Ο γνωστός -άγνωστος: Ο Ηλιος κλείνει ακόμη ένα κύκλο στο τέλος του 2024 ή αρχές του 2025 και εμφανίζεται υπερδραστήριος, με αυξημένο αριθμό κηλίδων, γεωμαγνητικών καταιγίδων [videos]

Αποψη του Ηλιου via youtube




Καθώς πλησιάζει η κορύφωση του τρέχοντος ηλιακού κύκλου, το άστρο μας γίνεται ιδιαίτερα υπερδραστήριο: ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων που διαστέλλονται στην επιφάνειά του συνεχίζουν να αυξάνονται και οι αριθμοί που καταγράφονται είναι σημαντικά υψηλότεροι από τις προβλέψεις.

«Είναι ένας κύκλος που αποδεικνύεται πολύ πιο ενεργός από ό,τι πιστεύαμε όταν ξεκίνησε, το 2019, σίγουρα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις», λέει στο ANSA ο Μάουρο Μεσερότι, καθηγητής Διαστημικής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεργέστης.

Τόσο πολύ που η περίοδος της μέγιστης δραστηριότητας θα φτάσει νωρίς: «Η κορύφωση θα επιτευχθεί ήδη τους τελευταίους μήνες του 2024 ή τους πρώτους μήνες του 2025».

Με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Η.Π.Α. ήδη από το Μάιο 2024 ο μέσος μηνιαίος αριθμός ηλιακών κηλίδων έφτασε τις 172 ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν φτάσει τις 146.

Τον Ιούλιο ο μηνιαίος μέσος όρος αυξήθηκε σε 196, σε σύγκριση με τον προβλεπόμενο αριθμό 106 και, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο SpaceWeather.com, ο Αύγουστος υπόσχεται να ξεπεράσει ξανά αυτόν τον αριθμό, με μηνιαίο μέσο όρο 217.

«Οι αρχικές προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες γιατί επηρεάστηκαν από το γεγονός ότι δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως την ηλιακή δραστηριότητα» σχολιάζει ο Messerotti. Το ρεκόρ, τουλάχιστον από τότε που είναι διαθέσιμες οι άμεσες μετρήσεις, παραμένει προς το παρόν  προνόμιο του 19ου κύκλου: ο μέσος μηνιαίος αριθμός κηλίδων που εντοπίστηκαν τον Οκτώβριο του 1957 έφτασε τις 359.

Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από συγκεντρώσεις μαγνητικών πεδίων, τόσο ισχυρών που εμποδίζουν την εσωτερική θερμότητα να φτάσει στην επιφάνεια: στην πραγματικότητα, έχουν θερμοκρασία γύρω στους 3.700 βαθμούς, σε σύγκριση με πάνω από 5.700 στη γύρω επιφάνεια. Λόγω της αστάθειάς τους, οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να προκαλέσουν εκτοξεύσεις μάζας στέμματος, τα λεγόμενα CME και ηλιακές εκλάμψεις.

Επομένως, η παρουσία τους σε μεγάλους αριθμούς αυξάνει την πιθανότητα γεωμαγνητικών καταιγίδων στη Γη, αλλά όχι απαραίτητα υψηλής έντασης. Οι πιο έντονες γεωμαγνητικές καταιγίδες καταγράφηκαν στη φάση ανόδου του κύκλου και στη φάση της πτώσης, και όχι στην κορύφωση

Με πληροφορίες από ansa.it 

Νέο πλήγμα στην ηλεκτροκίνηση: Αναθεωρούν τα σχέδια τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την πτώση της ζήτησης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: