Η πρόσκληση στον Χακάν Φιντάν προκαλεί “ταραχή” στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας και “τρικυμία” στα κόμματα: Η κυβέρνηση απαντά, αλλά πείθει; (video)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προεδρεύει σύσκεψης με τους Αρχηγούς Πολιτικών Κομμάτων. Φωτογραφία PIO, ΓΤΠ, Ανδρέας Λουκαΐδης




Λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής χαρακτηρίζουν η ΕΔΕΚ και βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), τη συναίνεση της κυπριακής Κυβέρνησης για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, μετέδωσαν στο δελτίο του Omega o Παύλος Πήττας και ο Δημήτρης Χατζηιωσήφ.

Μάλιστα όπως τονίζει το κόμμα της συμπολίτευσης, η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει ποτέ αποτέλεσμα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης, θα ήταν ορθή, θα είχε αντίκρισμα και ωφελιμότητα, αν διασφαλιζόταν ρητά και επίσημα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δραστηριότητες Ε.Ε. – ΝΑΤΟ», δήλωσε η ΕΔΕΚ.

Την ίδια ώρα, ανησυχία για τις εξελίξεις εκφράζουν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστος Ορφανίδης και Παύλος Μυλωνάς.

Μετά τα μηνύματα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κύπρο, τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και τη βολιδοσκόπηση για τριμερή, ζητούν ενημέρωση και ενώνουν τις φωνές τους, αποστέλλοντας επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και ζητώντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X , το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και μέλος της ομάδας Κυπριακού, Χρήστος Τριανταφυλλίδης.

Κάνει λόγο για πλήρη απαξίωση από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο αίτημά του για σύγκληση της «Ομάδας Κυπριακού» και επικρίνει την Κυβέρνηση για το πράσινο φως στην παρουσία Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες.

«Επικοινωνιακά – γνωρίζω ότι σας αρέσει αυτό το «άθλημα» -η αλλαγή στάσης σας αφήνει εκτεθειμένους και δεν «πουλά». Εν ολίγοις γίναμε ρεζίλι διεθνώς με την παντελώς αδικαιολόγητη αλλαγή της θέσης μας. Γενικά όμως …..από αξιοπρέπεια έναντι της κατοχική δύναμης Τουρκίας πάμε άψογα!!! Είμαστε κρίμα….», σχολίασε ο Χρήστος Τριανταφυλλίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΔΗΣΥ

Την ίδια στιγμή, αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης στην οποία ανήκει και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

«Με αφορμή τα γεγονότα που αναφέρω στη τελευταία μου ανάρτηση ερωτώ: Η αντιπολίτευση, όποια και να είναι αυτή, συμφωνεί με τις ενέργειες της Κυβέρνησης ή….ευρίσκεται σε διακοπές;;», πρόσθεσε ο κος Τριανταφυλλίδης.

Σ` ό,τι αφορά στην πρόσκληση στον Φιντάν να παραστεί στις Βρυξέλλες, η Κυβέρνηση διαμηνύει πως πρόκειται μια κίνηση καλής θέλησης και πραγματικής βούλησης από πλευράς της Κυπριακής Δδημοκρατίας, που εντάσσεται στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο OMEGA, τονίζουν πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί και δεν θεωρεί ωφέλιμο να εισέλθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον οποιοδήποτε σε μία κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό.

Όπως ανέφεραν, η απόφαση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Χακάν Φιντάν στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, βασίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο για τα ευρωτουρκικά και τη διασύνδεσης με το Κυπριακό.

Στο προηγούμενο Άτυπο Συμβούλιο, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού, καθώς όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών, η Κύπρος θα αναμένει να διαπιστώσει συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Βέβαια τέτοια βήματα δεν έχουμε δει, αντιθέτως έχουμε την άρνηση Τατάρ να συμμετάσχει σε Τριμερή, ωστόσο η Κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτή τη κίνηση ρίχνει το μπαλάκι στο γήπεδο της Τουρκίας ώστε να δείξει με τη σειρά της βήματα καλής θέλησης στο Κυπριακό.

Σε σχέση με την ομάδα Κυπριακού, οι ίδιες πηγές, μας μετέφεραν πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει την ομάδα όταν το κρίνει αναγκαίο, ενώ αναμένεται να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο πριν από την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Αυτός είναι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της Άγκυρας για την κατεχόμενη Κύπρο: Η στρατιωτική παρουσία με νέες βάσεις και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: