Κανείς δεν θέλει τον διάλογο και οι πόλεμοι συνεχίζονται, ενώ τρέχουν οι Αμερικανοί…: Δύσκολη υπόθεση η ειρήνη και η σταθερότητα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή

epa11556540 Egyptian Foreign Minister Badr Abdelatty (R) meeting with US Secretary of State Antony Blinken, in El-Alamein, Egypt, 20 August 2024. EPA, FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Οι δυο πόλεμοι, που μαίνονται στην περιοχή (υπάρχουν κι άλλες εστίες συγκρούσεων στον πλανήτη) φαίνεται ότι θα συνεχισθούν καθώς δεν υπάρχει διάθεση για τερματισμό τους. Τόσο στο ουκρανικό μέτωπο όσο και σε αυτό της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί την ένατη επίσκεψή του στο Ισραήλ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι «ενδεχομένως» τώρα να είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό προφανώς το είπε για να ασκήσει πίεση αν και δεν φαίνεται να αποδίδει.

Επισήμανε δε περαιτέρω ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ μετά τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

  • Οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι οι βασικοί μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή, δεν φαίνεται να μπορούν να… πείσουν το Τελ Αβίβ, το οποίο συνεχίζει τις επιθέσεις στη Γάζα. Επιθέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών αμάχων.

Την Ουάσιγκτον φαίνεται να ανησυχεί η κλιμάκωση του πολέμου, με την εμπλοκή και του Ιράν, παρά τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν προφανώς και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλους και θα επηρεάσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν επιθέσεις, που προκαλούν το θάνατο αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

Θεωρούμε ότι επιβάλλεται να υπάρξει συναίνεση και όλες οι πλευρές να ξεκινήσουν συζητήσεις για αποκλιμάκωση. Με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Τόσο σε σχέση με το γίνεται στη Γάζα, που έχει ισοπεδωθεί όσο και στο μέτωπο Ισραήλ- Ιράν.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία με αλλαγές σκηνικού, με την αντεπίθεση του Κιέβου, φαίνεται να έχει εγκλωβίσει τους εμπλεκόμενους σε ένα αδιέξοδο. Όχι τώρα αλλά από την αρχή. Κανείς δεν φαίνεται να θέλει το διάλογο. Κάποιοι δε προτιμούν τον πόλεμο. Αυτό, όμως, δεν είναι διέξοδος. Είναι παρατεταμένο και αιματηρό αδιέξοδο.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι εξαφανισμένα και οι διάφοροι άλλοι Διεθνείς Οργανισμοί δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να βοηθήσουν στην εκτόνωση της πολεμικής αυτής κρίσης. Στο μεταξύ, άνθρωποι πεθαίνουν και περιοχές ισοπεδώνονται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πως θα ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα; Πρέπει να θέτουμε τα αυτονόητα που έχουν ξεχαστεί ακόμη και στην Κύπρο, ακόμα και στην Ελλάδα, και βεβαίως, από τη Διεθνή Κοινότητα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: