Ξεκίνησαν όλα από έναν σπασμένο στύλο ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιος ευθύνεται για την καταστροφή; Ήταν αρκετά γρήγορες οι αρχές; Πολλά τα ερωτηματικά για τις πυρκαγιές…

FILE PHOTO: Γυναίκα κοιτάζει τις καταστροφές σε σπίτι από την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Ραπεντώσα στο Διόνυσο, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Η μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν κοντά στην Αθήνα για σχεδόν τρεις ημέρες έχει σβήσει, οι πυροσβέστες συνεχίζουν να περιπολούν στην περιοχή και ξεκινά η συζήτηση για τις αιτίες και τις ευθύνες, σημειώνει το δημοσίευμα της Tagesspiegel.

Η εφημερίδα αναπαράγει πρακτορειακά τηλεγραφήματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη υπαιτιότητα προβλήματος σε καλώδιο ρεύματος σε στύλο της ΔΕΗ –βάση δημοσιεύματος της «Καθημερινής»- αλλά και στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Γράφει για τις διαμαρτυρίες πολιτών μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής και τη σχετική απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια αναρτώντας στο Instagram βίντεο με πλάνα από drone της Πυροσβεστικής.

Ερωτήματα υπάρχουν και για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς, τη γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο κτίριο της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν, ενώ δεδομένης της έκτασης της φωτιάς, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Προσθέτει ότι οι αρχές εκκένωσαν εγκαίρως συνολικά 45 περιοχές, κάνοντας αναφορά στην δρομολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης οικονομικής στήριξης των πληγέντων συνολικού ύψους 4,5 εκ ευρώ και ολοκληρώνοντας με την επισήμανση:

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και πόσες εταιρείες και φάρμες υπέστησαν ζημιές. Μόνο ένα πράγμα φαίνεται βέβαιο: η φωτιά διήρκησε λιγότερο από τρεις ημέρες και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή και να αναδασωθεί η απανθρακωμένη περιοχή που καταστράφηκε.

Τίτλος: «Όλα ξεκίνησαν από έναν σπασμένο στύλο ηλεκτρικού ρεύματος; Κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς κοντά στην Αθήνα»
Υπότιτλος: «Κατασβέστηκε η πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, αλλά παραμένουν πολλά ερωτηματικά. Ποιος ευθύνεται για την καταστροφή; Ήταν αρκετά γρήγορες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης;»

ΠΗΓΗ:  Tagesspiegel – Was a broken power pole the trigger?: Major fire near Athens extinguished – The fire near Athens has been defeated, but many questions remain. Who is responsible for the disaster? Were the emergency services quick enough?

  • * Στην ιστοσελίδα της Zeit δημοσιεύεται και ανταπόκριση της Carolina Drüten από την Αθήνα -με τίτλο «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Με μάνικες ενάντια στο μέτωπο της φωτιάς».

Στον υπότιτλο γράφει: Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αρνείται την ευθύνη και υποδεικνύει την κλιματική αλλαγή. Αλλά ο κόσμος είναι εξοργισμένος»- που φιλοξενεί διαμαρτυρίες πληγέντων πολιτών για την έλλειψη κρατικής πρόληψης και ανάληψης της ευθύνης, οι οποίοι περιγράφουν πώς βίωσαν τη δραματική επέλαση της πυρκαγιάς στον τόπο κατοικίας τους.

«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η χώρα του διεξάγει “κλιματικό πόλεμο”.

Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε αποδώσει την καταστροφή που προκαλούν οι δασικές πυρκαγιές στην „πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής“. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες ευνοούν τις εποχικές πυρκαγιές.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου τον περασμένο χειμώνα- ο τωρινός καύσωνας έχει επίσης αποξηράνει τα δάση. Επομένως, η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στην καταστροφή και στην έκτασή της, ακόμη και αν οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες.

Το έναυσμα, ωστόσο, είναι σχεδόν πάντα ανθρώπινο -μέσω ενός πεταμένου τσιγάρου, ενός μπάρμπεκιου στην εξοχή ή ενός αυτοκινήτου που είναι παρκαρισμένο πάνω σε ξερά φύλλα ενώ καίει η εξάτμισή του. Ή εμπρησμός. Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση επικρίνεται εδώ και χρόνια ότι κάνει πολύ λίγα για την πυροπροστασία.

Ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, επικεφαλής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δήλωσε πρόσφατα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κλιματική αλλαγή δεν εξηγεί πλήρως την έκταση των ζημιών που προκαλούν οι πυρκαγιές», γράφει, μεταξύ άλλων.

Η ανταποκρίτρια κλείνει το άρθρο της με ένα σχόλιο από τις μαρτυρίες των πληγέντων: Ένας τουρίστας βλέπει (σ.σ. στην Ελλάδα) μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα. Αλλά αν ζεις πραγματικά εδώ, μερικές φορές είναι ένας εφιάλτης.

ΠΗΓΗ: Zeit, Carolina Drüten – Using garden hoses against the fire front – Summer after summer, forest fires rage in Greece. The government denies responsibility – and points to climate change. But people are angry.

  • Την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στην Αττική αποτυπώνει ο Raphael Geiger σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.

Τι κειμενο αναρτάται και στην ιστοσελίδα της συνοδευόμενο από πλούσιο φωτορεπορτάζ με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επιχείρηση κατάσβεσης με εναέρια και επίγεια μέσα, τα καμένα σπίτια και την απόγνωση των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της χαρακτηριστικής φωτογραφίας με την Ακρόπολη κάτω από τον πύρινο αττικό ουρανό.

Ο αρθρογράφος περιγράφει την πνιγηρή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς με τις φλόγες των περίπου 25 μέτρων να έχουν κοκκινίσει τον ήλιο πίσω από τα μαύρα σύννεφα και τη στάχτη βροχής που προκαλούν πονοκέφαλο ακόμη και αν δεν βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικό χώρο, όπως χαρακτηριστικά λέει ανακαλώντας στη μνήμη την περσινή πολυήμερη καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο και παραθέτοντας περσινές προειδοποιήσεις του Κώστα Λαγουβάρδου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για «κρίσιμες μέρες» για την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι ακόμη μεγαλύτεροι καύσωνες και οι ολοένα μεγαλύτερες πυρκαγιές από χρόνο σε χρόνο καταδεικνύουν την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, επισημαίνει ο Geiger κάνοντας αναφορά στις φετινές υψηλές θερμοκρασίες της χώρας ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και την ξηρασία, ενώ στη συνέχεια καταγράφει την εξέλιξη της φωτιάς, την ενημέρωση των πολιτών με προειδοποιητικά μηνύματα στο κινητό, τον αποκλεισμό των δρόμων προς τις πληγείσες περιοχές από αστυνομικές δυνάμεις, για να καταλήξει:

Αυτές οι φωτιές δείχνουν ότι το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει και ότι η χώρα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη. Στο Χαλάνδρι, οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν πλέον μόνο προειδοποιητικά μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, αλλά και μηνύματα που τους παροτρύνουν να απομακρυνθούν. Χιλιάδες πολίτες καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουλάχιστον όσοι δεν βρίσκονται σε διακοπές αλλά έχουν μείνει στο σπίτι τους, καθώς είναι „high season“: την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Αθήνα είναι άδεια όπως κάθε χρόνο. Αλλά αυτή τη φορά οι άνθρωποι θα επιστρέψουν από τις διακοπές και θα βρουν τα σπίτια τους καμένα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του και επέστρεψε στην Αθήνα από την Κρήτη. Οι πυρκαγιές αποτελούν επίσης πολιτικό κίνδυνο για αυτόν, καθώς οι επικριτές τον κατηγορούν ότι παραμελεί την πρόληψη πυρκαγιών. Τουλάχιστον, με τις άμεσες εκκενώσεις, οι αρχές απέφυγαν πολλά θύματα.

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ το πρωί της Τρίτης. Πέρυσι υπήρξαν τουλάχιστον 20 θάνατοι. Υπάρχουν καλά νέα σήμερα το πρωί: Δεν υπάρχει πλέον καμία σημαντική πηγή πυρκαγιάς που να απειλεί την Αθήνα.

Ο άνεμος έχει κοπάσει. Ίσως να είναι κι αυτό ένα συμπέρασμα των ημερών αυτών: όσο σκληρά και αν παλεύει η Πυροσβεστική με τις φωτιές, όσα πυροσβεστικά αεροπλάνα και αν πετούν, όση βοήθεια κι αν έρχεται από άλλες χώρες -από Γαλλία, Ιταλία, από Τουρκία- στο τέλος είναι ο άνεμος εκείνος που αποφασίζει πόσο κακό θα γίνει. Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών μόλις ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Τίτλος: «Ελλάδα – „Βλέπουμε σχολεία και σπίτια να καίγονται“»
Υπότιτλος: «Στην Αθήνα οι άνθρωποι βλέπουν τον ουρανό να έχει αλλάξει χρώμα από τις φωτιές και μυρίζουν τη στάχτη. Ποτέ δεν είχε φτάσει τόσο κοντά στην ελληνική πρωτεύουσα μια μεγάλη πυρκαγιά και η περίοδος των δασικών πυρκαγιών μόλις τώρα αρχίζει.»

ΠΗΓΗ: Süddeutsche Zeitung – Raphael Geiger – Greece: “We see schools and houses burning” – In Athens, people see the sky colored by the fires, they smell the ash. A major fire has never been so close to the Greek capital, and the forest fire season is only just beginning. About a city that is living with the climate crisis

Στα προάστια της Αθήνας, είναι πολύ μεγάλη η πίκρα των κατοίκων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές: «Κάθε καλοκαίρι ζούμε με τον φόβο στο στομάχι μας», γράφει η Le Monde

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: