Το Κουρσκ για δεύτερη φορά μέσα σε 24 χρόνια πληγώνει το γόητρο του «Μίστερ Ασφάλεια», Βλαντιμίρ Πούτιν: Συνεχίζει την προέλαση η Ουκρανία, φεύγουν οι κάτοικοι [video]

A handout still image taken from handout video provided on 14 August 2024 by the Russian Defence Ministry press-service shows Russian servicemen fire Russian T-90 battle tank towards Ukrainian positions at an undisclosed location. EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE /HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Όλο και πιο βαθιά σε ρωσικό έδαφος εξακολουθεί να εισχωρεί η Ουκρανία, με τη Μόσχα να παρατηρεί έκπληκτη την κατάσταση στο πεδίο, αναγκαζόμενη να απομακρύνει τους κατοίκους της από την περιοχή αυτή αλλά και να αποσύρει ρωσικά στραυτεύματα από την Ουκρανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την Τρίτη, οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ αποφάσισαν να απομακρύνουν τους κατοίκους από την περιοχή Γκλούσκοφ, δήλωσε αργά χθες ο ασκών χρέη κυβερνήτη Αλεξέι Σμιρνόφ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στη συνοριακή περιοχή.

Ο τομέας της περιφέρειας που συνορεύει με την Ουκρανία έχει πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων. Ο Σμιρνόφ δήλωσε μέσω Telegram ότι η αστυνομία και άλλα κυβερνητικά σώματα θα συντονίσουν τη διαδικασία εσπευσμένης απομάκρυνσης.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις της συνεχίζουν την προέλαση στο ρωσικό έδαφος και ότι προωθήθηκαν σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις στην περιφέρεια Κουρσκ από την αρχή της ημέρας, καθώς και ότι τα στρατεύματά της ολοκλήρωσαν την εκκαθάριση της ρωσικής πόλης Σούτζα από τις δυνάμεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπεσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση την 8η Αυγούστου.

Τσαλακωμένο γόητρο

Αναλύοντας τις εξελίξεις, ο ανταποκριτής του BBC Στιβ Ρόζενμπεργκ, θυμάται ότι η λέξη «Κουρσκ» ήταν από τις πρώτες που μετέδωσε το 2000, όταν νέος ανταποκριτής τότε του βρετανικού Μέσου, κάλυπτε την βύθιση του ομώνυμου ρωσικού υποβρυχίου κλάσης «Όσκαρ ΙΙ». Τότε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μην έχοντας καν συμπληρώσει έναν χρόνο στην εξουσία, είχε δεχτεί έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε την καταστροφή εκείνη.

«Κατά τη διάρκεια των δυόμισι δεκαετιών του στην εξουσία, ο Πούτιν έχει καλλιεργήσει την εικόνα του ‘κ. Ασφάλεια’, του μοναδικού ανθρώπου σε αυτή την τεράστια χώρα που είναι σε θέση να κρατήσει τους Ρώσους ασφαλείς και προστατευμένους», λέει ο αναλυτής.

Η λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του (η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία) παρουσιάστηκε στον ρωσικό λαό ως ένας τρόπος ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

Δυόμισι χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχουν πολλά σημάδια εδώ για «ασφάλεια και σιγουριά».

Υπάρχει περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να έχουν προσχωρήσει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ- οι ρωσικές πόλεις δέχονται τακτικές επιθέσεις από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη- τώρα οι Ουκρανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν ρωσικό έδαφος.

Με την επιλογή της γλώσσας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να δείξει στο ρωσικό κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Όταν αναφέρεται στην ουκρανική εισβολή έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εισβολή». Αντ’ αυτού, έχει μιλήσει για «την κατάσταση στη συνοριακή περιοχή» ή για «τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα». Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επίσης αποκαλέσει την ουκρανική επίθεση «πρόκληση».

Μέχρι στιγμής, η απάντηση στην πρόκληση δεν έχει έρθει. Αντίθετα η Ρωσία έχει μεταφέρει ορισμένες μονάδες της τόσο από την περιοχή της Ζαπορίζια όσο και από την περιοχή της Χερσώνας στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», δήλωσε στο Politico ο Dmytro Lykhoviy, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

Μένει να φανεί αν το Κουρσκ θα είναι για τον Πούτιν ό,τι το Βατερλώ για τον Ναπολέοντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Απαγορεύουν να πηγαίνουν σε δευτεροβάθμια σχολεία στο Αφγανιστάν, καταγγέλλει η ΟΥΝΕΣΚΟ: Οι Ταλιμπάν «στερούν εσκεμμένα» τη μόρφωση από 1,4 εκατ. κορίτσια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: