Εξακολουθεί να φλέγεται για τέταρτη ημέρα το δεξαμενόπλοιο «Sounion» που χτύπησαν οι Χούθι: Πέντε εστίες φωτιάς στο κατάστρωμα του [βίντεο και φωτογραφίες]

Το δεξαμενόπλοιο «Sounion» φλέγεται μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι. Photo EUNAFOR ASPIDES




Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που δέχθηκε επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, παραμένει φλεγόμενο από την 23η Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα μέσω X η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Ασπίδες.

Η δύναμη, που αναπτύχθηκε στην περιοχή από την ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας νωρίτερα φέτος, διευκρίνισε πως παρατηρούνται εστίες φωτιάς σε πέντε σημεία στο κατάστρωμα του πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, μετέφερε στην Κόρινθο 150.000 τόνους αργού πετρελαίου που φόρτωσε στο λιμάνι της Βασόρας του Ιράκ.

Η αποστολή Ασπίδες πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο.

Το Sounion παραμένει στο σημείο όπου αγκυροβόλησε, μεταξύ Ερυθραίας και Υεμένης, τόνισε ακόμη η ευρωπαϊκή δύναμη — δεν «παρασύρεται» ακυβέρνητο, όπως είχε αναφερθεί στη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO την Παρασκευή.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το τάνκερ SOUNION στην κατάσταση που βρίσκεται και με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στ αμπάρια του να σιγοκαίνε, δεν αποτελεί μια πλωτή πυριτηδαποθήκη- κίνδυνο για την βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής στην Ερυθρά θάλασσα.

Η πολεμική μονάδα από την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» που πέρασε κοντά από το τάνκερ SOUNION, έφερε αυτές τις εικόνες που δείχνουν ότι σε 5 σημεία του κυρίου καταστρώματος του εμπορικού πλοίου έχουν πάρει φωτιά.

Υπολογίζεται ότι αυτά βρίσκονται γύρω από τις καταπακτές των δεξαμενών πετρελαίου του σκάφους, ενώ μέρος της υπερκατασκευής που βρίσκεται η γέφυρα του πλοίου καίγεται κι αυτή.

Το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο ίδιο σημείο στα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με την «αποστολή Ασπίδες» όλα τα πλοία στην περιοχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, καθώς το MV SOUNION αποτελεί ταυτόχρονα κίνδυνο ναυσιπλοΐας και άμεσο περιβαλλοντικό κίνδυνο.

Το εμπορικό πλοίο δέχτηκε επίθεση την 21η Αυγούστου και μια μέρα μετά αφού αιτήθηκε ο καπετάνιος την βοήθεια της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ, γαλλικό πολεμικό πλοίο εξουδετέρωσε μόλις στα 500 μέτρα τηλεκατευθυνόμενη βάρκα παγιδευμένη με εκρηκτικά που ελέγχονταν από τους Χουθι της Υεμένης.

Στη συνέχεια πάντως οι αντάρτες φαίνεται ότι παγίδευσαν το εμπορικό και ενεργοποίησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με αυτά τα αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Λονδίνο, Βρετανία  

Οι Γάλλοι κρατούν γερά τον Πάβελ Ντούροφ: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Telegram βαρύνεται με κατηγορίες που συνδέονται με το «οργανωμένο έγκλημα»

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: