Πυριτιδαποθήκη τα Βαλκάνια, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ασκούν έλεγχο -τι πρέπει να κάνει η Ουάσιγκτον για να μην χάσει οριστικά το παιγνίδι;

FILE PHOTO: epa11559992 Russian President Vladimir Putin takes part in a video conference meeting about the situation in the Russian regions of Belgorod, Kursk and Bryansk, at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 22 August 2024, following a cross-border incursion by Ukrainian Armed Forces into Russian territory. EPA, GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή των Βαλκανίων, τα οποία χαρακτηρίζουν πυριτιδαποθήκη, και την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε άρθρο στην ιστοσελίδα The Hill των Max Primorac (ερευνητής-συνεργάτης στο Margaret Thatcher Center for Freedom at The Heritage Foundation και Gordan Akrap, (πρόεδρος του Hybrid Warfare Research Institute).

Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι καθώς η προσοχή έχει στραφεί στις εν εξελίξει κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η ένταση ανεβαίνει στην περιοχή των Βαλκανίων, με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν να βρίσκονται πίσω από αυτή την εξέλιξη.

Το δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στην ένταση που δημιούργησε στις σχέσεις Μαυροβουνίου-Κροατίας, ψήφισμα του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου σχετικά με τις ευθύνες του φιλοναζιστικού καθεστώτος της Κροατίας για εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά το δημοσίευμα πίσω από αυτή την ένταση κρύβονται πολιτικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου ελεγχόμενες από το ρωσικό παράγοντα. Η Ρωσία κατά το άρθρο έχει στοχοποιήσει με διάφορες ενέργειές της το Μαυροβούνιο από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ενώ όπως σημειώνεται, εκπρόσωποι της χώρας στο ΝΑΤΟ απομακρύνθηκαν ως κατάσκοποι της Ρωσίας.

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτές οι ενέργειες της Ρωσίας στηρίζονται από τον τοπικό της συνεργάτη, όπως την χαρακτηρίζουν, τη Σερβία.

Ως παράδειγμα αναφέρεται και η κίνηση της Σερβίας, η οποία προωθεί την ιδεολογία της Μεγάλης Σερβίας στην περιοχή, να φιλοξενήσει μια συγκέντρωση εκπροσώπων όλων των Σέρβων της περιοχής οι οποίοι αποτελούν μια κατά την ίδια μια «ενιαία οντότητα».

Κατά τους συντάκτες του άρθρου αποτελεί μια ευθεία απειλή προς τους γείτονές της όπου κατοικούν σερβικές κοινότητες, όπως το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κόσοβο και η Βόρεια Μακεδονία.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, ο σερβικός σωβινισμός έχει ωθήσει τους μουσουλμάνους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με το Ιράν και να προβούν σε δηλώσεις υπέρ της Χαμάς.

Το δημοσίευμα στέκεται και στο ρόλο που διαδραματίζει στις ανωτέρω εξελίξεις η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία την οποία χαρακτηρίζει ως εταίρο της Ρωσίας, ενώ καλεί τις ΗΠΑ να παραδεχτούν ότι η πολιτική τους στην περιοχή έχει αποτύχει και να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

-Να τερματιστεί κάθε χρηματοδότηση προς τη Σερβία, μέχρι αυτή να σταματήσει τις απειλές της κατά του Κοσσυφοπεδίου και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Ταυτόχρονα να ενισχυθεί η Οικονομία του Κοσσυφοπεδίου.

-Να στηριχθεί η Κροατία και οι σχετικές υποδομές που αυτή διαθέτει προκειμένου να τερματισθεί η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία (Ουγγαρία, Σερβία, Σλοβακία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη κ.α.), σταματώντας έτσι την έμμεση χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και τις εκπτώσεις που προσφέρει η Ρωσία σε αυτές τις χώρες που λειτουργούν ως δωροδοκία.

-Να επιβληθούν κυρώσεις κατά διαφόρων παραγόντων και ΜΜΕ της Σερβίας που προωθούν τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, καθώς και να πιεστεί η Σερβία να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκειμένου να συνεχιστεί η προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε.

-Να βρεθεί τρόπος εκ μέρους των ΗΠΑ να σταματήσει η επιρροή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου να καταστεί ανεξάρτητη.

Καθώς στη διεθνή πολιτική αυξάνεται η θερμοκρασία, ο Λευκός Οίκος και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας έχουν μια μοναδική ευκαιρία να περιορίσουν αυτή την επικείμενη έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Η ιστορία μας προειδοποιεί, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: The Hill, Max Primorac, Gordan Akrap – The Balkans are a simmering powder keg — its time for NATO to turn down the heat

Οι ροές πετρελαίου της Ρωσίας συνεχίζουν να περιπλέκονται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Πραγματοποιεί ασκήσεις σε περιοχή που συνδέθηκε με τη μεταφορά ρωσικού αργού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: