύνης και κατάρρευση της κυβέρνησης, είπε ο Μακρόν εξηγώντας την απόφασή του.

«Μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε αμέσως εναντίον της πλειοψηφία άνω των 350 βουλευτών, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να δράσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις που εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους ζητήθηκε η γνώμη, η θεσμική σταθερότητα της χώρας μας σημαίνει ότι αυτή η επιλογή δεν πρέπει να επιδιωχθεί».

Ο Μακρόν ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με αρχηγούς κομμάτων και βετεράνους πολιτικούς που θα ξεκινήσει την Τρίτη.

«Σε αυτή την άνευ προηγουμένου στιγμή στην Πέμπτη Δημοκρατία, όταν οι προσδοκίες του γαλλικού λαού είναι υψηλές, ο αρχηγός του κράτους καλεί όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας πνεύμα ευθύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα παγιδευτεί ούτε θα αποδυναμωθεί».

Μετά την ανακοίνωση, το NFP είπε ότι δεν θα συμμετάσχει σε περαιτέρω συνομιλίες εκτός και αν συζητήσει για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η ad hoc αριστερή συμμαχία απέκρουσε την απειλή της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου. Ο συνασπισμός κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη συνέλευση των 577 εδρών και έχει πει ότι κάθε νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του.

Το NFP έχει προτείνει ως υποψήφια την Lucie Castets, μια 37χρονη οικονομολόγο και διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στο Δημαρχείο του Παρισιού. Μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας, ο Μελανσόν, πρόεδρος του LFI, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δημιούργησε μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση».

«Η λαϊκή και πολιτική απάντηση πρέπει να είναι γρήγορη και σταθερή», είπε ο Μελανσόν. Το LFI κάλεσε σε διαδηλώσεις καλώντας τον πρόεδρο να «σεβαστεί τη δημοκρατία» και είπε ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Μακρόν.

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της καθολικής ψηφοφορίας, που τοποθέτησε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στην κορυφή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Αρνείται να διορίσει την Lucie Castets ως πρωθυπουργό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόταση μομφής θα υποβληθεί από τους βουλευτές του LFI. Οποιαδήποτε πρόταση για πρωθυπουργό εκτός της Lucie Castets θα υπόκειται σε πρόταση μομφής».

Ο Marine Tondelier, γενικός γραμματέας των Πρασίνων, είπε ότι η ενέργεια του προέδρου ήταν «ντροπή» και «επικίνδυνη δημοκρατική ανευθυνότητα».

Mε πληροφορίες από theguardian.com 

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από τη «μαζική» ρωσική επίθεση: Ούρλιαζαν όλο το πρωί οι σειρήνες, σε απόλυτο συναγερμό μεγάλο μέρος της Ουκρανίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: