FILE PHOTO An Aedes aegypti mosquito, responsible for transmitting dengue, seen through a microscope at the Laboratory of Medical Parasitology and Vector Biology of the Faculty of Medicine of the University of Brasilia (UnB), in Brasilia, Brazil, EPA/Andre Borges
Συνολικά 12 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους και μέχρι τις 21 Αυγούστου, ηλικίας άνω των 60 ετών. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καταγράφηκαν δύο θάνατοι και διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν 24 νέα εγχώρια κρούσματα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.
Συνολικά έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 76 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση. Τα έτη 2010-2014 και 2017-2023 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ενώ κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί στο παρελθόν σε όλες τις Περιφέρειες.
Φέτος και μέχρι τις 21 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί και διερευνηθεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Νοτίου Τομέα Αθηνών, Αργολίδας, Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Φθιώτιδας και στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΟΔΥ θεωρεί πιθανή και αναμενόμενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.
Εννέα σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην περιφέρεια ΑΜ –Θ. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται ως εξής:
Στον Εβρο 4 , στη Ροδόπη 3 στην Ξάνθη 1 και στην Δράμα 1. Σύμφωνα δε με τον διοικητή του ΠΓΝΑ Ευάγγελο Ρούφο, 7 είναι τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε αυτό, εκ των οποίων 6 στην Παθολογική Κλινική και 1 στη ΜΕΘ.
Ο κ. Βενετίδης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ανέφερε ότι «φέτος ενδεχομένως να διανύουμε την χρονιά επιδημίας του ιού με δεδομένο το γεγονός οτι ανα τριετία εμφανίζεται έξαρση αυτού. Είναι η χρονιά που περιμένουμε να έχει έξαρση ο ιος γι’ αυτό και βασικο μας μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.»
Δυστυχώς όπως είπε η έξαρση αυτή οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα που διανύουμε τους τελευταίους 3 μήνες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ενώ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι τα κουνούπια δεν μπορούν να εξαφανιστούν παρα μόνο εάν γίνουν ψεκασμοί με φάρμακα μη εγκεκριμένα κάτι που δεν επιτρέπεται.
Φέτος για πρώτη φορά το πρόγραμμα ψεκασμών ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα σε μια περιοχή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και λόγω των συνόρων με την Τουρκία εκεί οπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις ορυζώνων και πολλές φορές δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα.
«Η παρέβρια καταπολέμηση θέλει άλλο πρόγραμμα, επισήμανε ο κ Βενετίδης γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι, τον Οκτώβριο οι δυο Περιφερειάρχες ΑΜ-Θ και Κεντρικής Μακεδονίας συμφώνησαν να επισκεφθούν τον Υπουργό Υγείας ώστε να θέσουν αυτό το πρόβλημα εξάλειψης των κουνουπιών πριν ακόμη εκδηλωθεί κρούσμα και όχι αφού εκδηλωθεί όπως λέει ο ΕΟΔΥ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE