Οι Βρετανοί έκαναν την αρχή στην 10η μέρα εισβολής στο Κουρσκ: Η Ουκρανία δικαιούται να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα στην εισβολή της στη Ρωσία» * Ανακάμπτει η αισιοδοξία της Δύσης [videos]

FILE PHOTO: epa11430561 A handout photo made available by the Ukrainian army shows a Ukrainian serviceman of the 24th Mechanized Brigade, named after King Danylo, preparing to fire 120mm mortar at an undisclosed location in the Donetsk region, eastern Ukraine, 22 June 2024, amid the Russian invasion. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/UKRAINIAN ARMY / OLEG PETRASIUK / HANDOUT 56087 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD) επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει όπλα που της έδωσε η Βρετανία για την αυτοάμυνα της – και απ’ αυτό «δεν εξαιρούνται επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι ο εξοπλισμός “πρέπει να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”

Η τελευταία αυτή  κίνηση του Λονδίνου έρχεται καθώς το Κίεβο δηλώνει ότι έχει διεισδύει βαθιά στη ρωσική επικράτεια, καθώς η εισβολή του στην περιοχή του Κουρσκ εισήλθε στην δέκατη μέρα.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να αφήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή στην οποία επιτίθενται τα ουκρανικά στρατεύματα.

Η Ρωσία επιμένει ότι απωθεί τα ουκρανικά στρατεύματα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη από την συνέχιση των συγκρούσεων επί 10 ημέρες, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η Μόσχα αποσύρει στρατεύματα από τα μέτωπα της Ουκρανίας και τα επαναφέρει στη Ρωσία προς υπεράσπιση των συνοριακών της περιοχών που δέχονται ουκρανικές επιθέσεις.

Αν και δεν είναι σαφές ποια βρετανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές δυνάμεις που προελαύνουν, διάφοροι τύποι έχουν παραδοθεί από δυτικές χώρες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.

Μεταξύ αυτών είναι οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin και Nlaw που δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ΗΠΑ και η Νορβηγία έχουν επίσης παράσχει το Nasams (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος) για την αεράμυνα.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε στρατιωτική υποστήριξη ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων,

Οι ΗΠΑ λένε ότι έκτοτε φθάνουν στην πρώτη γραμμή τα συστήματα αεράμυνας, το πυροβολικό και οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς .

Επιπλέον πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot, περισσότεροι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger και συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) θα σταλούν επίσης, αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ .

Η Γερμανία υπήρξε ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνησή έχει εισαγάγει ένα σχέδιο προϋπολογισμού μειώνοντας στο ήμισυ τις δωρεές του επόμενου έτους .
Λέει ότι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας είναι «ασφαλής για το ορατό μέλλον» λόγω ενός σχεδίου της ομάδας των G7 να συγκεντρώσουν  50 δισεκατομμύρια δολάρια από τόκους σε παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Τον Φεβρουάριο του 2024, η ΕΕ συμφώνησε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία , αφού η Ουγγαρία έπαψε να εμποδίζει τη συμφωνία.

  • Μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2024, οι ΗΠΑ παρέδωσαν ή διέθεσαν όπλα και εξοπλισμό αξίας 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου, έναν γερμανικό ερευνητικό οργανισμό .Η Γερμανία έδωσε στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Δανία 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ολλανδία 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποκαθίσταται και αναθερμαίνεται η εμπιστοσύνη της Δύσης;

Η αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας οδήγησε σε κάποιο βαθμό προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της Δύσης προς τις δυνατότητες των ουκρανικών δυνάμεων στον πόλεμο ξηράς.

Για μήνες η αφήγηση ήταν αρκετά καταθλιπτική για την Ουκρανία και τους συμμάχους της: μια αργή, σταδιακή ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, ένας ανελέητος βομβαρδισμός των πόλεων της από ρωσικά drones και πυραύλους, μια διαφαινόμενη αβεβαιότητα για μια πιθανή δεύτερη προεδρία Τραμπ και μια μελλοντική απώλεια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία απώθησε με επιτυχία το ρωσικό ναυτικό από τη βορειοδυτική γωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Έχει επίσης δείξει ότι μπορεί να χτυπήσει στόχους όπως μακρινά αεροδρόμια και αποθήκες πυρομαχικών βαθιά μέσα στη Ρωσία.

  • Αλλά η αποτυχία της καλοκαιρινής επίθεσης της Ουκρανίας πέρυσι οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον στην ξηρά, η Ουκρανία βρισκόταν τελικά σε τροχιά ήτττας.

Αν και δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτή η εισβολή, για τον Πούτιν και το Κρεμλίνο είναι σίγουρα απαράδεκτο και δεν θα έχουν καμία διάθεση να κάνουν παραχωρήσεις στο Κίεβο.

Αλλά προς το παρόν, η Ουκρανία έχει αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ικανή να διαχειριστεί τον «συνδυασμένο οπλικό πόλεμο» – χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία όπως τανκς, πυροβολικό, αεράμυνα κ.λπ. – αποσπώντας επαίνους από πολλούς δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Η Ουκρανική αεροπορία κατέρριψε 29 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε και τα 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε τη νύχτα η Ρωσία και είχαν στόχο οκτώ ουκρανικές περιοχές, με ένα άτομο να χάνει τη ζωή του και 13 να τραυματίζονται.

Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις κατευθυνόμενους πυραύλους kh-59 κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανέφεραν ουκρανοί αξιωματούχοι , προσθέτοντας ότι αναφέρθηκαν μόνο μικρές ζημιές.

Οι κυβερνήτες των περιοχών Κιέβου, Πολτάβα και Κιροβοχράντ λένε ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε κτίρια, ενώ στην κεντρική περιοχή του Τσερκάσι, τα συντρίμμια κατέστρεψαν τα τζάμια μιας επιχείρησης.

Στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, πέντε drones καταρρίφθηκαν ενώ στη γειτονική Kherson, οκτώ drones καταρρίφθηκαν. Ο κυβερνήτης της Χερσών λέει ότι διάφορες επιθέσεις στην περιοχή σκότωσαν ένα άτομο και τραυμάτισαν 13.

 

Mε πληροφορίες από BBC

Το Κουρσκ για δεύτερη φορά μέσα σε 24 χρόνια πληγώνει το γόητρο του «Μίστερ Ασφάλεια», Βλαντιμίρ Πούτιν: Συνεχίζει την προέλαση η Ουκρανία, φεύγουν οι κάτοικοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: