Το Ισραήλ στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων: Τρίωρη συνάντηση Νετανιάχου – Μπλίνκεν: «Τώρα είναι ώρα να συμφωνήσει και η Χαμάς»

epa11554850 A handout photo made available by the Israeli Government Office (GPO) shows Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) shaking hands with US Secretary of State Antony Blinken during a meeting in Jerusalem, 19 August 2024. Blinken arrived in Israel to discuss a ceasefire deal in the Gaza war. EPA/CHAIM TZACH/Israeli Government Office (GPO) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στηρίζει την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε σε δημοσιογράφους πως είναι υποχρέωση της Χαμάς να αποδεχθεί επίσης τη συμβιβαστική πρόταση.

  • Ο Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως θα επισκεφθεί ακολούθως την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που επίσης έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στους συχνούςισχυρισμούς τους ότι οι διαπραγματευτές βρίσκονται στα πρόθυρα της επίτευξης συμφωνίας.

Αλλά σήμερα Δευτέρα το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε επίσης μια σπάνια δημόσια δήλωση που υποστηρίζει την πρόταση των ΗΠΑ.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση του Ισραήλ στην τρέχουσα αμερικανική πρόταση για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ, στις οποίες επιμένει σθεναρά»

Στα πρώτα επίσημα σχόλιά της από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών, η Χαμάς είπε το βράδυ της Κυριακής ότι η τελευταία πρόταση στο τραπέζι ήταν μια συνθηκολόγηση με το Ισραήλ που «ανταποκρίνεται στους όρους του Νετανιάχου», αρνούμενος την πιθανότητα μελλοντικών συνομιλιών. Η Χαμάς δεν συμμετέχει άμεσα στον τελευταίο γύρο, αντίθετα ενημερώνεται για τις εξελίξεις από τους μεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο.

Το Ισραήλ, επίσης, έχει εκφράσει την απροθυμία του να συμβιβαστεί σε θέματα όπως η απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου.

Ο Νετανιάχου είπε στην αρχή της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του την Κυριακή: «Υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι και υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι, στα οποία θα επιμείνουμε».

Το αμερικανικό σχέδιο περιλαμβάνει μια αρχική κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας περιορισμένος αριθμός Ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη λωρίδα θα αυξηθεί.

Σε αντίθεση με την εβδομαδιαία εκεχειρία που κατέρρευσε στα τέλη Νοεμβρίου, αυτή η κατάπαυση του πυρός θα παραταθεί επ’ αόριστον όσο οι διαπραγματευτές εργάζονται στο επόμενο στάδιο, το οποίο θα προβλέπει έναν άλλο γύρο ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τελ Αβίβ, Israel

 

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή «επίθεση αυτοκτονίας» στο Τελ Αβίβ: Απειλούν με νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: