Δεν απάντησε ακόμα ο Χακάν Φιντάν στην Ε.Ε.: Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας επιχειρεί να δικαιολογήσει την πρόσκληση της Ε.Ε. στον πρώην αρχικατάσκοπο της Τουρκίας (video)

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (δεξιά) με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη (κέντρο) σε συνάντηση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Photo via Republic of Türkiye, Ministry of Foreign Affairs, Facebook




Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έχει στο περίμενε τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), οι οποίοι τον προσκάλεσαν να λάβει μέρος στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στην Τουρκία, ούτε από τους λαλίστατους Τούρκους δημοσιογράφους, για την πρόσκληση των Βρυξελλών προς τον υπουργό Εξωτερικών της κατοχικής χώρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε ότι η πρόσκληση απεστάλη και με τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προβλέπεται από τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται.

Υπογράμμισε ότι η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόσκληση στον Χακάν Φιντάν στο επερχόμενο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια «στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας και έμπρακτη ένδειξη καλής θέλησης».

«Η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί μια στρατηγική πολιτική κίνηση υψηλής σημασίας και έμπρακτη ένδειξη καλής θέλησης και ειλικρινούς πολιτικής βούλησης τόσο για ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όσο και για πρόοδο στις προσπάθειες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, κεφάλαια εκ των πραγμάτων συνδεδεμένα με αυτά που προβλέπουν τα Συμπεράσματα του ΕΣ του Απριλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», είπε ο κ. Λετυμπιώτης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ και της Ραλλής Παπαγεωργίου, για το θέμα.

Ακριβώς εντός αυτού του πλαισίου, συνέχισε, της σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης προσέγγισης ως προς την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με την παράλληλη πρόοδο στις προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών, «είναι που εντάσσεται η συγκατάθεση από πλευράς μας για την ad hoc πρόσκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών».

Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει εποικοδομητική και ωφέλιμη με στόχο τη συμβολή στην καλλιέργεια θετικού κλίματος που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης. «Πλέον εναπόκειται στην Τουρκία να επιδείξει ανάλογη ειλικρινή βούληση και θέληση, ως προς την πρόοδο στο Κυπριακό», σημείωσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος θα συμμετέχει ως ένας εκ των 27 ΥΠΕΞ των κρατών μελών με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ως φιλοξενούμενο.

Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, θα είναι και το Κυπριακό και η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους – μέλους της ΕΕ, που είναι υπό εισβολή και κατοχή – όπως σημείωσε – θα αναδεικνύει τις πραγματικές πτυχές του ζητήματος.

Το τσιράκι του Ερντογάν στα κατεχόμενα (και το ΑΚΕΛ) φώναζαν για την παρουσία του USS Wasp στη Λεμεσό: Τους ενημερώνουμε ότι μέχρι αύριο θα βρίσκεται για ασκήσεις στην Τουρκία!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: