Άνοιξε ο δρόμος για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς; Ο Λευκός Οίκος, που ελπίζει και αισιοδοξεί, κατέθεσε νέα προχωρημένη γεφυρωτική πρόταση στη Ντόχα

epa11549514 Families of hostages held by Hamas in Gaza, hold the pictures of their loved ones and a banner ‘Hostage Deal now’, calling to end the conflict outside the Prime Minister’s Likud party headquarters in Tel Aviv, Israel, 15 August 2024. Israel sent official representatives, including the head of the Mossad, to the Gaza ceasefire negotiations talks in Qatar, which are scheduled to take place on 15 August. EPA, ABIR SULTAN




Τις τελευταίες 48 ώρες στη Ντόχα, ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας συμμετείχαν σε εντατικές συνομιλίες ως διαμεσολαβητές με στόχο τη σύναψη της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ. Σημειώνουν τα εξής:

Αυτές οι συνομιλίες ήταν σοβαρές και εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετικό κλίμα. Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν στα δύο μέρη μια γεφυρωτική πρόταση που συνάδει με τις αρχές που έθεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και το ψήφισμα αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτή η πρόταση βασίζεται σε τομείς συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα και γεφυρώνει τα εναπομένοντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών διατάξεων της συμφωνίας, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με ομήρους και κρατούμενους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα συνέλθουν εκ νέου στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σύμφωνα με τους όρους που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Όπως δήλωσαν οι ηγέτες των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα:

  • «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα κόμμα για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία».

Ο δρόμος έχει πλέον καθοριστεί για αυτό το αποτέλεσμα, σώζοντας ζωές, φέρνοντας ανακούφιση στον λαό της Γάζας και αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των τριών χωρών.

Μπάιντεν: Πιο κοντά από ποτέ η εκεχειρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από πλευράς του δήλωσε λίγο αργότερα ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διεκόπησαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

«Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.

Στο Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν – Συνάντηση με Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει αύριο και θα επιδιώξει «να καταλήξει σε μια συμφωνία» με βάση την πρόταση που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο. Η ίδια πηγή είπε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

 Η Χαμάς αρνείται τους «νέους όρους» – Επανάληψη των διαπραγματεύσεων την επόμενη εβδομάδα

Παρόλα αυτά η Χαμάς φαίνεται να απορρίπτει τους νέους όρους.

Οι «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του ισλαμιστικού κινήματος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», πρόσθεσε.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθούν κατ’ ιδίαν τη Δευτέρα προσθέτοντας ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός της Ντόχα θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Με φόντο τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι στον θύλακο σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

  • Σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, το Ισραήλ περιμένει από τους συμμάχους του να το βοηθήσουν να “επιτεθεί στο Ιράν”

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δήλωσε σήμερα πως περιμένει από τους συμμάχους του να “ενωθούν με το Ισραήλ” για να “επιτεθούν στο Ιράν” αν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί στη χώρα του, υποδεχόμενος τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.

“Το Ισραήλ περιμένει από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να πουν ξεκάθαρα και δημόσια στο Ιράν ότι απαγορεύεται να επιτεθεί στο Ισραήλ και πως αν το Ιράν επιτεθεί, ο συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ενωθεί με το Ισραήλ, όχι μόνο για να το υπερασπιστεί αλλά και για να επιτεθεί σε σημαντικούς στόχους στο Ιράν”, είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, έκρινε από την πλευρά του πως “δεν πρέπε να γίνεται λόγος για ανταπάντηση και για ετοιμασία ισραηλινής ανταπάντησης, ακόμη και αμυντικής, ενώ εργαζόμαστε σε μια διπλωματική συμφωνία”.

“Η διπλωματία πρέπει να εργαστεί τώρα, οι διπλωματικές συζητήσεις πρέπει να γίνουν τώρα και εργαζόμαστε για να αποφύγουμε αυτή την ιρανική ανταπάντηση”, επέμεινε, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν πει πως έχουν την “υποχρέωση” να ανταπαντήσουν μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και στρατιωτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Καθώς εδώ και μήνες η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για μια περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης, ο Σεζουρνέ είπε πως θέλει “να περάσει πολύ, πολύ ξεκάθαρα μηνύματα στους Ισραηλινούς, στη Χεζμπολάχ και επίσης στην ιρανική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην περιοχή”.

“Περάσαμε μηνύματα σε εκείνους που συζητούν σήμερα στην Ντόχα με σκοπό να υπάρξει μια ειλικρινής δέσμευση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί εντέλει μια κατάπαυση του πυρός και μια διαπραγμάτευση για τους ομήρους”, πρόσθεσε.

Διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες, Πέμπτη, στην Ντόχα έπειτα από πρόσκληση των μεσολαβητών –του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου– προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων που μετέφερε η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο όπου το Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και περισσότερο από έξι μήνες.

‘Είμαστε σε μια στιγμή και σε κάποιες μέρες που είναι πολύ σημαντικές σε αυτή τη σύγκρουση που έχει διαρκέσει πολύ”, είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.198 ανθρώπων στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα ισραηλινά αντίποινα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα.

Hellas Journal, Ουάσιγκτον – ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Israel

«Μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις και γενική κατακραυγή μετά την εφόρμηση εποίκων σε παλαιστινιακό χωριό στη Δυτική Όχθη: «Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», διαβεβαιώνει ο Νετανιάχου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: