Το πενταπλό κατηγορώ του Κοινοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης Αιγιαλούσας: Καμία ενσυναίσθηση για τις δέκα ανοικτές πληγές της Κύπρου μας…

Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κατεχόμενη Αιγιαλούσα. Φωτογραφία από το κοινοτικό συμβούλιο




Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αιγιαλούσας σε έκτακτη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2024 σε μία αποθήκη στην Αγλαντζιά (λόγω έλλειψης κατάλληλου υποστατικού) με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την είσοδο, το Σάββατο 17 Αυγούστου 1974 Τούρκων στρατιωτών στην προδομένη-εγκαταλειμμένη Αιγιαλούσα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να ανακοινώσει ένα πενταπλό κατηγορώ:

1 Κατηγορεί τους ανθρώπους που ευθύνονται για τα εγκλήματα εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και Κυπρίων πολιτών τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, και των ανθρώπων που ευθύνονται για την διαιώνιση της απαράδεκτης και επικίνδυνης τάξης πραγμάτων. Μέγιστη ευθύνη έχει φυσικά η Τουρκία.

2 Κατηγορεί τους ανθρώπους που ευθύνονται για την μη εφαρμογή της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης (2/8/1975) που αφορά και τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι βίωσαν απάνθρωπη συμπεριφορά από τουρκόφωνους ένοπλους και τελικά εκδιώχθηκαν βάναυσα. Σήμερα παραμένουν στην Αγία Τριάδα-Γιαλούσας και στο Ριζοκάρπασο λίγες εκατοντάδες πρόσωπα.

3 Κατηγορεί τους ανθρώπους που ευθύνονται για την απαγωγή στις 19 Αυγούστου 1974 εννέα πολιτών, στην Αιγιαλούσα τα οποία δολοφονήθηκαν και για χρόνια πολλά ήταν αγνοούμενοι, στην λίμνη της Γαλάτειας. Οι 9 αργότερα έγιναν 12 με τους τρεις τελευταίους να είναι ακόμη στον κατάλογο των αγνοουμένων. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι πολίτες και στρατιωτικοί ευθύνονται για αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα.

Η θάλασσα της κατεχόμενης Αιγιαλούσας. Φωτογραφία από το κοινοτικό συμβούλιο

4 Κατηγορεί τους ανθρώπους, στην Τουρκία και αλλού που ενισχύουν και υποστηρίζουν τον Τούρκο εισβολέα στην καταπάτηση του 37% της Κύπρου, αγνοώντας και τα σχετικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο.

5 Κατηγορεί τους ανθρώπους που ουδέποτε ένοιωσαν την ελάχιστη ενσυναίσθηση σε δέκα ανοικτές πληγές της Κύπρου: Εισβολές. Κατοχή. Εποικισμός. Αγνοούμενοι. Εγκλωβισμένοι. Αιχμάλωτοι. Κακοποιημένα πλάσματα. Εκτοπισμένα-διασκορπισμένα πρόσωπα. Διαβίωση σε ευτελή οικισμούς. Ανήθικη επίδειξη νεοπλουτισμού.

Ηλίας Π. Παντελίδης
Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Κωμόπολης Αιγιαλούσας
* Εν Αγλαντζιά – Λευκωσία. Σάββατο 17 Αυγούστου 2024.
** Πενήντα μίλια και πενήντα χρόνια μακριά από την θαλασσοφίλητη Αιγιαλούσα που παράνομα κατέχεται από τον βάρβαρο Τούρκο εισβολέα.

Μετά από 50 χρόνια «επέστρεψε» ο ήρωας της Κυπριακής τραγωδίας Γιώργος Ζερβομανώλης στην γενέτειρά του: Στο χωριό του τα Παράκοιλα της Δυτικής Λέσβου [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: