Παίζοντας με τις λέξεις και τις εντυπώσεις: Η Μόσχα λέει οι προτάσεις στο τραπέζι, αλλά όχι τώρα λόγω Κουρσκ – Ο Ζελένσκι λέει πρώτα η ουδέτερη ζώνη

epa11554841 A handout picture made available on 19 August 2024 by the press service of the 24th Mechanized Brigade of Ukrainian Armed Forces shows servicemen of 24th Mechanized Brigade, named after King Danylo, firing from BRM1K infantry fighting vehicle towards Russian positions near Chasiv Yar town, in Donetsk region, Ukraine, 17 August 2024 EPA/PRESS SERVICE OF THE 24 MECHANIZED BRIGADE HANDOUT




Ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία προς το παρόν δεδομένης της επίθεσης του Κιέβου στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όμως η Ρωσία δεν αποσύρει τις ειρηνευτικές προτάσεις που είχε κάνει νωρίτερα.

Ο Ουσακόφ έκανε τα σχόλια σε βίντεο που μεταδόθηκε από το μέσο ενημέρωσης SHOT.

«Στο παρόν στάδιο, δεδομένης αυτής της επιχείρησης (Κουρσκ), δεν θα συνομιλήσουμε», είπε ο Ουσακόφ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας, η μεγαλύτερη στο ρωσικό έδαφος από μια ξένη δύναμη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στο γόητρο του ρωσικού στρατού.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι προτάσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούνιο έχουν τώρα αποσυρθεί από το τραπέζι, ο Ουσακόφ απάντησε πως δεν έχουν αποσυρθεί.

«Όχι, (οι προτάσεις) δεν έχουν ακυρωθεί. Όμως σε αυτό το σημείο, βέβαια, θα ήταν εντελώς ακατάλληλο να εισέλθουμε σε οιουδήποτε είδους διαδικασία διαπραγμάτευσης», είπε ο Ουσακόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση για πόσο καιρό η Μόσχα θα κρατήσει τη στάση της σταματώντας την προοπτική συνομιλιών με το Κίεβο, ο Ουσακόφ είπε:

«Δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί από την κατάσταση, περιλαμβανομένου του μετώπου».

Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο πως η Ρωσία θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο αν το Κίεβο συμφωνήσει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να παραδώσει και τις τέσσερις περιφέρειες που διεκδικεί η Μόσχα, αξιώσεις που απέρριψε αμέσως το Κίεβο λέγοντας πως ισοδυναμούν με παράδοση.

  • Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας.

Ο στρατός επιτυγχάνει τους στόχους, λέει ο Ζελένσκι

Ο ουκρανικός στρατός επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει στην επίθεσή του στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια Κουρσκ όπου εξαπέλυσε πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες πρωτόγνωρου εύρους επίθεση, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε σχέση με την επιχείρηση που εξαπολύθηκε στις 6 Αυγούστου και κατέλαβε εξαπίνης τη Μόσχα. Η επιχείρηση αυτή, είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, έχει στόχο τη “δημιουργία ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία”.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία διέταξε σήμερα την απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την πόλη Ποκρόφσκ και τα περίχωρά της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προωθούνται προς τη στρατηγική αυτή πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

«Αρχίζουμε την υποχρεωτική απομάκρυνση των οικογενειών με παιδιά από την κοινότητα Ποκρόφσκ (…) όταν οι πόλεις μας είναι στην εμβέλεια πρακτικά όλων των εχθρικών όπλων, η απόφαση για απομακρύνσεις είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη», εξήγησε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλάσκιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον 53.000 άνθρωποι εκ των οποίων 4.000 παιδιά ζουν σε αυτή την περιοχή που δεν είναι μακριά από την ανατολική γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης στο Telegram.

Το Ποκρόφσκ βρίσκεται στη διασταύρωση μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού των Ουκρανών στρατιωτών του ανατολικού μετώπου, στόχο εδώ και καιρό του ρωσικού στρατού.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι επλήγη τρίτη γέφυρα στο Κουρσκ 

Ρώσος ανακριτής επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έπληξε χθες, Κυριακή, και προκάλεσε ζημιά σε τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας πολεμούν τις δυνάμεις του Κιέβου για σχεδόν δύο εβδομάδες.

“Στις 18 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα στοχευμένων βομβαρδισμών με τη χρήση πυραύλων και πυρομαχικών πυροβολικού κατά κτιρίων κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών στο χωριό Καρίζ (…) υπέστη ζημιές τρίτη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Το βίντεο με τη δήλωση αυτή του εκπροσώπου αναρτήθηκε στο κανάλι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram του παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε δυτικούς πυραύλους, πιθανόν αμερικανικής κατασκευής HIMARS, για να καταστρέψει γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ στην περιοχή Γκλούσκοβο.

Σε άλλο βίντεο με δήλωση που αναρτήθηκε χθες στο κανάλι του Σολοβιόφ στο Telegram, εκπρόσωπος της ρωσικής ανακριτικής επιτροπής ανέφερε ότι δεύτερη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ κοντά στο χωριό Ζβανόε στην περιφέρεια Κουρσκ που χρησιμοποιείτο για την απομάκρυνση αμάχων “υπέστη ζημιές” από αμερικανικής κατασκευής HIMARS.

Ο αρχηγός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε χθες ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας του κατέστρεψαν την δεύτερη αυτή γέφυρα, περιορίζοντας τις δυνατότητες επιμελητείας ρωσικής ομάδας που αντιστέκεται στην προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι υπάρχουν τρεις γέφυρες στην περιοχή της επίθεσης του ουκρανικού στρατού μέσω των οποίων η Ρωσία εφοδιάζει τις δυνάμεις της.

Παράλληλα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι Ρώσοι πεζοναύτες αιχμαλώτισαν ομάδα 19 Ουκρανών στρατιωτών στην περιφέρεια Κουρσκ, χαρακτηρίζοντας τους Ουκρανούς “δολιοφθορείς”.

Το RIA δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει σύμφωνα με αυτό τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ρωσική πόλη μετά από επίθεση ουκρανικών drones 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από τις τοπικές αρχές η πόλη Προλετάρσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου χθες, Κυριακή, είχε προκληθεί από επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων οχημάτων (drones) πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμου και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 18 πυροσβέστες.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί σε βιομηχανική εγκατάσταση στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, συνεχίζονταν σήμερα, ανέφεραν οι αρχές της Προλετάρσκ σε ανάρτησή τους στο Telegram. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) της Κυριακής, πρόσθεσαν.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκολούμπεφ ανέφερε ότι 18 πυροσβέστες χρειάστηκε να λάβουν περίθαλψη από γιατρούς και ότι 4 από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, επιπρόσθετα μέσα εστάλησαν στην περιοχή για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά “εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών”.

Χθες, ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από την πτώση συντριμμιών μετά “την απώθηση επίθεσης με drones από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας”, διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί.

Παράλληλα πηγή των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών GUR επιβεβαίωσε χθες στο AFP ότι drones επιτέθηκαν στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμου και πετρελαϊκών προϊόντων Kavkaz που βρίσκεται στην Προλετάρσκ.

Σύμφωνα με την πηγή, η εγκατάσταση αυτή εφοδιάζει το ρωσικό “στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα”.

Η Προλετάρσκ, μια πόλη 20.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 350 χιλιομέτρων από τις ζώνες μαχών που κρατάει το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Από την έναρξη του πολέμου το 2022, το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορά του, στο πλαίσιο αυτών που χαρακτηρίζει “δίκαια” αντίποινα στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών του υποδομών.

Οι επιθέσεις αυτές με drones σημειώνονται καθώς η Ουκρανία έχει εξαπολύσει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου δηλώνει ότι ελέγχει πάνω από 80 κοινότητες.

Στο μεταξύ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κοινότητα Ζαλίζνε, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Τορέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Οι μονάδες του ρωσικού στρατού “απελευθέρωσαν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του οικισμού του Τζέρζινσκ (Τορέτσκ στα ουκρανικά), αυτή του Αρτιόμοβο (Ζαλίζνε στα ουκρανικά)”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του.

Σχεδόν 2.000 επιθέσεις σε υγειονομικά κέντρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, συνολικά 1.940 επιθέσεις κατά υγειονομικών κέντρων έχουν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την κλιμάκωσή τους και για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

“Πρόκειται για τον πιο υψηλό αριθμό που έχει καταγράψει ποτέ ο ΠΟΥ σε μια κατάσταση επείγουσας ανθρωπιστικής ανάγκης σε παγκόσμια κλιμακα”, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή πτέρυγα του οργανισμού.

Οι επιθέσεις κατά υγειονομικών κέντρων, οι οποίες εντείνονται από τον Δεκέμβριο του 2023, είναι ολοένα και πιο επικίνδυνες, επισήμανε επίσης ο ΠΟΥ.

“Πέρυσι, καταγράφηκαν 24 θάνατοι υγειονομικών και ασθενών, αλλά στη διάρκεια των πρώτων 7,5 μηνών του 2024, συνολικά 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επιθέσεις κατά των υγειονομικών υπηρεσιών” στην Ουκρανία.

Συνολικά 166 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 514 τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης, ο ΟΗΕ κατήγγειλε την “απαράδεκτη” βία που τείνει να γίνει κάτι το συνηθισμένο κατά των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συνολικά 280 έχασαν τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο το 2023, αριθμός ρεκόρ που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στη Γάζα και υπάρχει κίνδυνος να καταρριφθεί το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία, Κοπεγχάγη, Δανία, Κίεβο, Ουκρανία

Η Μόσχα διαμαρτύρεται στο Βερολίνο για παραλείψεις στην έρευνα που αφορά το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream: Υποπτος-κλειδί διέφυγε τη σύλληψη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: